avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Proces?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Proces?!

Sunt angajata la o firma din anul 2009, cand legea salarizarii preciza ca persoanele cu studii superioare sa fie incadrate cu un salariu mai mare, pentru posturile care necesita studii superioare.Salariul din contract este unul minim pe economie.In anul 2011, luna mai ( daca nu ma insel) s-a modificat legea salarizarii si nu mai prevede acest lucru.Desi am solicitat in repetate randuri sa mi se mareasca salariul pe contract nu am primit un raspuns pozitiv.Mentionez ca fisa postului , unde era prevazut ca pentru postul respectiv e nevoie de studii superioare, mi-a fost data la semnat in luna mai 2011.Intrebarea mea este: daca il actionez in instanta pe administrator , ce sanse am sa mi se treaca retroactiv salariul meritat, respectiv pentru studii superioare?As avea castig de cauza intr-un astfel de proces?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:13, 17 Septembrie 2012
Salarii derizorii pentru lucrari care necesita calificari acoperite de studii superioare sunt o practica destul de raspandita in Romania. Sunt multe persoane care se confrunta cu aceasta problema.

Un alt aspect este legat de un salariu apropiat de calificarea pe care o are angajatul (0) pentru o intelegere contractuala de 8 ore pe zi, care de fapt sunt "intinse" pe plaje zilnice mai mari fara plati suplimentare.

Lipsa de pricepere manageriala, fiscalitatea si impozitarea excesiva, echipamente depasite moral, problematica personala excesiv de incarcata a angajatilor care ii face neatenti si ineficienti in lucrarile lor, calitatea produselor sau serviciilor sub nivelul de pretentii ale clientilor se deconteaza de angajati prin retributii mici.
Daca angajatorul nu isi reduce cheltuielile iese din piata (una putinele surse de reducere este salarizarea), ramaneti fara servici si nici acel minim care il acorda nu il mai primiti.

Daca deschideti un proces angajatorului aveti mari sanse sa il castigati. Sunt de parere ca pretul acestui castig in dreptatea pe care o aveti este prea mare ca sa merite sa va angajati intrun asemenea demers. Nu e bine sa stai cu fata spre trecut.

Dvs. aveti probleme de existenta din cauza salariului pe care il primiti dar cred ca si angajatorul are probleme cu propria lui afacere de aceea nu isi permite sa va dea mai mult.

Daca dvs. considerati ca sunteti o persoana din firma, cu contributii personale cantitative mai mari decat colegii dvs., capacitatea profesionala este mai ridicata si lacomia patronului determina un salariu atat de mic, aveti curajul de a cauta de lucru in alte locuri. E bine sa stati cu fata spre viitor.

De oameni care lucreaza mult si bine are nevoie orice angajator "cu capul pe umeri" cu o afacere sanatoasa. Utilizarea capacitatilor si calitatilor unui angajat se face in interes reciproc. Sunt si angajatori care inteleg acest lucru. Totul e sa cauti si sa ii gasesti. Sa stiti ca si ei va cauta pe dvs. cu disperare.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Legea salarizarii se aplica numai in sectorul bugetar , nu si in cel privat unde angajatorul este obligat sa acorde salariul minim pe ecponomie indiferent de studiile necesare ocuparii unui post.

Ce functie aveti trecuta in c.i.m.?
Asistent manager am trecut in contract.
Deci daca l-as actiona in instanta as pierde procesul?
Nu cred ca veti castiga litigiu daca este vorba despre sectorul privat ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contract 2ore/zi elena11 elena11 buna ziua. lucrez din 2005, pe postul asistent manager la o firma privata, cu norma 4 ore/zi. In anul 2006 am terminat facultatea (profil economic) cu ... (vezi toată discuția)
Salarizare privat teodor_stefan teodor_stefan am o intrebare legata de salariul minim in sectorul privat. mai exact, as dori sa-mi spuneti daca exista o prevedere legala care sa impuna angajatorilor din ... (vezi toată discuția)
Salariu minim. patra patra Buna ziua, am terminat facultatea si m-am angajat pe un post de pedagog.Mi s-a spus ca acest post nu necesita studii superioare, astfel ca ma incadreaza ca ... (vezi toată discuția)