platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ambilor copii? daca da cui sa ma adresez si ce acte trebuiesc
multumesc
Scuza-ma, ma refeream la punctul de vedere al Ioanei, nu imi e clar...
Repet, si eu am parerea asta, dar nu gasesc tare multe argumente sa sustin asta, legiuitorul putea spune clar: al intretinutului (ca vorbim si de majori, si de minori, nicaieri nefiind precizat ceva de domiciliul minorului).
Scopul asta al legiuitorului, de unde reiese?
Bazat pe acelasi rationament, ti-am aratat cum decizia aratata de tine ma poate trimite expres la domiciliul celuilalt... :D Contraargument?
Codul de procedura civila instituie regula generala privind competenta instantelor de la domiciliul paratului, conform art. 5.
Dar, instituie si o competenta alternativa, prevazuta la art. 10 in care reclamantul poate opta intre competenta generala prev. de art. 5 sau competenta stabilita in cazurile expres prevazute de art. 10 C.pr.civ. Art. 10 pct. 7 C.pr.civ. prevede: 7. în cererile făcute de ascendenţi sau descendenţi pentru pensia de întreţinere, instanţa domiciliului reclamantului.
De aici rezulta ca parintele in numele copilului sau copilul poate alege aceasta competenta alternativa daca introduc o actiune privind obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea lor (stabilire, marire, micsorare), situatie in care legiutorul a avut in vedere starea de nevoie in care se afla cel care solicita pensia (minor sau nu). ;)