avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... solutionare dosar penal in urma unui accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

solutionare dosar penal in urma unui accident rutier

Buna ziua,

Am avut un accident rutier acum 6 luni, mi-a pus unul frana brusca in fata, i-am lovit usor doar bara de protectie insa pasagerii autoturismului respectiv au fost la politie si s-au declarat victime. Problema este ca la 6 luni dupa accident cei de la Cercetari Penale refuza sa solutioneze dosarul pentru ca victimele nu se mai prezinta la ei desi le sunt trimise citatii luna de luna.

In naivitatea mea am crezut ca legea se respecta si la 60 de zile dupa accident o sa primeasca dosarul o solutionare indiferent daca era sau nu in favoarea mea. Au trecut insa 110 zile dupa expirarea termenului si in fiecare luna cand merg la Cercetari Penale mi se spune, daca nu vin astia nici la citatia asta atunci solutionam dosarul.

Am facut cerere de urgentare la procuratura si mi-a fost respinsa pe motiv ca exista o citatie trimisa si trebuie sa astept. Pana acum au fost trimise 4 citatii catre victime fara niciun raspuns de la ele.

Se poate face vreun demers ca sa imi recuperez permisul pana cand se va solutiona acest dosar..

Va multumesc anticipat,
Teddy
Cel mai recent răspuns: Ionut groza , utilizator 12:49, 24 Octombrie 2017
in astfel de cazuri restituirea permisului de conducere se face doar in urma unei decizii a procurorului sau a instantei de judecata.


Art. 219. – (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere care îl are în evidenta, la cererea titularului, în urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sanctiunea a fost aplicata pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savârsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz a fost majorata cu 30 de zile, daca titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.
c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au încetat.

(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost savârsita fapta, la cererea titularului,în baza rezolutiei sau, dupa caz, a ordonantei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala sau încetarea urmaririi penale, în baza hotarârii judecatoresti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contraventiei a fost anulat sau ca urmare a încetarii masurii de siguranta prevazute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
De acord ca ar trebui sa astept o rezolutie insa nu numai ca rezolutia nu a fost data in termenul prevazut de legea circulatiei rutiere ci inca mai este in asteptare fara niciun temei legal. Faptul ca o asa-zisa victima nu vrea sa se prezinte la politie in urma primirii citatiei este problema victimei pana la urma. Cum as putea determina eu legal politia, culmea, sa respecte legea si sa dea o propunere in dosar fiindca este clar ca termenul de 60 de zile este scris la misto in legea circulatiei rutiere ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
teddycarebears, utilizator
nu exista in legislatie un termen in care sa fie data o rezolutie/ordonanta de catre procuror sau hotarare definitiva de catre instanta.
termenul de 60 de zile se refera la perioada in care o victima poate depune plangere impotriva presupusului vinovat.
nu aveti altceva de facut decat sa asteptati cu rabdare o finalizare din partea procurorului de caz.
daca incercati o urgentare a cazului se poate produce efectul nedorit, iritarea procurorului care poate trimite cazul in instanta spre solutionare in loc sa dea o solutie de NUP.
Cerere judecare dosar urgent de procuror aveti ceva tip
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
Ionut groza, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni pustiull pustiull buna ziua am facut un accident pe trecea de pietoni acum 4 luni mi-a fost luat permisul pe loc,mi-a fost data o dovada de 15 zile victima nu a avut multe ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis cu drept de circulatie !!! alexandru13cozzmin alexandru13cozzmin Salut, eram intr-o zi de dupa amiaza cand mergeam cu o viteza de in jur de 40km/h, eram pe banda a2a din care pe banda 1 o camioneta de la ADPP, nu am observat ... (vezi toată discuția)
Dovada circulatie - dosar plecat la parchet constantin2408 constantin2408 buna seara, sunt invinuit intr-un dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul conf.art.86 alin.2 (fapta petrecuta pe ... (vezi toată discuția)