avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele de bloc, administrator si cenzor frauda ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele de bloc, administrator si cenzor frauda cu chitante

Buna ziua,
In primul rand, multumesc ptr atentie si eventuale raspunsuri.
ca si altiii de aici, avem o situatie din care nu mai stiu cum sa iesim,ptr ca este stringenta,insuportabila si nu mai sufera amanare. De la inceput va spun ca am citit legea 230 a asociatiilor, si am facut o cerere cf art 10 de 2 luni la care nu am primit raspuns cu stampila asociatiei nici azi. Stau intr-un bloc de 120 de garsoniere, in care sunt destui batrani, care de lehamite sau de teama pur si simplu de aceasta gasca care nu mai vrea sa plece de ani de zile si nu prea pot fi controlati nu prea mai au multe de spus. Administratorul este sotia presedintelui care stau si "mulg" blocul de ani de zile prin intretineri lao garsoniera de exemplu de 250 de lei in plina vara , luna trecuta in august, la aproape toti locatarii. De ani de zile, suntem 10-15 insi care le tot cerem sa arate facturile cf art 10 si ei prefera sa se certe cu noi decat sa le arate,nu suntem multumiti de cotele f mari la intretinere pe care le pun fara nici un control, la un bloc de garsoniere,presedintele , sotia care e administrator- ceea ce e incompatibil-, si o "doamna", prietena cu ei, care se da jurist si care intocmeste si contabilitatea fiind si asa zisul cenzor al blocului, ptr ca nu avem comitet.
Problema este una care se intalneste la multe asociatii..credem ca se fraudeaza cu acte in regula datorita faptului ca iarna sau vara, aproape vin aceleasi sume sub diferite motive- ca luam bani sa schimbam linoleumul, ca etc.-.De ce suntem convinsi? Motivele :
1. Au un tupeu nemaiintalnit, la toate cererile noastre,avand o atitudine agresiva,- facand numai ce vor ei, sub acoperirea unei asa zise adunari generale tinute 1 data pe an in februarie, la sfarsitul iernii cand oamenii deja au platit facturile incarcate iarnala care vin 10-15 insi maxim, din care cativa ii aproba si care, cf spuselor lor li se pare normal sa hotarasca ptr restul de 100 - din care multi poate nu au bani ptr ceea ce fac ei, nefiind reperatii urgente- tevi sparte, etc.- .De ani de zile nu doresc sa puna - desi destui din bloc s-au certat cu ei- contoare pe calorifere asta insemnand ca au interes sa controleze ei facturile si nu o firma, ceea ce se leaga cu pct 2
2. Cf articolului 10 din legea asoc de proprietari si ptr care am facut cerere eu si inca cativa proprietari, nu vor sa arate de ani de zile nici o factura la utilitati, motivand ca la niste retardati ca nu au loc, la avizier, ca nu sunt obligati- pe banii nostrii!! cat tupeu- sa afiseze copii dupa facturi si ca el pune daca vrea intretinerea mai mare, ca oamenii sa poata calcula singuri, ci liste facute de ei pe calculator, in care se poate scrie ORICE,in schimb, am ajuns sa platim in iulie si august sume ce depasesc 200 de lei, ptr ca ne-am trezit cu schimbarea topoganului de gunoi ce anunta ei ca a costat 9000 de lei tot printr-o hartie la calculator, nu stie nimeni de nici o licitatie,de nici o factura, nu a vazut nimeni cand s-au dat banii,in plus nemaideranjandu-se sa faca un tabel cum e firesc cu 2-3 luni inainte si sa semneze toti proprietarii cum spune legea- art 25-, au pus senzori la neoane pe hol- gasesc diferite motive vara ptr ca nu e caldura de plata, ca sa mai ia 4000 de lei de la oameni-fara sa anunte si cel mai important sumele acestea le baga direct in intretinere,contrar legii, -vezi art 25- fara sa taie separat chitanta sau sa obtina acordul proprietarilor.
In concluzie, ptr ca doar uniti putem face ceva, am inceput sa merg prin bloc cu un tabel ptr demiterea comitetului executiv si ptr eventual angajarea unei firme de la primarie, care sa faca contabilitatea transparent, cu facturi afisate si cu tabel de semnaturi, in care toti proprietarii sa fie respectati ptr ca sunt multi batrani care au pensii mici si in care sa fie intrebati la orice schimbare.
Nu am mai platit intretinerea din martie, ptr ca vreau sa rezolv aceasta problema, .-sa fie recalculata iar in august mi-au pus o "penalizare" de 90 de lei!!! inafara altor
Intrebarea mea este urmatoarea:
1. Comitetul acesta poate fi dat jos numai prin adunare generala?Deoarece nu vrem sa asteptam pana in februarie- ne fura de alti bani!- si nu suntem siguri ca asa se va rezolva ptr ca am mai incercat cativa..Din start, nu avem bani sa aducem un expert si chiar daca am face-o ei nu ar da actele sub nici o forma...motivand ca au fost controlati de primarie, unde, am auzit ca "doamna jurist- contabil " ar avea pe cineva..
In cazul in care doresc sa fac o cerere de control la care sa fim prezenti mai multi,si inafara primariei unde m-as putea adresa? sectia financiara?
3. Cf art 25 din lege, stiam ca sunt obligati ptr reperatii, sa taie separata chitanta si nu sa impuna locatarilor cu forta in intretinere sa le ia banii, care nu dau nici macar o chitanta la vedere in eventualitatea unui proces,pe care nu-l doresc, deoarece se lungeste prea mult si n-am bani..pot sa uzez de acest art 25 pct b, c ev tot articolul ptr a invoca dreptul meu de a nu plati , a recalcula si a se scade din intretinere acesti bani cu ce au pus ei?
Multumesc frumos,
Cu consideratie....
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 14:13, 25 Septembrie 2012
Puteti convoca o adunare generala extraordinara daca aveti acordul a 20% din numarul membrilor, conform Legii 230 din 2007:



