avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1190 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Refuz credit - persoana juridica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Refuz credit - persoana juridica

Am primit un refuz credit ca persoana juridica. Nu sunt convins ca cererea mea de credit a fost tratata corect dpdv profesional, motivatia bancii fiind foarte vaga, invocand un aspect comunicat cu bancii inca din primele momente de colaborare.

Lasand la o parte frustarea acumulata dupa in cele 3 luni de trimis o caruta de documente la banca, ma aflu in fata unui refuz in baza unui motiv expus din primele propozitii discutate cu banca.

De aceea, va intreb:
1/ Ce as putea face pentru a recupera comisioanele deja percepute de banca? Din punctul meu de vedere aceste comisioane au fost incasate abuziv. Cum as putea sa dovedesc acest fapt?
2/ Cum as putea verifica faptul ca cererea de credit a fost tratata corespunzator dpdv profesional?
3/ Cum as putea obtine o motivatie oficiala din partea bancii in care sa citesc negru pe alb motivele care au stat la baza refuzului?
4/ Cum recuperez prejudiciul aferent timpului pierdut petrecut in relatia cu banca?

Orice raspuns/ comentariu este binevenit.

De asemenea, m-ar ajuta o lista de legi, acte normative, organisme care reglementeaza situatia expusa mai sus.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters264598 , utilizator 17:39, 18 Septembrie 2012
Dumneavoastra intrati oricum in relatie comerciala, cu oricine? Este dreptul bancii de a decide. Fiti sigur ca cererea dvs a fost tratata asa cum se cuvine, bancile din asta isi fac profitul, vanzand credite. Nu isi permit sa rateze clientii eligibili.
1.Comisioanele au fost platite pentru analiza cerere, etc, servicii deja prestate de catre banca. Nu le puteti recupera.
2. Nu aveti cum, banca nu e obligata sa va divulge motivul pt care a fost refuzata cererea de credit, dar sunt sigur ca dvs banuiti care ar fi motivul;
3. Nu puteti obtine, cum va spusesem deja mai sus;
4. Doar daca puteti dovedi ca banca nu a dorit sa va a acorde acel credit si a negociat doar jocandi causa cu dvs., aveti temei sa obtineti cheltuielile efectuate in faza precontractuala.
Jocandi Causa a scris:
Este dreptul bancii de a decide.

De acord, puteam primi un raspuns negativ in primele minute de colaborare, asa cum am primit din partea altor banci.

Sau puteau sa imi explice ca exista un risc ca eu sa nu primesc acest credit.

Sau sa aprobe doar 10% din finantare ceruta, sa-mi dovedeasca faptul ca totusi am fost eligibil, dar pe limitat.

Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
ContSters264598, utilizator
5/ Am platit un comision de evaluare imobil, datorat bancii.
Acelasi imobil, a fost evaluat de un alt evaluator ANEVAR (agreat de alta banca), la o valoare cu 20% mai mare decat valoarea prezentata bancii care a refuzat creditul. As avea o sansa daca am adresez ANEVAR?

6/ Banca refuza sa-mi arate raportul de evaluare efectuat, desi, repet, am platit un comision de evalure.

7/ Consultantul din banca s-a apucat, din proprie initiativa, sa caute alte banci pe piata locala care m-ar putea ajuta, desi nu am cerut niciun ajutor in acest sens. Ulterior respingerii cererii, m-am trezit ca un alt consultant, din alta banca, stia de cererea mea de credit anulata si stia motivul pentru care cererea a fost respinsa.

8/ Banca mi-a cerut sa deschid un cont nou necesar operarii acestui credit, cerere venita inainte de a avea un aviz pe cererea de credit. Motivatia a fost ca "cei din centrala trebuie sa vada acest cont inainte de a trata cererea". Este normal sa existe o astfel de conditionare?
Nu pot face supozitii asupra motivului care a determinat respingerea cererii dvs de credit. Va pot garanta ca analiza este una serioasa si care necesita timp. Este atent studiata "performanta" economica a solicitantului de credit. De foarte multe ori situatiile financiare sunt coafate pentru a se obtine creditul. Bancile nu isi mai permit sa dea credite oricui, asa ca ... ori de cate ori vad ceva necurat prefera sa respinga cererea decat sa dea un credit care are sanse mari sa devina neperformant.
Multumesc pentru raspuns.

Nu sunt in postura in care sa scriu motivul refuzului (dar pot confirma ca nu este vorba de o performanta economica) si nici sa sugerez care ar fi banca implicata. In primul rand, pentru ca nu sunt 100% convins ca motivul este intemeiat/ neintemeiat.

Totusi, la o cautare sumara pe net am gasit acest articol in care se aminteste azi ca sunt din ce in ce mai multe sesizari la ANPC privind refuzul creditelor. Ma intreb oare cum sunt intemeiate aceste sesizari.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
ContSters264598, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa prima casa Andreea99 Andreea99 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am inceput demersurile pentru achizitionarea unui apartament prin programul \"Prima Casa\". Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Comisioane credite ipotecare tasmed tasmed Am un credit ipotecar in CHF cu dobanda fixa. In plata lunara a datoriei este inclus un comision de risc de 0.15% din soldul creditului. Dupa cum am citit in ... (vezi toată discuția)
Calcul datorie SOLTAN SOLTAN Am un credit ipotecar,unde nu am mai putut plati ratele nemaiavand servici,am luat legatura cu banca si dupa multe lupte am reusit sa obtin o restructurare a ... (vezi toată discuția)