avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut in strainatate, trebuie sa-l predau in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut in strainatate, trebuie sa-l predau in Romania

Buna ziua,
Anul trecut mi-a fost retinut permisul pt viteza in Letonia.
Politistii care mi l-au retinut au spus ca n-o sa-l trimita in Romania pana nu se achita amenda, undeva in jur de 400-500 euro, echivalentul in moneda lor.
Nu am platit amenda, de atunci circul fara permis.
Am fost oprit sambata, 15 sept pe A3 cu un pic peste 200km/h cand neavand permisul la mine, politistii au verificat, in baza de data aparea in regula, dar nefiind la mine, pe langa amenda pt viteza, mi-au mai dat una pt lipsa permisului.

Acum, problema e ca in 5 zile trebuie predau permisul, dar neavandu-l ce pot face?
Sa-l declar pierdut la politie? Mi-e teama sa nu cumva sa vina din Letonia si sa ma aleg cu dosar penal pt fals in declaratii.
Dati-mi un sfat va rog.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Pauliuc , utilizator 12:42, 22 Ianuarie 2018
imi pare rau am gresit titlul
corect este "Subiect: Permis RETINUT in strainatate, trebuie sa-l predau in Romania"
ART. 115OUG195/2002
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura.
#M1


ART. 213 HG1391/2006
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care titularul permisului de conducere eliberat de către autoritatea competentă din România a săvârşit o faptă pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotărâre, o astfel de măsură.
(2) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică pe teritoriul României numai dacă pentru fapta săvârşită legislaţia rutieră românească prevede o astfel de măsură.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe teritoriul României nu poate fi mai mare decât cea prevăzută de legislaţia rutieră românească pentru o faptă asemănătoare.
(4) Pentru stabilirea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se ia în considerare, obligatoriu, perioada cât titularul permisului de conducere nu a avut drept de circulaţie pe teritoriul statului care a emis o astfel de decizie.

Parerea mea este ca o sa va alegeti cu dosar penal pentru art. 86 alin.2
ART. 86 OUG 195/2002
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Si daca politistii au verificat prin statie si permisul meu apare valid in baza de date? Asta inseamna ca cei din Letonia nu le-au comunicat celor din Romania masura?
Ce ar trebui sa fac in continuare?
Multumesc.
Mi sa retinut permise de conducere eliberat in romania,de către politia germana ,in decursul anului trecut am absolvit scoala de șoferi C+E.in 22 01 am avut programare la examen ,neam putut sal dau pentu că nu mai ajuns permisul din germania,,nu stiu ce trebuie sa fac,unde sa ma adresez,
Am locuit in germania si am acumulat 6 puncte,mi sa spus de agenți de acolo ca nu mai pot conduce mi au ridicat permisul si au spus cal trimite in romania nu mia mai venit,politia din tara spune sa astept
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Pauliuc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda clau2233 clau2233 Mi.a fost suspendat permisul auto in finlanda pe o perioada de 5luni datorita alcolemiei de 0.45% aer expirat,nu mi s.au luat probe biologice! Autoritatile ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Conducere a unui vehicul pe drumurile publice neinmatriculat si cu numar fals de inmatriculare Paroiu Paroiu As vrea sa aflu si eu daca la aceasta infractiune se retine permisu de conducere (art.334 alin.1-alin.2) pronuntarea s-a facut si nu scrie nimic de permis ... (vezi toată discuția)