avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

platesc pensie alimentara copilului meu din prima casnicie,iar acum la a doua am un alt copil in varsta de 6 luni. suma platita ca si pens alim se imparte ambilor copii? daca da cui sa ma adresez si ce acte trebuiesc
multumesc
Ok, cora, s-a mai spus asta si am aratat ca sunt de acord in principiu... dar pe ce argument nu e valabil si pentru reclamantul care vrea micsorarea pensiei dispozitia citata de mine...
Ca asa o tot putem tine ba ca-i alba, ba ca-i neagra... un argument, ceva? Eu am aratat.
Copilul, in cazul de fata ar locui cu paratul , in genere.Nu exista nicio dispozitie cu privire la competenta teritoriala a judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza minorul.
In ceea ce priveste opinia sustinuta mai sus , aceasta este explicata si de Mihaeala Tabarca.
Competenta teritoriala alternativa are in vedere fie sistarea , reducerea pensiei de intretinere.
art 10 Cod proc.civ.
7. in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensia alimentara, instanta domiciliului reclamantului;

( nu in materie de pensie de intretinere).

E doar o opinie , desigur , poate nu e imbratisata si de alti doctrinari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Punctul meu de vedere este urmatorul:
Art. 5 C.pr.civ. prevede competenta teritoriala generala, respectiv cererea de chemare in judecata se depune la instanta de la domiciliul paratului.
Art. 10 pct. 7 C.pr.civ. prevede o competenta alternativa in sensul ca poate fi competenta si instanta de la domiciliul reclamantului in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensie de intretinere.
Dar, prin aceasta competenta alternativa, cred eu ca legiuitorul a urmarit sa creeze un avantaj procedural pentru acele persoane care se bucura de o ocrotire deosebita, cum sunt minorii (descendentii) carora li se datoreaza pensie de intretinere de catre parinti.
Instanta suprema a statuat si ca actiunile privitoare la restituirea alocatiei de stat de catre parintele care a incasat-o pe nedrept sau obligarea la despagubiri a parintelui care a impiedicat incasarea ei de catre parintele indreptatit este tot de competenta instantei in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamantul. (Tribunalul Suprem, Decizia de indrumare nr. 4/1972). ;)
Inteleg ca opinia asta de mai sus e diferita de prima exprimata?

Eu in principiu sunt de acord cu ideea ca aceasta competenta alternativa se refera la domiciliul paratului sau al reclamantului care cere pensia, sau care cere majorarea...
In practica am intalnit si instanta de la domiciliul reclamantului intretinator care s-au considerat competenta, de aici discutia.
Cand faci o cerere pentru pensie, o faci in sensul de a primi pensie, asa inteleg eu. Nu faci o cerere pentru pensie, adica sa o micsorezi sau chiar sa o sistezi.
Dar... in cazul asta, inseamna ca nu e o cerere pentru pensie aceea de marire pensie, caci in cazul asta tu deja primesti pensie, deci cererea ta nu e pentru pensie, ci pentru marire.
Si cum nu ar fi normal ca la stabilire pensie sa mergi si la instanta de la domiciliul tau, dar la marire nu (caci e acelasi interes protejat de lege), atunci ar fi si la marire competenta aceeasi instanta a reclamantului (asa e si in practica, dealtfel).

Si daca e si la stabilire pensie, si la marire pensie, de ce nu ar fi la intreaga materie a pensiei, adica si la micsorare si la sistare...
Pentru ca nu reiese din lege ce anume protejeaza efectiv si nu vad de ce am face noi diferenta.
Dealtfel, "pentru" se poate interpreta in sensul de "cu privire la", "referitor la".
Sigur ca si mie imi pare ca scopul legii a fost acela de a nu-l determina pe intretinut sa mearga la un proces la o instanta de la cateva sute de km... doar ca nu reiese chiar clar acest scop din formularea legii si... am vazut diverse interpretari in practica.

Ba chiar din decizia de mai sus pot intelege ca instanta suprema arata ca instanta reclamantului e competenta in cam toate rteburile legate de intretinere... Daca sotul meu tine copilul un an si eu incasez alocatia, ulterior sa presupounem ca instanta imi incredinteaza mie minorul. In acest caz, sotul meu (care nu mai are minorul in grija) ma poate da in judecata pentru ca pe perioada cat l-a ingrijit el eu am incasat alocatia...
Prin urmare, in lipsa unei precizari a scopului, putem gasi multe argumente prin care sa spunem ca si instanta reclamantului care cere reducerea pensiei pe care o are de achitat e competenta.
Repet: nu sunt de acord cu asta, insa in practica se intampla. Din nefericire.
Liliana, punctul meu de vedere a ramas acelasi: competenta este instanta de la domiciliul minorului, pentru aceleasi considerente pe care le-ai expus tu pe larg, punct de vedere care coincide cu al tau.
Asa cum am aratat, legiuitorul a urmarit sa creeze un avantaj procedural pentru acele persoane care se bucura de o ocrotire deosebita, cum sunt minorii (descendentii) carora li se datoreaza pensie de intretinere de catre parinti.
Deci, cererea pentru obtinerea pensiei de intretinere in favoarea minorului se depune la instanta reclamantului care o solicita, astfel cum toate cererile legate de majorare/micsorare/sistare se depun la aceeasi instanta, de la domiciliul parintelui la care se afla minorul caruia i-a fost incredintat.
Am dat ca exemplu, cu titlu informativ, si modul de solutionare a competentei teritoriale a instantei in alte spete, dar bazate pe acelasi rationament. ;)
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere costycosty costycosty Sunt bugetar. Am pensia alimentara stabilita de plata la 330 lei la un salariu de 1360 lei. Odata cu taierea de 25% salariul a scazut dar pensia nu. Cum ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor cristyna2010 cristyna2010 Am divortat in 2004 si m-am mutat in Bucuresti.(fostul meu sot are domiciliul in alt oras).Intrebarea mea este unde trebuie sa depun cererea de recalculare a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere minor andromeda2010 andromeda2010 Va rog sa-mi spuneti si mie care este instanta competenta pentru recalcularea pensiei? Cea de la domiciliul paratei sau cea care a fixat initial ... (vezi toată discuția)