avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort international
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort international

Fiica mea s-a casatorit in urma cu 3 ani in Germania, cu un cetatean de nationalitate rusa stabilit in Germania, casatorie din care nu au rezultat copii sau proprietati comune. Dupa 1 an ea s-a intors in Romania, separandu-se de sot.
A revenit in tara fara act de casatorie, avand doar o copie foto a livretului de familie (nu stiu exact daca exista separat si un certificat de casatorie sauacela e singurul act).
Mentionez ca in Romania nu a fost inregistrata casatoria. Ambii soti recunosc ca au gresit casatorindu-se. Lui i s-a solicitat sa divorteze, a promis ca va face demersuri pentru a se interesa despre formalitati, insa, nu a mai dat nici un raspuns.
Precizez ca fiica mea nu urmareste obtinerea unor foloase materiale de pe urma acestei casatorii.
Va rugam sa ne spuneti daca exista posibilitatea ca aceasta casatorie sa fie anulata si care ar fi conditiile. Daca nu, ce demersuri ar trebui sa faca pentru a obtine un divort, in conditiile in care nu are actul de casatorie original pentru a dovedi aceasta.
Mai exista inconvenientul ca va trebui sa preschimbe CIcurand si va trebui sa-si declare starea civila, fara insa a o putea dovedi.
Astept raspunsul Dvs. cat mai curand posibil.
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.

Transcrierea certificatelor şi extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului.

* în termen de 6 luni, oricare dintre soţi – cetăţean român ori un împuternicit cu procură specială, făcută la notar în ţară (ori străinătate după caz – simplă, cu apostille, supralegalizată) să solicite la Primăria locului de domiciliu (ultimul )TRANSCRIEREA certificatului/ extrasului de căsătorie.


Acte necesare transcriere certificat de casatorie:

* certificatul original, cu apostila (in cazul in care este vorba de o tara semnatara a Conventiei de la Haga);
* copie legalizata a certificatului de casatorie original;
* traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat;
* legalizare notariala;
* certificatele de nastere ale ambilor soti;
* declaratie notariala sau prin intermediul misiunilor diplomatice romanesti, prin care se atesta schimbarea de nume (daca nu este specificat in certificatul de casatorie original); acest lucru este valabil si daca sotii hotarasc sa-si pastreze numele dupa casatorie, avute anterior;
* copie dupa actele de identitate ale sotilor, pentru a face dovada ultimului domiciliu.

Casatoria poate fi desfacuta si in Romania daca certificatul de casatorie a fost transcris.
Incidente in acest caz sunt disp. art 607 c.proc.civ.cu privire la competenta instantei.
„Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.”

V. Dispozitiile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului

In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este Legea nr. 105/1992.

Potrivit acestui act normativ, divortul este carmuit de legea nationala comuna iar in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun.

In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”


Succes.

Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stimata doamna avocat,

Va multumesc foarte, foarte mult pentru raspunsul prompt.
Este descurajator faptul ca nu avem cine stie ce solutii, in conditiile in care nu avem mari posibilitati de a ne deplasa in Germania.
Vreau sa va mai intreb daca reusind transcrierea casatoriei in Romania si introducand actiunea de divort aici in tara, divortul se va pronunta dupa legile Romaniei, mai concret ma intereseaza ca sotul fetei mele, de alta nationalitate, sa nu-i plateasca dupa divort pensie, conform legilor Germaniei. Poate in acest fel il vom determina sa faca demersurile necesare.

Va multumesc pentru efortul Dvs. si va doresc numai bine.
Gabriela C.
Faptul ca s-a incheiat casatoria in Germania si sotul are cetatenie rusa incurca mult lucrurile dar este posibil sa poate reusi sa divorteze in Romania.

Daca ar fi altfel...poate ca nu ar reusi sa divorteze niciodata decat atunci cand va dori sotul ei...ceea ce nu imi pare chiar...legal...

Legea actuala este diferita fata de legea indicata mai sus de doamna avocat insa nu acesta cred ca este cel mai important aspect care sa va intereseze pe dvs.
Sfatul meu ar fi sa incercati sa cautati un avocat care sa faca un studiu aprofundat pe problemele dvs. de natura juridica si sa caute o solutie juridica pentru a va spune in concret daca aveti sanse sa divorteze in Romania sau cum se prezinta sansele concrete.

Avocatul va avea insa mult de lucru...

Daca deschideti procesul la pocneala e posibil ca la primul termen sa se finalizeze fara a se mai divorta...vreodata...in Romania...

Partajul nu se va putea face in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cu tot ce s-ar putea sa fac un studiu aici in profunzime despre posibilitati de a initia o procedura de divort sau nulitate matrimoniala in Romania, si ca nu este cazul sa aplici fosta norma abrogata 105/1992 citata mai sus, ci noul cod civil, dar cu aspecte procesale ce nu sunt deocamdata pana in februari 2013 in vigoare, cred ce va fi mai util pentru dv sa procedati cu un avocat roman in Germania, si m-am uitat pe google si am gasit o avocata romanca la Hamburg aici: [ link extern ] /
Ea se ofera romanilor (asa ce sper sa fie usor moderata la onorari), si da toate datele acolo de telefon si email.
Succes!
Actele de stare civila se obtin conform legilor germane de la locul casatoriei. Prin posta, electronic sau personal, asta cauta fiica dv. E mai ieftin decat un avocat.

Apoi transcrie casatoria si divorteaza.
Ce inseamna ca i s-a cerut sa divorteze? cine i-a cerut? Fiecare face lucruri din interes personal, nu la interesul altuia.

Alte discuții în legătură

Divortul de un cetatean turc nuran nuran Vreau sa divortez de sotul meu este cetatean Turc si sintem despartiti in fapt de aproape 9 luni : unde trebuie sa intentez divortul si cat va dura? Cu ... (vezi toată discuția)
Divortul de o persoana cu cetatenie straina georgina_ion georgina_ion Am urmatoarea problema: in octombrie 2008 eram in SUA unde m-am casatorit cu un cetaean american. In aprilie 2009 eu am venit in tara si de atunci am pierdut ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)