avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordarea pensiei alimentare majorilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordarea pensiei alimentare majorilor

buna ziua!
fiti amabili, as avea nevoie de o lamurire in ceea ce priveste acordarea pensiei alimentare majorilor...
premisele problemei sunt acestea:
parintii nu sunt divortati, insa nu mai locuiesc impreuna;
eu am 19 ani si sunt sportiva de performanta, iar datorita acestui fapt am primit o camera in caminul clubului;
sunt studenta la universitate, la zi, insa cu taxa;
din sport nu castig bani pt a-mi putea plati studiile;
tatal meu refuza sa contribuie cu ceva in acest sens pe motiv ca are multe imprumuturi la banci si ca toti banii din salariu se duc pe achitarea datoriilor;
in aceste conditii, credeti ca as putea obtine o pensie alimentara din partea tatalui?

Cu speranta ca nu o sa ocoliti acest caz,
Va multumesc anticipat
Acţiunea prin care copilul major aflat în continuarea studiilor solicită pensie de întreţinere de la părinţii săi are la bază obligaţia specială de educare şi instruire pe care părinţii o au faţă de copii lor. Această obligaţie, prevăzută de art. 101 Codul familiei, nu are numai un aspect nepatrimonial, ci şi unul patrimonial, este distinctă de obligaţia prevăzută de art. 86 Codul familiei şi, ca atare, nu poate fi limitată până la majoratul copilului, ea existând pe toată perioada de timp în care copilul îşi desăvârşeşte studiile, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 25 de ani, dată până la care, în mod normal, un tânăr poate termina studiile universitare.

Împrejurarea că după ajungerea la majorat copilul a realizat un timp venituri proprii nu poate constitui motiv de neîndeplinire a acestei obligaţii. Insa am avut actiune de acest gen respinsa pe motiv ca majorul desi in continuarea studiilor realiza venituri si nu era considerat "in nevoie"...asa ca depinde de opozitia parintilor si de instanta. In ceea ce priveste asistenta juridica gratuita vezi prevederile Ordonantei 51/2008.

Av. Gheorghe Alexandru
Competenta teritoriala: instanta de la domiciliul dv. si nu al tatalui... art. 10 pct. 7 Cod procedura civila...
E derogare de la general in cazul pensiilor de intretinere.
sigur aceasta este derogare de la general? pt ca nu am un cod de procedura civila la indemana...
as mai vrea o parere daca se poate...
multumesc
Art. 10. - În afară de instanţa domiciliului pârâtului, mai sunt competente următoarele instanţe:

7. în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului;

Si daca tot aveti o camera in caminul clubului adresati-va instantei in raza careia se afla caminul. Pe judecator nu-l intereseaza ce scrie in buletin. In cerere scrieti adresa de la camin (acolo veti primi comunicarea actelor de procedura).
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
In cazul competentei teritoriale alternative sunt mai multe instante competente. In speta, este vorba despre:
1. instanta de la domiciliul paratului - a tatalui
2. instanta de la domiciliu reclamantului.

Prin urmare, actiunea se poate introduce la una din cele doua instante mentionate mai sus. Ambele sunt competente.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara mocutzy27 mocutzy27 platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara student sandra_sandra_64 sandra_sandra_64 Buna seara!As avea va rog urmatoarea intrebare:copilul meu are 18 ani,si din octombrie este student.Sunt divortata din 1996 iar in sentinta de divort s=a ... (vezi toată discuția)
Primesc pensie alimentara si dupa ce implinesc varsta de 18 ani? DenisaAnA DenisaAnA Pentru a primi in continuare pensie alimentara (de la tatal meu) trebuie sa depun eu ceva la judecatorie? Cum ar trebui sa procedez pentru a primi pensie cat ... (vezi toată discuția)