avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea Paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea Paternitatii

Am fost casatorit, in acea relatie a aparut si un copil pe care l-am recunoscut, ulterior (la varsta de 6 luni a copilului) am divortat de mama copilului, de curand am aflat ca nu sunt tatal copilului, mentionez ca, copilul are acum 12 ani. ce pot face in acest moment cum pot actiona impotriva fostei mele sotii, si cum pot dovedii ca nu sunt tatal copilului, fosta sotie poate refuza testul de paternitate? pot cere despagubiri pentru faptul ca 12 ani am suportat toate problemele cauzate de fosta sotie? pot cere inapoi pensia alimentara platita atat timp?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:27, 19 Septembrie 2012
Dispozitiile Noului Cod Civil referitoare la tagada paternitatii (si orice alta actiune referitoare la filiatie) sunt aplicabile in cazul copiilor nascuti DUPA intrarea lui in vigoare.

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii
poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.

(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

(Decizia CC 349/2001).

Ca efect al amintitei decizii, a fost recunoscut dreptul mamei si al copilului de a porni actiunea in tagada paternitatii oricand (imprescriptibil).


Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
copilul s-a nascut in 2000 in timpul casatoriei!
Cazul dvs. este foarte complicat.

Nu cred ca ati putea reusi o repunere in termen.

Incercati sa va cautati avocat si sa discutati toate detaliile verbal pentru a incerca sa va lamuriti.Trebuie sa discutati cu avocatul despre toata situatia de fapt pentru ca acesta sa inteleaga tot ce se poate face.Trebuie vazut ce probe exista si de gandit cum s-ar apara partea adversa din proces.
Daca ati iesit din termen nu conteaza absolut nimic si orice ati depune la instanta tot se va respinge actiunea dvs. de tagada a paternitatii.Nici chiar daca ati avea un test ADN nu veti ajunge sa castigati procesul daca ati iesit din termen.

Dvs. va veti judeca pe legea veche si nu pe noua lege daca copilul s-a nascut in anul 2000.

Neglijenta dvs. si necunoasterea legii nu va ajuta sub nicio forma.
Întradevăr că situația D-voastră se va judeca pe vechiul Cod al familiei.
Dar, în Noul Cod Civil avem art. 434:

Art. 434 - Contestarea filiatiei fata de tatal din casatorie.
Orice persoana interesata poate cere, oricand, instantei sa constate ca nu sunt intrunite
conditiile pentru ca prezumtia de paternitate sa se aplice unui copil inregistrat in actele de
stare civila ca fiind nascut din casatorie.


După părerea mea, dacă vă angajați un avocat specializat căruia să-i prezentați situația și care să o poată prezenta cu profesionalism instanței, cred că aveți șanse să fie admisă o acțiune în tăgada paternității.

În practică, chiar dacă unei situații i se aplică legea veche și soluția dată va fi motivată pe prevederile acestei legi, totuși se ține cont și de „direcția” dată de noua lege.
În cazul D-voastră, judecând în echitate și în spiritul legii vechi (care a fost transpus practic și în litera legii noi), ar trebui ca instanța să înțeleagă situația și să vă repună în termen pentru acțiunea în tăgada paternității.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la un copil recunoscut anterior ecwilhelm ecwilhelm Buna ziua. Va solicit ajutorul intr-o problema delicata. Am recunoscut un copil si am participat la cresterea lui cativa ani. Ulterior am aflat insa de ... (vezi toată discuția)