ART. 23

[...]

(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricând de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.



In aceasta adunare extraordinara puteti hotari orice legat de asociatie, inclusiv schimbarea conducerii.
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
Iulian MANEA, Contabil
1-Situatia mentionata de dvs este prezenta in mai multe asociatii,dar,poate fi usor restabilit cadru legal daca exista interes din partea unui numar de proprietari,sa se informeze de drepturile si obligatiile ce le revin ,de obligatiile reprezentantilor asociatiei de proprietari
Fata de aspectele sesizate se impune sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie
2-Reprezentantii asociatiei de proprietari pot fi schimbati la cererea acestora , prin votul proprietarilor sau prin dispozitie a autoritatilor in drept
Unica autoritate cu drept in verificarea financiar contabila a asociatiei de proprietari este serviciul specializat din primarie
Puteti face solicitare inclusiv la CECCAR
3-
pot sa uzez de acest art 25 pct b, c ev tot articolul ptr a invoca dreptul meu de a nu plati

L nr 230/2007 Art 25 Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari,se vor avea in vedere urmatoarele b)pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare,reabilitare si modernizare,votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota parte din proprietatea comuna


Unde apreciati ca este precizat dreptul dv ade a nu plati?
Eventual puteti invoca prev
art 22 (9) din HG nr 1588/2007
Pentru lucrarile privind proprietatea comuna,administratorul ,tinand seama de pret,durata de executie si calitate,supune spre analiza ,selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele,in vederea executarii lucrarilor,conform legislatiei in vigoare,potrivit art 37 din Legea nr 230/2007.
In caz contrar ,cheltuielile nu vor fi acceptate la plata

4-
Administratorul este sotia presedintelui care stau si "mulg" blocul de ani de zile

