avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ambilor copii? daca da cui sa ma adresez si ce acte trebuiesc
multumesc
pentru diminuarea cuantumului pensiei de intretinere puteti sa va adresati instantei de judecata, aratind cuantumul veniturilor si numarul persoanelor aflate in intretinere.luati legatura cu un avocat.
Introduceti la instanta o cerere de reducere a pensiei de intretinere motivat de faptul ca mai aveti in intretinere un copil rezultat din alta casatorie.
La actiune anexati:
- sentinta civila prin care ati fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea primului copil;
- certificatul de nastere al celui de-al doilea copil al dv.;
- adeverinta cu veniturile dv. nete pe ultimele 6 luni;
- taxe timbru si timbre judiciare.
Actiunea se va depune in doua exemplare, unul pentru instanta si unul pentru parat.
Va recomand sa angajati un avocat, cel putin pentru redactarea actiunii. ;)
Competenta e numai judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .(art .10 din Codul de Procedura Civila care stabiliteste o competenta teritoriala alternativa e aplicabil numai pentru pensia de intretinere, in sensul stabilirii sau majorarii , protejand astfel interesul copilului, nu insa pentru actiuni ce au ca obiect sistarea sau miscorarea acesteia).

Plafonul maximal stabilit de Codul Familiei este de 1/ 3 pentru doi copii (unuia revenindu-i 1/6 din toate veniturile continue , raportate la durata a 6 luni , chiar cele rezultate din chirii , spre exemplu ).

Nu este obligatoriu , insa , ca acest plafon sa fie atins , instanta de judecata luand in calcul atat situatia creditorului , cat si a debitorului ( nevoile copilului si posibilitatile financiare are parintelui ).

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
De principiu, sunt de acord cu tine, dar ma tem ca legea nu difera concret dupa cum reclamantul e cel intretinut sau intretinatorul.
Ba chiar cand spune ascendenti sau descendenti, nu spune in ce calitate sunt ei, de intretinuti sau intretinatori, asa incat acolo unde legea nu distinge...
Repet: sunt de acord cu tine, dar nu as fi asa de sigura de interpretarea asta...

"[...]în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului [...]"
Cererea este de competenta instantei la care domiciliaza minorul a carui pensie se solicita a fi diminuata. ;)

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere costycosty costycosty Sunt bugetar. Am pensia alimentara stabilita de plata la 330 lei la un salariu de 1360 lei. Odata cu taierea de 25% salariul a scazut dar pensia nu. Cum ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor cristyna2010 cristyna2010 Am divortat in 2004 si m-am mutat in Bucuresti.(fostul meu sot are domiciliul in alt oras).Intrebarea mea este unde trebuie sa depun cererea de recalculare a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor andromeda2010 andromeda2010 Va rog sa-mi spuneti si mie care este instanta competenta pentru recalcularea pensiei? Cea de la domiciliul paratei sau cea care a fixat initial ... (vezi toată discuția)