Sa zicem ca persoana are in proprietate, cu act autentic, 2500 m.p.teren.Este expropriata inainte de 1989 cu 1300 m.p.teren, insa statul, in realitate, ia toti cei 2500 m.p.si ii foloseste. Prin dispozitia primarului, i se respinge cererea de restituire in natura a terenului si i se acorda despagubiri (actiuni la fondul Proprietatea) pentru 1300 m.p.teren.Omul nu vede. Cand realizeaza ca nu s-au pronuntat pentru 2500 ci pentru 1300 m.p., este tarziu.Intreaba de ce? Motivatia autoritatilor- la rol avea trecut doar 1300 m.p.Atunci, cei 1200 m.p., pentru care probeaza cu act autentic ca este proprietar, raman cadou?
de regula trebuie sa existe si un rol fiscal care se deschide cu actul initial de proprietate si din care reiese cand si cat s-a inscris de catre proprietar, precum si pana cand s-au platit taxele.
de asemena trebuie sa existe si un registru agricol in care s-au inscris aceste acte translative de proprietate si care este tinut la primarii. noi am obtinut aceste documente (de la administratia financiara si de la primarie) in baza carora ne-am reglementat situatia juridica si am fost repusi in posesie (caci titlul ca atare nu-l pierdusem niciodata!).
daca acum e cimitir este clar ca nu poate fi restituit in natura, dar desigur trebuie sa se acorde despagubiri. cimitirul a obtinut cumva o autorizatie de functionare si asta trebuie sa aiba la baza niste titluri (valabile sa nu) ale statului resp. ale primariei, caci altfel nu ar fi putut concesiona suprafata.
va doresc sa aveti multa rabdare si desigur si mult noroc, pentru ca actele trebuie sa se regaseasca undeva, astfel incat sa puteti porni procedura judiciara.
Probabil este de notorietate ca, la acel moment, vorbim de anii 195 si ceva, pentru a nu plati impoyite mari, oamenii nu prea se treceau la rol cu tot terenul pe care il detineau in proprietate.Pe de alta parte, o multime de ŢevidenteŢ ale primariilor, pur si simplu nu mai exista.Nimeni nu are o explicatie plauzibila pentru aceasta ŢlipsaŢ şi uite-aşa...pana la urma, singurul mod in care pot dovedi proprietatea este actul autentificat la notar de vanzare-cumparare. De altfel, legea spune:Actul de vanzare-cumparare autentic constituie just titlu.Ori, ce alta proba ar mai fi necesara pe langa -just titlu-pentru dovada proprietatii, mai ales in situatia in care statul(primaria, in speta) nu poate face in nici un fel dovada ca are in proprietate acest teren?
cunosc situatia pentru ca pentru imobilul din bucuresti a trebuit sa alerg pentru aceste acte (rol fiscal, etc.), la cele din brasov situatia fiind mult mai simpla prin existenta c.f.-ului. nu vreau sa ma intelegeti gresit, dar daca ne uitam prin ziare in decursul ultimelor ani au mai aparut o sumedenie de "juste titluri" care in cele din urma au fost falsuri. asa ca s-au gandit unii, ca in romania prezumtia nu-i de nevinovatie, ca daca unii s-au dedat la falsificat acte, ceilalti sa vina cu "confirmari la confirmare". leguitorul a fost "smecher" si a pasat responsabilitatea pe umerii functionarului care "va da", impunand pedepse draconice pentru cei care dau fara acoperire. din aceasta pricina, functionarii si functionarele va cer tot felul de hartii si hartiute care pe fond n-au nici o legatura cu problema, dar le e frica si atunci mai bine o mai "taraganeaza" un pic.
daca ajungeti in justitie, desigur actul dumneavoastra de vanzare-cumparare este perfect valabil, iar daca statul nu are nimic, atunci nu ar trebui sa existe probleme.