De regula aceasta situatie sot/sotie presedinte-administrator/cenzor naste suspiciuni si interpretari
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
ynocentta, utilizator
1-poti face o contestatie la calculul regiei pe luna mentionata
2-puteti initia actiunea cu 20%dintre locatari de a tine o adunare generala
3-plingere la politia economica pt abuz in serviciu
4-plingere la tribunal pentru abuz in serviciu si depasirea atributiunilor sustinuta de un avocat
5-formarea unei asociatii din minim 3 apt.conform legii
c0stii a scris:

5-formarea unei asociatii din minim 3 apt.conform legii


Art 5 din L nr 230/2007 (2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constiitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scaa in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata

@RobertC
Sa o luam pe probleme:
- nu e obligatorie afisarea copiilor de pe facturi. E obligatoriu de afisat, insa, detalierea diferilor elemente din care este formata suma ceruta pe lista. Cine doreste sa vada facturile le poate cere administratorului sa se uite la ele si sa-si noteze ce doreste din factura, conform art.10 din lege.

- pe buna dreptate, vara se fac lucrarile de amenajare, de intretinere a blocului, deoarece cotele sunt mai mici si cheltuiala cu aceste lucrari nu afecteaza mai mult bugetul familiei decat daca ar fi facute iarna. Schimbarea linoleumului, montarea de senzori de miscare pentru iluminat, schimbarea topoganului de gunoi, imi spune mie ca presedintele dv. este un om gospodar. Probabil blocul s-a dat in folosinta de prin anii '60 si toate amenajarile lui s-or fi prapadit de atata folosinta. E numai o parere. Cunosc asemenea blocuri si in unele din ele chiar e necesar a se face asemenea lucrari.
Cat despre faptul ca un topogan sa fi costat 9000 lei, este ceva de domeniul fantasticului. Nici vorba despre o asemenea suma!

- e bine ca face AG o data pe an, iar aceasta se face in februarie, la incheierea anului financiar. Asa se face peste tot, acolo unde se face. Faptul ca vin numai 15 proprietari, vorbeste de la sine despre interesul oamenilor pentru propriul buzunar. Adica vreau sa spun ca dv. sunteti indignat pentru chestiuni pe care altii le accepta sau chiar le vor. Daca ar fi mai multi ca dv., atunci ar veni la AG anuala si ar schimba conducerea. Nu-i intereseaza, nu vin, nu actioneaza, deci le place asa! Este o evidenta. Iar daca nu le place si vorbesc unii cu altii pe holuri, este numai vina lor ca nu se folosesc de facilitatea legala pe care legea le-o pune la dispozitie - AG anuala.

- faptul ca presedintele si administratora sunt sot si sotie nu este o incompatibilitate incriminata de lege. Poate fi cel mult morala, dar asta nu e o vina a lor, ci a celor care i-au ales asa. La urma urmei, asemenea situatii pot aparea si daca presedintele si administratorul sunt numai prieteni, nu neaparat casatoriti, asa cum ne spuneti despre jurista-cenzor. Sot-sotie nu este grad de rudenie, juridic vorbind.

- nu stiu unde ati citit ca se da chitanta separata pentru reparatii!? Chitanta separata se da numai pentru fondul de rulment, care fond nu se foloseste la reparatii, si care i se inapoiaza omului cand se muta din imobil. Este motivul pentru care fiecare poate, pe baza chitantelor, sa-si faca socoteala cat fond de rulment i se inapoiaza.
Reparatiile intra in cotele de intretinere, alaturi de celelalte cheltuieli. Se poate detalia intr-un centralizator separat, afisat, cat a costat lucrarea respectiva si cat revine pe mp.

