avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren, proprietate persoana fizica, ocupat de stat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren, proprietate persoana fizica, ocupat de stat fara titlu.

Sa zicem ca persoana are in proprietate, cu act autentic, 2500 m.p.teren.Este expropriata inainte de 1989 cu 1300 m.p.teren, insa statul, in realitate, ia toti cei 2500 m.p.si ii foloseste. Prin dispozitia primarului, i se respinge cererea de restituire in natura a terenului si i se acorda despagubiri (actiuni la fondul Proprietatea) pentru 1300 m.p.teren.Omul nu vede. Cand realizeaza ca nu s-au pronuntat pentru 2500 ci pentru 1300 m.p., este tarziu.Intreaba de ce? Motivatia autoritatilor- la rol avea trecut doar 1300 m.p.Atunci, cei 1200 m.p., pentru care probeaza cu act autentic ca este proprietar, raman cadou?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 09:11, 24 Ianuarie 2009
Poate demara o actiune in revendicare pentru cei 1200 m.p. pe calea dreptului comun
Tinand cont de faptul ca terenul este ocupat de primarie din 1962, cand l-au expropriat cu ceilalti 1300 m.p., statul (primaria) nu poate invoca uzucapiunea?Apropo:In baza Lg.10/2001 omul a cerut toti cei 2500 m.p., dar in dispozitia primarului prin care i s-au acordat despagubiri pentru cei 1300 m.p.expropriati, nu se face vorbire absolut deloc de restul de 1200 m.p., ca si cand pe acestia nu i-ar fi cerut.
ca sa poti uzucapa se cere posesie neviciata, ceea ce in situatia mai sus descrisa nu prea poate fi cazul.
in ceea ce priveste cei 1200mp pe care statul "nu i-a luat" nici nu are cum sa-i dea. aceasta suprafata este doar in posesia statului si nu in proprietatea statului (asupra valabilitatii titlului nu discutam aici).
deci revendicare pe calea dreptului comun, pentru ca se cere practic repunerea in posesie a proprietarului neposesor.
Multumesc pentru detalii, insa, din pacate, numai daca va nimeri la "o minte luminata" in instanta ii va mai obtine.Este de notorietate modul ciudat in care legea este interpretata de instante.Vom vedea ce va iesi.Cunosc mai multe cazuri similare in care bietii oameni au ramas cu buza umflata.Sa speram ce de data aceasta va fi altfel.
Am uitat un amanunt important: Stiati ca, unele instante, pe motiv ca actul autentic de proprietate este din "o mie noua sute toamna", cer, in cadrul actiunii in revendicare imobiliara, pe langa proba cu acte, sa faci dovada cu martori ca ai avut acel teren in acel loc (proba testimoniala cand ai act autentic !?)Ori, in speta, cine era vecin in 1952 (actul de proprietate), acum, din pacate, este oale si ulcele sau nici nu se stie daca mai traiesc vecinii de atunci, in conditiile in care acolo a fost "ras" tot, pe o suprafata de circa 2 ha si s-a edificat un cimitir ulterior. Se pun multe probleme aici, inclusiv plata unor despagubiri, pentru ca pe acel loc este cimitir, terenul este concesionat bucatica cu bucatica pentru locurile de vecin, s-au incasat si se incaseaza bani frumosi, iar adevaratii proprietari s-au ales cu ce?Dar Administratia cimitirelor banuiesc ca tot de primarie tine, nu stiu daca astea au personalitate juridica, ramane sa vedem daca pot avea calitate procesuala pasiva in cazul unui asemenea proces.

Alte discuții în legătură

Revendicare imobiliara sau lf.10/2001? dandanaua dandanaua Bunicul a avut in proprietate 2500 m.p.Cu acte, comunistii l-au expropriat de 1200 m.p., dar i-au luat fara acte si pe ceilalti 1200. Pe intreaga suprafata s-a ... (vezi toată discuția)
Un litigiu despre care abia am aflat vvvv vvvv Buna ziua, Ca sa incep cu inceputul: In anul 1996, bunica mea, conform actelor a constatat ca din suprafata totala a terenului ii lipseau 200 mp. In urma ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 10 in speta urmatoare???? dannezu dannezu In anul 1983 printr-un decret se expropriaza suprafata de 254 mp (pentru cauza de utilitate publica) dintr-un teren de 1250 mp, suprafata ramasa libera adica ... (vezi toată discuția)