avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Suntem toti egali dar, unii sunt mai egali decat ...
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Suntem toti egali dar, unii sunt mai egali decat altii! - cum functioneaza legile in Italia

Caz concret: sot si sotie cumpara un apartament in timpul casatoriei, in regim de comunitate de bunuri, ceea ce inseamna ca toate bunurile dobandite de soti de la data incheierii casatoriei sunt bunuri comune.
Dupa cativa ani, sotii se despart si decid sa vanda apartamentul. Se gaseste cumparatorul, se stabileste pretul de vanzare si cu banii luati se plateste mai intai ipoteca, ce mai era de platit pe inca 5 ani. Banii ramasi dupa vanzare se impart apoi astfel: sotia 75% , sotul 25%. Lasand la o parte faptul ca sotia nu a lucrat nici o zi din viata ei si ca sotul a platit intregral pana la data vanzarii toate ratele, nu era normal ca fiecare dintre cei doi soti sa aiba parte de 50% din banii ramasi dupa vanzare? Intreb si eu....:innocent:
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:24, 21 Mai 2016
Comun = care apartine mai multor persoane.
Egal = in aceeasi masura; deopotriva; la fel.

Sunt sinonime? Nici vorba!
Si atunci, de ce sunteti tentata sa puneti intre ele semnul egalitatii? (ati scris "regim de comunitate", dar sunteti tentata sa cititi "regim de egalitate").

Egalitatea in comunitate este doar o prezumtie (= parere intemeiata pe aparente, pe ipoteze, pe deductii; presupunere, supozitie)...pana la proba contrara

Si apoi, daca cei doi soti au decis astfel (75%-25%) fara a frauda drepturile altora (bunaoara, au platit mai intai creditorul), care ar fi problema noastra (terti)? :wassat:

nu au fost acorduri de acest gen, iar normal ar fi fost sa se plateasca mai intai datoriile catre banci si apoi sa se imparta suma ramasa in doua parti egale! din pacate nu s-a procedat asa, dar nu mai conteaza!
bine ca s-a terminat intr-un final cu partajul...
Asa s-au înțeles soții ori s-au luat bani fără drept?
Dacă s-au luat bani fără drept se poate regulariza prin justiție dacă exista dovezi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rotarugabriela rotarugabriela un apartament cu 3 camere -mama si 4 copii majori ramasi dupa decesul tatalui cum se imparte ,ce spune lege in drept,care este modalitatea de impartire intre ... (vezi toată discuția)
Buna seara. stefan ( sotul) a decedat cu urmasi: sotie si doi ... Anama446677 Anama446677 Buna seara. Stefan ( sotul) a decedat cu urmasi: sotie si doi copii majori din prima casatorie. Sotia decedeaza a doua zi. Cine si cat la suta il mosteneste pe ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hadrian74 hadrian74 Buna ziua, sunt divortat de sotie din anul 2011, iar aceasta acum doreste si procesul de partaj astfel ca; detinem impreuna un apartament achizitionat in anul ... (vezi toată discuția)