- faptul ca nu sunteti de acord cu anumite cheltuieli este problema dv. si v-o puteti exprima, dar neplata unor utilitati pe motiv ca sunteti suparat, este o greaseala care va costa - penalizarile. Si nu veti putea invoca aceasta suparare ca acestea sa nu se calculeze in continuare sau sa vi se scada din restanta. Nu este normal sa nu platiti ceea ce ati consumat si pana la urma si ceea ce va este de folos, un linoleum innoit, senzori pe sistemul de iluminat, un topogan nou. Daca aveti indoieli asupra sumelor cerute pentru aceste lucrari puteti face o cerere scrisa si inregistrata la asociatie pentru lamurirea acestor chestiuni. Daca nu vi se primeste cererea, o puteti trimite prin posta si daca nici asa nu vi se raspunde, atunci puteti face o reclamatie la primarie, la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari, invocand art.10 din lege.

- puteti sa schimbati comitetul executiv oricand, convocand o AG cu un tabel pe care sa existe semnaturile a cel putin 20% din proprietari, adica 24 de garsoniere. Asta nu inseamna ca l-ati si demis, ci inseamna ca pe baza acestui tabel convocati o AG dupa tipicul legal si daca nu se strang 50% + 1 dintre proprietari, o reconvocati in termen de 10 zile si numai la aceasta "reconvocata" puteti hotari schimbarea comitetului, cu majoritate de 50% + 1 dintre cei prezenti sau reprezentati.

- inlocuirea unui administrator cu altul sau cu o firma de administrare imobile nu va garanteaza ca activitatea va fi mai buna. Dupa parerea mea, trebuie sa aveti un control foarte bun asupra administratorului si asta se poate face cel mai bine asupra unor oameni pe care ii cunosteti si care stau pe-aproape. Primaria va poate recomanda, dar nu va poate garanta.

- nu puteti sa va folositi de niciun articol de lege in apararea dv. ca sa nu platiti intretinerea.

- nu in toate demersurile comitetului executiv se intreaba proprietarii, dar dv. puteti pretinde in ce anume lucrari sa fiti intrebati in cadrul AG anuale. Atunci trebuie prezentat si bugetul de venituri si cheltuieli si proiectate lucrarile care se fac peste an. Daca insa necesitatea lor apare intre timp, comitetul executiv poate lua decizia sa faca aceste lucrari.

Acum va intreb pe dv.: daca vi s-ar fi propus sa se schimbe linoleumul sau sa se puna senzori sau sa se schimbe topoganul, ati fi fost de acord?

Nu vreau sa para ca acest mesaj al meu este scris in defavoarea dv., dar ati pus gresit problema. Dv. trebuie sa va achitati intretinerea si sa constatati care sunt hibele adevarate ale conducerii din punctul de vedere al respectarii legii....si va asigur ca sunt multe si foarte pregnante:

- lucrarile de amenajare trebuie facute si in acest sens se strange fond de reparatii. Dar pana la urma, fie ca e vorba de strangere de bani in fondul de reparatii, fie ca se pun banii direct in lista, acesti bani se cer pe o lista afisata.

- listele pe calculator pot fi falsificate in aceeasi masura in care pot fi falsificate si listele scrise cu creionul sau pixul. A fi facute pe calculator nu inseamna rea-credinta, asa cum ne spuneti aici.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.


- la AG anuala se prezinta bugetul de venituri si cheltuieli.
- proprietarii au dreptul sa stie pe ce li se cer banii:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.


Alte discuții în legătură

Intrebare despre lucrari efectuate de asociatie mariuselectric mariuselectric Buna ziua . Doresc sa ma lamuriti si pe mine in calitate de proprietar despre lucrarile pe care le efectueaza administratia blocului in care ... (vezi toată discuția)
Comunicarea cu locatarii Dana Marin Dana Marin Buna ziua, As dori sa aflu in calitate de presedinta de asociatie: - comunic cu toti locatarii sau doar cu membrii asociatiei, adica sunt obligata sa le ... (vezi toată discuția)
Bună seara! care sunt prevederile legale care dau dreptul administratorului ... vasile coman vasile coman Bună seara! Care sunt prevederile legale care dau dreptul administratorului de bloc să refuze incasarea cheltuielilor la întreținere pe motiv că nu ... (vezi toată discuția)