avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ambilor copii? daca da cui sa ma adresez si ce acte trebuiesc
multumesc
Scuza-ma, ma refeream la punctul de vedere al Ioanei, nu imi e clar...

Repet, si eu am parerea asta, dar nu gasesc tare multe argumente sa sustin asta, legiuitorul putea spune clar: al intretinutului (ca vorbim si de majori, si de minori, nicaieri nefiind precizat ceva de domiciliul minorului).

Scopul asta al legiuitorului, de unde reiese?
Bazat pe acelasi rationament, ti-am aratat cum decizia aratata de tine ma poate trimite expres la domiciliul celuilalt... :D Contraargument?
Codul de procedura civila instituie regula generala privind competenta instantelor de la domiciliul paratului, conform art. 5.
Dar, instituie si o competenta alternativa, prevazuta la art. 10 in care reclamantul poate opta intre competenta generala prev. de art. 5 sau competenta stabilita in cazurile expres prevazute de art. 10 C.pr.civ.
Art. 10 pct. 7 C.pr.civ. prevede:
7. în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului.
De aici rezulta ca parintele in numele copilului sau copilul poate alege aceasta competenta alternativa daca introduc o actiune privind obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea lor (stabilire, marire, micsorare), situatie in care legiutorul a avut in vedere starea de nevoie in care se afla cel care solicita pensia (minor sau nu). ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere costycosty costycosty Sunt bugetar. Am pensia alimentara stabilita de plata la 330 lei la un salariu de 1360 lei. Odata cu taierea de 25% salariul a scazut dar pensia nu. Cum ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor cristyna2010 cristyna2010 Am divortat in 2004 si m-am mutat in Bucuresti.(fostul meu sot are domiciliul in alt oras).Intrebarea mea este unde trebuie sa depun cererea de recalculare a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor andromeda2010 andromeda2010 Va rog sa-mi spuneti si mie care este instanta competenta pentru recalcularea pensiei? Cea de la domiciliul paratei sau cea care a fixat initial ... (vezi toată discuția)