in decembrie 2008 am promovat examenul de intrare in profesie organizat de baroul Cluj. Inainte de inscriere, mi s-a confirmat de catre secretariatul baroului ca, in cazul promovarii examenului, voi fi inscris direct in tablou ca avocat definitiv, intrucat fusesem definitivat anterior in functia de consilier juridic (prin aplicarea art. 281 din Statutul UNBR). Desigur ca intre momentul inscrierii si cel al sustinerii examenului, a intervenit celebra OUG nr. 159/2008, care a abrogat tocmai prevederile din art. 16 si 19 ale Legii 51, pe care se baza art. 281 din Statut. Intrucat, ca majoritatea normelor romanesti (ca si statutul profesiei, desigur), aceasta ordonanta este execrabil redactata, inclusiv in ce priveste dispozitiile sale tranzitorii, este un prilej numai bun de interpretare contradictorie a sa, de catre onoratele barouri. Astfel, in continuare unele barouri (Mures, Suceava, de ex), accepta inscrierea direct ca avocat definitiv a celor care au fost definitivati anterior in functia juridica, pe cand altele (care anii anteriori procedasera astfel) nu. Conform informatiilor oferite de baroul Cluj, doar dupa 1 februarie (de, ardeleni...) vor fi eliberate deciziile de validare a examenului, pana atunci incertitudinea continuand sa domneasca asupra subiectului. Va rog pe cei care eventual sunteti in aceeasi situatie cu mine, daca aveti alte informatii, sa le impartasiti.
am fost astazi la Baroul Bucuresti si am depus si eu cererea pentru a fi avocat definitiv.
Dl. de la Resurse Umane mi-a spus ca in w/e se va discuta "soarta" noastra la UNBR si ca Baroul respinge toate cererile de acest gen. Tot acest domn a spus ca argumentul ca in alte barouri din tara se aplica in mod diferit legea nu este suficient (desi Constitutia garanteaza egalitatea in fata legii).
Cat am asteptat pe hol sa imi vina randul, o doamna cu un dosar in mana spunea unui alt salariat ceva de genul: "inca unul caruia i-au dat respingere, unde trebuie sa duc dosarul?"
Ecaterina, sunt de acord cu propunerea ta, insa eu deja colaborez cu o firma de avocatura si am programul extrem de incarcat:( (oricum vb pe mail)... trebuie sa vedem cand ne putem intalni.
Domnul de la resurse umane ti-a primit cererea?
Ai mai anexat ceva la ea?
Pentru ca eu nu sunt din Bucuresti si am trimis cerea pe fax fara sa primesc un raspuns.
Azi am trimis din nou o cerere prin cineva, dar distinsul domn de la resurse umane nu a vrut sa o primeasca pentru ca nu avea anexata dovada sediului si multe alte hartii.
Referitor la aplicarea legii: aceasta trebuie aplicata unitar in toata tara, la toate barourile.
Maine, sambata 21.02.2009 la sediul Baroului Bucuresti, UNBR organizeaza o sedinta cu toate barourile din tara. Ar trebui ca cei care sunt in aceasta situatie si sunt din Bucuresti sa mearga acolo.
Eu ma gandesc serios sa ma adresez instantei de contencios. Daca mai sunt amatori le sugerez sa introducem o actiune comuna.
Maine, sambata 21.02.2009 la sediul Baroului Bucuresti, UNBR organizeaza o sedinta cu toate barourile din tara. Ar trebui ca cei care sunt in aceasta situatie si sunt din Bucuresti sa mearga acolo.
Nu e sedinta cu barourile, ci sedinta consiliului UNBR, care nu prea e cu public...
Da, mi-a fost primita cererea la Resurse Umane, in fond nu avea cum sa refuze primirea.
I-am explicat domnului ca aceasta este solicitarea mea catre Baroul Bucuresti si ca astept un raspuns, pozitiv sau nu.
In cererea depusa am invocat prevederile legale pe care imi intemeiez cererea (inclusiv Constitutia Romaniei care garanteaza egalitate in fata legii). In fond toti cei care au promovat examenul de primire in profesie in decembrie 2008 au dobandit aceleasi drepturi in baza aceleiasi legi, asa ca nu este normal ca anumite barouri, membre ale aceleiasi Uniuni sa aiba o alta interpretare a legii.