1. Dvs. puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.
2. Deoarece sotia fiind pensionara nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de indemnjizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.
3. - Trebuie sa faceti o cerere catre angajatorul dvs. prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta de CCC optati).
-Atasati le cerere si o copie dupa certificatul de nastere a copilului.
- Angajatorul este obligat sa va aprobe cererea si emite o decizie de suspendare a CIM.
- Cu o copie dupa aceasta decizie, cu o copie dupa certificatul de nastere a copilului si cu celelalte acte necesare va prezentati la Primarie unde veti completa o cerere tip pentru indemnizatia pentru CCC.
4. - Mai aveti si o alta posibilitate, sa beneficiati direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, incepand cu data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani, fara sa intrati efectiv in CCC (deoarece mama este acasa si poate avea grija de copil).
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa si, in plus, veti primi si stimulentul de insertie lunar.
5. In functie de varianta pe care o alegeti (CCC sau stimulent de insertie) reveniti cu alte intrebari.
6. Pentru lamurirea dvs. va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.
(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR
(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
(N.M. Indicatorul social de referinta = ISR = in vigoare = 500 lei)
(7)
Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului
înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului,
după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.
Interventie moderator:
:rtfm:
jeanluk:
1. Nu era nevoie sa deschideti un topic nou pentru completari.
2. Intrati tot aici si folositi butonul "raspunde".
jeanluk a scris:
Asa cum am scris mai sus sotia e pensionara grad 2 nevazatoare in varsta de 44 de ani cu un venit de 700 roni pe luna.
Inteleg din ce am citit pe acest forum ca oricum ar trebui sa-mi iau o luna de concediu chiar daca nu se poate sa iau un an dar avand in vedere situatia sotiei care a avut o sarnina cu probleme , operatia de cezariana si o alta operatie ulterioara de bartolomita as prefera sa fiu si eu langa copil un macar un an!
A vrea daca se poate amanunte in legatura cu acest subiect si pasi ce trebuiesc urmati
1. OUG 111/2010 spune ca poate si mama sa beneficieze de CCC daca este pensionata de invaliditate.
2. Fiindca nu poate beneficia de concediu de maternitate poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
3. Luati legatura cu serviciul de specialitate din Primarie, pentru amanunte si, in functie de ce hotarari luati, sa va spuns actele necesare.
4. Daca imi dat o adresa de e-mail, pe mesaj privat, va trimit legislatia necesara.