Caz concret: sot si sotie cumpara un apartament in timpul casatoriei, in regim de comunitate de bunuri, ceea ce inseamna ca toate bunurile dobandite de soti de la data incheierii casatoriei sunt bunuri comune.
Dupa cativa ani, sotii se despart si decid sa vanda apartamentul. Se gaseste cumparatorul, se stabileste pretul de vanzare si cu banii luati se plateste mai intai ipoteca, ce mai era de platit pe inca 5 ani. Banii ramasi dupa vanzare se impart apoi astfel: sotia 75% , sotul 25%. Lasand la o parte faptul ca sotia nu a lucrat nici o zi din viata ei si ca sotul a platit intregral pana la data vanzarii toate ratele, nu era normal ca fiecare dintre cei doi soti sa aiba parte de 50% din banii ramasi dupa vanzare? Intreb si eu....:innocent:
Comun = care apartine mai multor persoane.
Egal = in aceeasi masura; deopotriva; la fel.
Sunt sinonime? Nici vorba!
Si atunci, de ce sunteti tentata sa puneti intre ele semnul egalitatii? (ati scris "regim de comunitate", dar sunteti tentata sa cititi "regim de egalitate").
Egalitatea in comunitate este doar o prezumtie (= parere intemeiata pe aparente, pe ipoteze, pe deductii; presupunere, supozitie)...pana la proba contrara
Si apoi, daca cei doi soti au decis astfel (75%-25%) fara a frauda drepturile altora (bunaoara, au platit mai intai creditorul), care ar fi problema noastra (terti)? :wassat:
nu au fost acorduri de acest gen, iar normal ar fi fost sa se plateasca mai intai datoriile catre banci si apoi sa se imparta suma ramasa in doua parti egale! din pacate nu s-a procedat asa, dar nu mai conteaza!
bine ca s-a terminat intr-un final cu partajul...
Succesiune
rotarugabriela
un apartament cu 3 camere -mama si 4 copii majori ramasi dupa decesul tatalui cum se imparte ,ce spune lege in drept,care este modalitatea de impartire intre ... (vezi toată discuția)