Buna ziua!
Sotul a dat divort si a plecat de peste un an de acasa; divortul inca dureaza probabil inca minim 1 an. La plecare a luat si o suma MARE de bani, obtinuti legal, in timpul casatoriei noastre. Banii respectivi sunt prescriptibili in cazul partajului judiciar, trebuie sa ii cer intr-un anumit interval de la plecarea sa, de ex 3 ani? Avocatul curent m-a sfatuit sa nu introduc acum partajul intrucat divortul nu e finalizat. In plus, taxa judiciara aferenta e foarte mare. In "joc" mai sunt si o casa obtinuta tot in timpul casniciei, alte bunuri. Mi s-a spus ca intentia sotului e sa treaca cei 3 ani in care eu pot cere dreptul la bani, apoi sa introduca el partaj si sa ia in plus si jumatate din casa. E corect, ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc.
Partajul e imprescriptibil. Cu banii... oricum termenul ar curge de la data DEFINITIVARII divortului, asa incat nu vad motiv pentru care sa introduceti partajul acum.
Mai mult, folositi acum fapta sotului dv. ca motiv de divort. :D
Deci, in limbaj profan (adica neavocatesc :) ) eu inteleg ca:
1) termenul de 3 ani prescriptie exista, dar curge de la data pronuntarii divortului,
2) chiar daca el spune ca cu banii sterpeliti de-acasa si-a cumparat intre timp doua vapoare de ... purici dungati din Shanghai care amandoua au esuat dramatic in ... Marea Nordului, n-ar trebui sa conteze pentru judecator, eu tot sunt indreptatita la 1/2 din suma, corect?
1. actiunea de partaj este imprescirptibila, termenul de prescriptie de 3 ani nu se aplica, partajul se face asupra masei bunurilor, in care veti include si suma de bani, aveti grija sa pastrati dovada existentei banilor si dovada faptului ca el i-a luat.
2. indicat ar fi sa impartiti bunurile de comun acord; daca ajungeti in instanta cu partajul, veti fi indreptatiti proportional cu contributia dv la dobandirea bunurilor comune, care in functie de probe poate fi mai mica de 1/2
Sa nu confundam partajul ca act juridic cu reintoarcerea sumei in masa bunurilor partajabile... :D Maaare, mare diferenta.
Ca se impart bunurile existente in patrimoniul comun al sotilor, or e greu de dovedit ca suma aia de bani mai exista pe undeva... si atunci ramane pe undeva o creanta... prescriptibila... depinde de situatie.
Suma a existat fizic in niste conturi bancare, din care a fost transferata. In alte conturi bancare, probabil inca se mai plimba... Nu s-a cumparat nimic de ei, inca.
Deci exista si sansa sa nu o mai recuperez, nu?
Bine, dar daca de ex se impart casa 1/2 si banii 1/2 (in cazul decent, fericit, necoruptibil... etc). acel 1/2 care imi revine mie din banii "disparuti" se compenseaza banuiesc cu 1/2-ul lui din casa, nu? sau ii pot executa alte bunuri in cuantum?
Adica nu imi ramane el mie dator cu 1/2 suma lui dar eu, fiindca casa exista, ii dau totusi 1/2 din ea (sau despagubire, etc).
Partaj
mini_cinie
Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)