avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

Buna tuturor,

Am nevoie de ajutorul vostru in legatura cu aplicarea unei sanctiuni disciplinare.
In momentul in care ii inmanezi decia de sanctionare unui angajat si acesta nu este de acord sa o semneze, ce poti face? Din cate stiu pasul urmator este trimitera la adresa prin scrisoare recomandata(?), iar apoi? Si totul trebuie sa se intample in termen de 5 zile de la emiterea deciziei de sanctionare?
Decizia de sanctionare nu poate fi interpretata ca o notificare catre angajat pe care o poate contesta in termen de 30 zile? Sau trebuie neaparat ca acesta sa o semneze?

Multumesc anticipat,
delia
Cel mai recent răspuns: ContSters8078 , utilizator 12:25, 23 Ianuarie 2009
Trimiteti la adresa de domiciliu , cu confirmare de primire . Asa puteti face dovada , eventual in instanta , ca ati trimis decizia in termen . Atentie insa , ati facut cercetarea disciplinara prealabila ? Daca da, aveti grija ca decizia sa cuprinda tot ceea ce trebuie , conform Codului muncii , altfel este nula .
In situatia in care respectivul angajat refuza sa o primeasca si sa semneze de primire, aveti posibilitatea sa i-o trimiteti prin posta, obligatoriu cu confirmare de primire. Daca refuza sa o primesca si prin posta, aceasta se va reintoarce la unitate. Din punct de vedere legal dumneavoastra , ca si angajator care ati emis decizia respectiva, ati respectat dispozitiile legale .... iar in caz de litigiu cu respectivul angajat decizia refuzata si motivul refuzului poate sa fie folosit ca si proba.
Intradevar, angajatul are posibilitatea sa o conteste in termen de 30 de zile de la comunicare.
Multumesc pentru raspuns!
Ma puteti ajuta cu un model de decizie pentru a verifica daca modelul pe care il am cuprinde tot?
Nu este un model anume , pentru ca fiecare cauza de incetare a cmi e alta .
Vezi art. 268 din Codul muncii , si ai grija sa cuprinda tori pasii :

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

deliaboaru a scris:

Multumesc pentru raspuns!
Ma puteti ajuta cu un model de decizie pentru a verifica daca modelul pe care il am cuprinde tot?


Decizia de sancţionare trebuie să conţină, în mod obligatoriu:
- descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
- precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;
- motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile, sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea;
- temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
- termenul în care sancţiunea disciplinară poate fi contestată;
- instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.

Lipsa oricărui dintre elementele enumerate atrage nulitatea absolută a măsurii dispuse de angajator.

Alte discuții în legătură

Decizie guzmania guzmania Avem un angajat care a avut mai multe abateri in urma carora i s-a facut referat si acum din nou a lipsit nemotivat Daca ma poate ajuta cineva cu un model de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara cristian niculae cristian niculae Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa aflu daca o sanctiune disciplinara esta perfect valabila in cazul in care a fost aplicata inainte de a primi decizia prin ... (vezi toată discuția)
Este de competenta itm? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca ma consider nedreptatit de continutul avertismentului scris este de competenta ITM-ului sa cerceteze mustrarile(nefondate dealtfel)? (vezi toată discuția)