avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligativitate intretinere copil major- student- din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligativitate intretinere copil major- student- din prima casatorie a sotului

Buna ziua

In anul 2007, cand a divortat, copilul sotului meu din prima casatorie avea 16 ani. Conform sentintei de divort, sotul meu avea obligativitatea achitarii pensiei alimentare " pana la majoratul" copilului, acesta ramanand in ingrijirea mamei sale. Din anul 2009, sotul meu a ramas fara servici, nemaiavand venituri. A continuat achitarea pensiei alimentare pana in anul 2010,la acealasi cuantum stabilit de instanta, cu toate ca nu mai avea venituri. In anul 2010, la varsta de 19 ani, copilul a venit la noi, din cauza neintelegerilor cu mama sa. A ramas la noi , in ingirjirea noastra- casa, masa, imbracaminte, bani de buzunar, etc, pana la terminarea liceului, in anul 2011. L-am inscris la facultate, am achitat noi caminul, mancarea, imbracamintea, bani de buzunar, etc. afland insa cu stupoare ca copilul nu mergea la scoala, pierzand astfel anul. Mentionez ca sotul meu tot nu avea - si nu are nici in prezent - servici. Dupa o discutie normala- avand in vedere ce a facut- copilul a hotarat sa plece de la noi si sa se inscrie- fara a ne consulta in prealabil si fara a ne intreba daca putem sa il sustinem financiar- la o facultate in alt oras.
Intrebarea mea este: sotul meu, neavand venit, si luand in considerare cele enumerate mai sus, trebuie sa intretina in continuare majorul care, are posibilitatea de a lucra si de a se intretine? Eu, ca si sotie a tatalui sau, am vreo obligatie materiala fata de acest copil, in varsta de 20 de ani, pe care l-am intretinut in ultimii 5 ani?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:34, 23 Septembrie 2012
Raspunderea ii revine tatalui, nu Dvs. in cazul in care fiul frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant superior, insa numai pana la implinirea varstei de 26 de ani.

Dupa implinirea varstei de 18 ani, fiul este cel care trebuie sa actioneze tatal in instanta pentru a putea beneficia in continuare de pensie de intretinere.

Obligatia de intretinere revine numai tatalui nu si dvs.

Copilul major aflat in continuarea studiilor are dreptul la plata pensiei de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani. In situatia dvs insa, copilul va trebui sa solicite acest lucru prin instanta, avand in vedere ca hotararea data la divort a prevazut varsta de 18 ani ca data a incetarii pensiei.

In cazul in care copilul formuleaza actiune in instanta, chiar daca tatal nu are venituri, va fi totusi obligat la plata unei pensii raportata la venitul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara madalin073 madalin073 Sunt divortata de sapte ani,am platit pensie alimentara in tot acest timp...anul acesta copilul va implini 18 ani,in hotararea judecatoreasca se specifica ca ... (vezi toată discuția)