avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de Alzheimer

Buna ziua.

As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema.
Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu Alzheimer acum 2 ani. De atunci este sub tratament si, initial, boala a evoluat lent.
Dupa moartea tatalui si fratelui meu, s-a facut succesiunea. Mama a dat renuntare la mostenirea dupa fratele meu si a ramas doar proprietarea a jumatate din apartamentul lor, iar cealalta jumatate este a mea. La notar mi-a facut o procura cum ca eu pot sa ma ocup de vanzarea sau inchrierea apartamentlui la care amandoi suntem proprietari
Imediat dupa moartea tatalui meu, din cauza socului, boala a evoluat rapid asa ca de cateva luni mama are nevoie de insotitor permanant. Poate avea grija de ea intr-o oarecare masura, dar pentru siguranta, prefer sa fie insotita. Ea se afla acum in locuinta pe care i-am pus-o la dispozitie, unde poate sta linistita si sa aiba o viata cat se poate de decenta in conditiile bolii ei.
Intrebarea mea este urmatoarea: in conditiile in care rude apropiate nu mai exista (doar sora si nepoata ei), poate cineva sa conteste o posibila vanzare a apartamentului unde este co-proprietara?
In cazul in care mama semneaza un act de instrainare a jumatatii ei (ipotetic), pot contesta? Pe ce baza?
Cum pot sa devin tutorele ei?
Am nevoie sa pot lua decizii pentru ea pentru ca are multe momente in care nu asculta de persoana care are grija de ea si trebuie sa ma impun (sa accepte ajutorul cuiva, sa vina periodic la medicul de specialitate etc). Medicul ne-a comunicat ca va veni momentul in care va trebui internata si imi este teama de interventia unor persoane din exterior (sora, nepoata sau prietenii ei) care o pot influenta pe mama sa nu accepte varianta unui centru de ingrijire specializat.

Ce variante am?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Alexandru Sfarlogeanu , utilizator 17:32, 11 Octombrie 2018
Buna ziua. Mama mea se află în aceeași situație. Bunicii mei intentioneaza sa ii doneze apartamentul mamei mele. Doar ca bunicul e diagnosticat cu o demență, Alzheimer moderat. Ne intelegem cu el, ne răspunde... problema e la notar. Dacă donează casa mamei, există vreo posibilitate ca peste ani actul de donatie sa fie declarat nul? Precizez ca nu are cine să atace donația. Si va rog, daca stiti care este procedura ca bunicul sa poata dona având în vedere boala lui? Trebuie făcută o comisie? Trebuie trecuta bunica ca tutore? Cui sa ne adresăm? Multumesc mult anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana pensie caz de boala poate sa vanda propietatea mariuscilin mariuscilin buna ziua am gasit o garsoniera si cumparatoru spune ca este pensionat pe caz de boala nu a vrut sa spuna ce el a dobandit garsoniera prin succesiune si ... (vezi toată discuția)
Curatela. obtinerea curatelei nicu001 nicu001 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat in vederea obtinerii curatelei pentru o persoana majora - 24 ani, cu diagnostic de \\"retardare ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)