avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea Paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea Paternitatii

Am fost casatorit, in acea relatie a aparut si un copil pe care l-am recunoscut, ulterior (la varsta de 6 luni a copilului) am divortat de mama copilului, de curand am aflat ca nu sunt tatal copilului, mentionez ca, copilul are acum 12 ani. ce pot face in acest moment cum pot actiona impotriva fostei mele sotii, si cum pot dovedii ca nu sunt tatal copilului, fosta sotie poate refuza testul de paternitate? pot cere despagubiri pentru faptul ca 12 ani am suportat toate problemele cauzate de fosta sotie? pot cere inapoi pensia alimentara platita atat timp?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:27, 19 Septembrie 2012
Nu stiu ce motive ati putea invoca pt o repunere in termen, mai ales ca si de cand ati aflat ca nu sunteti tata, a trecut ceva timp.
Pacat ca celui mic i-a fost dat sa afle asa.
Mama nu va poate actiona in instanta pt calomnie .. cat nu e
Acum cea mai mare problema a mea este mucutul, si faptul ca fara sa se gandeasca ce repercusiuni are asupra lui mama sa a avut ,nu stiu cum sa spun, dar a transmis copilului ceea ce nu trebuia sa afle asa si la varsta asta. Tot ceea ce vreau sa fac acum , raul fiind facut, este sa scap de piatra de pa inima cu paternitatea, nu vreau sa ii fac copilului rau vreau sa ramana copilul meu dar sa o pot lovii pe ea si nu pe el! Ea ma tot preseaza cu niste obligatii pe care ar trebui sa le aibe tatal natural si nu eu, tot ceea ce vreau sa fac sa fac numai pentru ca vreau eu nu ca ma obliga o lege nedreapta, eu ma lupt cu ea si tatal natural traieste fara nici o problema. stiti cat de greu este sa iti vezi copilul crescand si sa realizezi ca seamana tot mai mult cu cel care ti-a schimbat lumea.
Nu pot invoca ca moment a constientizarii ca nu este copilul meu momentrul primirii testului de paternitate care sa confirme faptul ca nu sunt tatal copilului?

daca pot demonstra ca nu sunt tatal copilului, ce ii pot face ei?

testul de paternitate il pot face fara acordul ei?
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Flori105, utilizator
Flori105 a scris:

Am fost casatorit, in acea relatie a aparut si un copil pe care l-am recunoscut, ulterior (la varsta de 6 luni a copilului) a

Dvs. aţi recunoscut copilul anterior căsătoriei? Cand aceasta avea vârsta de 6 luni? ªi abia ulterior v-aţi căsătorit cu mama copilului ? Sau recunoaşterea a avut loc în timpul căsătoriei, fiul nascându-se în afara căsătoriei?
Într-una dintre aceste ipoteze, dacă fiul dvs. nu s-a născut în timpul căsătoriei dvs. cu mama acestuia, nu a operat prezumţia de paternitate şi deci acţiunea pe care ar trebui să o intentaţi nu este cea de tăgadă a paternităţii ci de contestare a recunoaşterii de paternitate.

Art. 420 cod civil:
Contestarea recunoaşterii de filiaţie:
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

legally_aid a scris:

Flori105 a scris:

Am fost casatorit, in acea relatie a aparut si un copil pe care l-am recunoscut, ulterior (la varsta de 6 luni a copilului) a

Dvs. aţi recunoscut copilul anterior căsătoriei? Cand aceasta avea vârsta de 6 luni? ªi abia ulterior v-aţi căsătorit cu mama copilului ? Sau recunoaşterea a avut loc în timpul căsătoriei, fiul nascându-se în afara căsătoriei?
Într-una dintre aceste ipoteze, dacă fiul dvs. nu s-a născut în timpul căsătoriei dvs. cu mama acestuia, nu a operat prezumţia de paternitate şi deci acţiunea pe care ar trebui să o intentaţi nu este cea de tăgadă a paternităţii ci de contestare a recunoaşterii de paternitate.

Art. 420 cod civil:
Contestarea recunoaşterii de filiaţie:
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

Cand am aflat ca este gravida, am hotarat sa ne casatorim (starea civila), din 2 motive 1 nu vroiam ca, copilul sa nu imi poarte numele (ma consider o persoana responsabila) si 2 avea tendinta de avort spontan si trebuia sa se interneze in spital destul de multe zile, ea nu lucra si trebuia sa platim spitalizarea, ne-am casatorit si am folorit asigurarea mea (lucram), copilul s-a nascut cand eu eram casatorit cu ea!

Nu pot invoca ca moment a constientizarii ca nu este copilul meu momentrul primirii testului de paternitate care sa confirme faptul ca nu sunt tatal copilului?

daca pot demonstra ca nu sunt tatal copilului, ce ii pot face ei?

testul de paternitate il pot face fara acordul ei?

Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la un copil recunoscut anterior ecwilhelm ecwilhelm Buna ziua. Va solicit ajutorul intr-o problema delicata. Am recunoscut un copil si am participat la cresterea lui cativa ani. Ulterior am aflat insa de ... (vezi toată discuția)