platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ambilor copii? daca da cui sa ma adresez si ce acte trebuiesc
multumesc
pentru diminuarea cuantumului pensiei de intretinere puteti sa va adresati instantei de judecata, aratind cuantumul veniturilor si numarul persoanelor aflate in intretinere.luati legatura cu un avocat.
Introduceti la instanta o cerere de reducere a pensiei de intretinere motivat de faptul ca mai aveti in intretinere un copil rezultat din alta casatorie.
La actiune anexati:
- sentinta civila prin care ati fost obligat la plata pensiei de intretinere in favoarea primului copil;
- certificatul de nastere al celui de-al doilea copil al dv.;
- adeverinta cu veniturile dv. nete pe ultimele 6 luni;
- taxe timbru si timbre judiciare.
Actiunea se va depune in doua exemplare, unul pentru instanta si unul pentru parat.
Va recomand sa angajati un avocat, cel putin pentru redactarea actiunii. ;)
Competenta e numai judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .(art .10 din Codul de Procedura Civila care stabiliteste o competenta teritoriala alternativa e aplicabil numai pentru pensia de intretinere, in sensul stabilirii sau majorarii , protejand astfel interesul copilului, nu insa pentru actiuni ce au ca obiect sistarea sau miscorarea acesteia).
Plafonul maximal stabilit de Codul Familiei este de 1/ 3 pentru doi copii (unuia revenindu-i 1/6 din toate veniturile continue , raportate la durata a 6 luni , chiar cele rezultate din chirii , spre exemplu ).
Nu este obligatoriu , insa , ca acest plafon sa fie atins , instanta de judecata luand in calcul atat situatia creditorului , cat si a debitorului ( nevoile copilului si posibilitatile financiare are parintelui ).
De principiu, sunt de acord cu tine, dar ma tem ca legea nu difera concret dupa cum reclamantul e cel intretinut sau intretinatorul.
Ba chiar cand spune ascendenti sau descendenti, nu spune in ce calitate sunt ei, de intretinuti sau intretinatori, asa incat acolo unde legea nu distinge...
Repet: sunt de acord cu tine, dar nu as fi asa de sigura de interpretarea asta...
"[...]în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului [...]"