Sunt mama unei fetite de 2,7 luni...nascuta dintr-o relatie de concubinaj.La 10 luni ale fetitei, de Craciun tatal ne-a dat afara cu HARTIE NOTARIALA....motivand ca doar PE MINE, NU SI COPILUL.Intre timp eu am deschis proces de CUSTODIE....si implicit stabilirea pensiei alimentare.Domnul a declarat SPERAND ca ii va fi lui incredintat lui copilul ca detine 4 imobile proprietate personala si ca este ADMINISTRATOR LA FIRMA LUI.- cu salariu de 1000 lei..insa ulterior a venit cu o ADEVERINTA DE VENIT din care reiesea ca realizeaza un salariu de 271 lei ( fiind angajat cu 2 ore la firma unde este administrator si asociat cu 33 % ).Prin sentinta - inca nedefinitiva si irevocabila, doar o minuta...fetita va avea probabil domiciliul la mine - vom vedea si recursurile...iar el obligat sa plateasca 175 lei ( un sfert din venitul minim pe economie) datorita neconcordantei intre cele declarate initial( 1000 lei) si adeverinta de salariat de 271 lei.
Intrebarea mea este urmatoarea: din veniturile realizate pe firma...nu trebuie sa renunte in favoarea copilului?
Eu am fost la Registrul Comertului si am scos doar CIFRA DE AFACERI SI PROFITUL NET realizat pe exercitiul fianciar trecut...si rezulta un profit de 66.000 ,dar sunt 3 actionari, el avand 33%...deci partea lui ar fi 22.000 lei.
Am intrebat-o pe avocata care m-a reprezentat si am ramas paf cand mi-a zis ca nu se poate, ca treb sa aiba dividende, banii sa nu fie reinvestiti....Adica...ce treaba are copilul, ....este normal ca tatal lui...SA ALEAGA SA REINVESTEASCA NISTE BANI...FARA SA FIE OBLIGAT SA II DEA COTA PARTE SI COPILULUI?Ce spune legea? Va rog sa ma invatati ce trebuie sa fac.Multumesc!
Din pacate pentru copil, pensia de intretinere nu poate fi stabilita decat pentru veniturile permanente. Dividendele nu reprezinta un venit permanent si nu pot fi luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere.
Veniturile firmei sunt distincte de veniturile realizate ca persoana fizica de sotul dvs care este asociat in acea firma. Intr-adevar, in calitate de asociat are dreptul la o cota-parte din profit adica dividende. Daca nu incaseaza efectiv aceste dividende, atunci ele nu intra in calculul veniturilor realizate. Codul Civil are in vedere la stabilirea pensiei doar veniturile realizate constand, cu caracter permanent si continuu. Dividendele nu intra in aceasta categorie. In consecinta avocatul dvs are dreptate. Ceea ce puteti face, este sa solicitati instantei sa faca demersuri la firma pentru a se depune o adeverinta de unde sa reiasa, daca sotul dvs a incasat dividende, in ce suma, si pe ce perioada.