avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescrierea datoriilor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescrierea datoriilor

Buna seara. As dori sa stiu pasi ce am de urmat pentru a incasa o datorie de la un client. Lucrez la o statie de betoane si am emis o factura ( in 2008). De regula cer achitarea contravalorii betonului inainte de turnare, dar de data aceasta am fost "pacalita" de beneficiar,cu bunacredinta ca va fi achitata, dupa turnarea betonului. Stiu ca datoriile se prescriu dupa 3 ani (si noi suntem in 2012,) si nu l-am dat nici in judecata, as putea sa sting datoria si s-o inregistrez din contabilitate.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:49, 17 Septembrie 2012
Daca in perioada 2008-2012 nu ati desfasurat acte/actiuni cu scopul recuperarii debitului acumulat,in 2012 este tardiv a formula cererere pentru recuperarea sumei din 2008
Prescriptia este un drept al debitor si e necesar sa va o ceara. Daca el vrea s-o incasez, cu tot ce a prescris, este dreptul dv s-o incasez, si cum este obligatia dv s-o inregistrez contabil.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
Dacă mai aveți de încasat și alte facturi mai noi, puteți să stigeți vechea creanță cu o eventuală plată actuală a clientului respectiv, chiar dacă acesta are intenția de a plăti o factură mai nouă.
ynocentta a scris:

Daca in perioada 2008-2012 nu ati desfasurat acte/actiuni cu scopul recuperarii debitului acumulat,in 2012 este tardiv a formula cererere pentru recuperarea sumei din 2008


Da, aceasta este problema care e posibil sa va impiedice sa recuperati datoria in alt mod decat prin buna vointa celui care va este dator.

Adica nu mai aveti alta cale de a recupera datoria din 2008.
Aveati la dispozitie un termen de 3 ani calculat din 2008.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii georgianan georgianan am clienti neincasati la firma x de vreo 4 ani...se pot precrie aceste datorii??care ar fi monografia contabila? multumesc! (vezi toată discuția)
Plata la zi in cazul unei sume prescriptibile alecsya alecsya Buna ziua.Sunt Intr-un proces cu asociatia de proprietari pentru prescrierea unui debit de peste 8 ani,in perioada in care eu as dori sa achit la zi factura ... (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile ionuti ionuti Buna ziua. Astept din partea dvs. raspunsuri bazate pe practica si pe legislatia in viguare, pentru urmatorul caz: Avem in AP un proprietar care are datorii ... (vezi toată discuția)