avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi va avea concubinul asupra viitoarei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi va avea concubinul asupra viitoarei proprietati? Va multumesc

Buna ziua. Am nevoie, va rog frumos, de niste pareri profesioniste vis-a-vis de urmatoarea situatie:

Mama traieste in concubinaj la ora actuala cu un alt barbat. A cumparat acum mult timp o casa de la bunica mea. Casa se afla pe un teren concesionat de la primarie. Intre timp concubinul a vandut un apartament si a investit in renovarea casei, avand facturi doar pentru geamuri si materiale, lucrarile desfasurandu-se "la negru".
Acum intentioneaza sa vanda casa si sa cumpere un apartament care va fi pe numele ei.
Puteti va rog sa imi spuneti ce drepturi legale, conform noului cod civil, asupra viitoarei proprietati va avea concubinul in cazul in care ar avea loc o despartire?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:37, 16 Septembrie 2012
Concubinul nu va avea niciun drept asupra viitoarei proprietati.

Insa, avand in vedere ca in actuala casa care se va vinde concubunul a facut unele imbunatatiri, crescand astfel valoarea casei, atunci va putea pretinde o creanta reprezentand suma de bani cu care a imbunatatit vechea proprietate.

Aceasta suma ar putea fi acordata si daca cumpara impreuna ca si coproprietari noul imobil, sa zicem 10% el si 90 % mama.
Va multumesc pentru raspuns. Ma mai puteti ajuta cu 2 intrebari va rog?

1. Cum se pot trece respectivele procente? Direct in actul de proprietate?

2. Creantele respective se pretind numai cu documente care sa ateste investitiile sau si "pe vorbe"? Mai exact daca a investit 7000 poate pretinde 10000 si sa justifice doar 7000, restull fiind mana de lucru si alte minciuni? Sau doar facturi si chitante?

Multumesc
~ Conținut șters la cerere ~
Binenteles ca procentele se trec in actul de vanzare-cumparare conform contributiei fiecaruia la achizitia acelui bun.

Creanta constand in valoarea imbunatatirilor se pretinde in baza actelor si a expertizei evaluatorii care va fi dispusa in cauza pt ca este posibil sa nu existe acte (ex: pt mana de lucru).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul unui fost concubin (a carui nume nu apare in nici un act) asupra unui imobil deja vandut Situatie - Cumparatorul X, de buna credinta, achizitioneaza de la vanzatoarea Y, necasatorita, unic proprietar, o casa. Aceasta este actualmente despartita de ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de divort mihalache.cristina67 mihalache.cristina67 in cazul unui divort sotia mea are dreptul la parte din bunurile mele cumparate inainte de casatorie?mentionez ca am cumparat inainte cu 4 luni de casatorie un ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinta dodorel62 dodorel62 Am o casa , unde trebuie sa fac partajul cu fosta sotie . Impozitul pentru pamant , cat si pentru casa mi-a fost calculat de finantele publice la valoarea de ... (vezi toată discuția)