avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema intrare in concediu de ingrijire a copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema intrare in concediu de ingrijire a copilului nr. 2

Buna seara!
Sper ca ma adresez unde trebuie. Imi cer scuze daca am nimerit gresit!
Am urmatoarea problema: sunt in concediu de crestere a primului copil (CIC1) pana pe 24 aprilie 2009 cand implineste 2 ani. La aprox. 2 saptamani dupa iesirea din CIC1 voi naste cel de-al doilea copil. Teoretic trebuie sa intru in concediu prenatal pana il nasc, apoi 42 zile obligatoriu in postnatal, altfel statul nu imi acorda banii pentru cresterea copilului nr.2. Societatea la care am lucrat inainte de a naste primul copil s-a dizolvat. Nu pot intra in concediu pre si postnatal daca nu sunt angajata.
Am urmatoarele posibilitati:
1. Sa intru in somaj - mi s-a spus ca am dreptul la somaj, dar cei de la AJOFM nu stiu daca, fiind in somaj, pot intra in pre si postnatal. Stiti cumva daca se poate asa ceva?
2. Sa ma angajez undeva la iesire din CIC1 pana la terminarea postnatalului. Am gasit pe cineva care ar fi dispus sa ma angajeze pentru aprox 2 luni, dar trebuie sa ii spun exact ce implica pentru el acest lucru. Nu voi munci propriu-zis, voi fi doar in acte. Am urmatoarele intrebari legate de treaba asta:
-angajatorul va trebui sa-mi dea 85% din salariu pe toata perioada concediului pre si postnatal. Cat timp imi va acorda acesti bani, mai plateste impozitele la stat (CAS-ul, somajul, etc.)?
-banii care mi da in aceasta perioada ii recupereaza ulterior de la stat?
-in afara de alegatura cu actele mai trebuie sa faca ceva?
Multumesc mult pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 10:42, 22 Ianuarie 2009
1. Daca indepliniti conditiile pentru a primii indemnizatie de somaj va puteti inscrie la somaj si beneficiati de concediu pre si postnatal. Este de mirare ca ALOFM nu stie ca somerii beneficiaza de concediu de maternitate, mergeti la sefii functionarilor de acolo poate cunosc mai bine legea.
2. Va puteti incarda si beneficiati de concediu de maternitate de la angajator, acesta va plateste indemnizatie si o recupereaza de la casa de sanatate. Si un angajator ar rebui sa stie ce cheltuieli implica angajarea unui salariat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
Buna ziua

M-am angajat in fapt la o societate, din luna mai.Fiindca patronul era plecat din tara si a venit de-abia in august,mi s-a intocmit si inregistrat contractul de munca abia cu data de 1 august.Intre timp, am ramas insarcinata.Ar trebui sa nasc in luna iulie a anului curent,iar dupa calculele mele voi avea fix 11 luni de contributie la stat.Nu pot invinui pe nimeni, deoarece nu am stiut ca asa se va intampla.Cum pot face sa rectific pe cartea de munca...nu vreau decat o luna si nu cer decat ce mi se cuvine de drept.Eu pot dovedi ca lucrez acolo din mai, fiindca este scrisul meu pe facturi si mai este si o fosta colega care a plecat in decembrie, dar care poate spune drept de cand sunt angajata a SC.
Numai printr-o actiune in instanta se poate stabili ca sunteti angajata din luna mai . Potrivit dispozitiilor din Codul Muncii, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
adelaida_07 a scris:

1. Daca indepliniti conditiile pentru a primii indemnizatie de somaj va puteti inscrie la somaj si beneficiati de concediu pre si postnatal. Este de mirare ca ALOFM nu stie ca somerii beneficiaza de concediu de maternitate, mergeti la sefii functionarilor de acolo poate cunosc mai bine legea.
2. Va puteti incarda si beneficiati de concediu de maternitate de la angajator, acesta va plateste indemnizatie si o recupereaza de la casa de sanatate. Si un angajator ar rebui sa stie ce cheltuieli implica angajarea unui salariat.


Multumesc pentru raspuns! Imi puteti spune in ce lege gasesc detaliile acestea legate de someri si concediu de maternitate? As vrea sa ma duc pregatita la AJOFM ca sa nu fac un drum degeaba pana acolo.
Multumesc inca o data!
Legea 76/2002 cu privind sistemul asigurarilor pentru somaj
si
Legea nr 399 din 30 octombrie 2006 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 158 / 2005 , privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate , aprobata prin Legea nr 399 din 30 octombrie 2006 publicata in Monitorul Oficial Nr 901 din 6 noiembrie 2006 si modificata de O.U.G nr 91 din 22 noiembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial nr 958 din 28 noiembrie 2006.



Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.



CAP. 1


Dispozitii generale



ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre/postnatal comandiana comandiana Buna ziua! In prezent sunt insarcinata si sunt in CIC1. Cel de-al doilea copil se va naste inainte de terminarea CIC1. Stiu ca daca intru direct dintr-un ... (vezi toată discuția)
Drepturi gravida Cristyna92 Cristyna92 Buna ziua Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)