Saptamana aceasta am semnat antecontractul in vederea cumpararii unui apartament. Apartamentul are doi proprietari, sot si sotie, ambii pensionari. Problema care ma framanta este ca le-am cerut domnilor proprietari un certificat de la medic care sa ateste ca sunt in deplinatatea facultatilor mintale si ca pot vinde. Dansii s-au suparat si au spus ca nu imi vor aduce niciun certificat medical pentru ca nu imi trebuie. Sotul pare bine, dar sotia este bolnava (au spus ca a fost operata de diabet..).
Nu as vrea ca peste ani sa ma trezesc cu fiica dansilor sau altcineva din familie, spunand ca acestia, bolnavi si pensionari fiind, nu erau apti sa vanda.
V-ati mai confruntat cu astel de cazuri? Cum ar trebui procedat? Antecontractul a fost deja semnat. Va multumesc anticipat.
Urgent!!
Va rog daca se poate sa imi raspundeti, maine este programata intalnirea la notar in vederea semnarii actului de vanzare-cumparare. Astazi a avut loc un conflict intre mine si domnii proprietari, au spus ca nu vor aduce niciun certificat de la medic. Situatia este delicata, dansii au peste 70 ani. Doamna notar insasi a sugerat ca ar fi bine sa aduca un astfel de certificat medical, dar ca nu este obligatoriu, ci doar ca ar fi bine sa-l aibe..
Eu ma gandeam sa nu semnez actul de vanzare-cumparare, daca maine la notariat domnii proprietari nu se prezinta cu cerficatul medical ca sunt apti sa vanda.. Daca se ajunge in aceasta situatie, as putea sa ii acuz in instanta ca nu respecta promisiunea de vanzare si sa imi recuperez dublul avansului, asa cum am specificat in antecontract?
Antecontractul a fost semnat acum mai bine de 3 sapt. Inca de pe atunci domnii proprietari stiau de certificatul medical. Timpul a cam trecut iar inca 30 de zile de acum incolo pentru obtinerea certificatului medico-legal este prea mult.
Data la care trebuie sa fim gata cu vanzarea-cumpararea este 21 octombrie (saptamana viitoare).
Ce se poate face in acest caz?
Certificatul nu este obligatoriu decît în situaţia în care notarul are dubii cu privire la discernămîntul părţilor. O spune cît se poate de clar Legea nr.36/1995:
Art. 59
Când notarul public are îndoieli cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale ale vreuneia dintre părţi, procedează la autentificare numai dacă un medic specialist atestă în scris că partea poate să-şi exprime în mod valabil consimţământul în momentul încheierii actului.
Deci, ori are îndoieli, şi atunci refuză autentificarea actului în lipsa atestării discernămîntului de către un medic specialist (nu neapărat din IML), ori nu are, şi atunci trebuie să autentifice actul.
Sigur, e mai simplu să plimbi părţile pe la IML...
Procura notariala
stinghie
Ce acte ii trebuiesc unei persoane in varsta de 78 de ani pentru a-si imputernici sotia in vederea vanzarii unui teren pentru care detine titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)