avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele de bloc, administrator si cenzor frauda ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele de bloc, administrator si cenzor frauda cu chitante

Buna ziua,
In primul rand, multumesc ptr atentie si eventuale raspunsuri.
ca si altiii de aici, avem o situatie din care nu mai stiu cum sa iesim,ptr ca este stringenta,insuportabila si nu mai sufera amanare. De la inceput va spun ca am citit legea 230 a asociatiilor, si am facut o cerere cf art 10 de 2 luni la care nu am primit raspuns cu stampila asociatiei nici azi. Stau intr-un bloc de 120 de garsoniere, in care sunt destui batrani, care de lehamite sau de teama pur si simplu de aceasta gasca care nu mai vrea sa plece de ani de zile si nu prea pot fi controlati nu prea mai au multe de spus. Administratorul este sotia presedintelui care stau si "mulg" blocul de ani de zile prin intretineri lao garsoniera de exemplu de 250 de lei in plina vara , luna trecuta in august, la aproape toti locatarii. De ani de zile, suntem 10-15 insi care le tot cerem sa arate facturile cf art 10 si ei prefera sa se certe cu noi decat sa le arate,nu suntem multumiti de cotele f mari la intretinere pe care le pun fara nici un control, la un bloc de garsoniere,presedintele , sotia care e administrator- ceea ce e incompatibil-, si o "doamna", prietena cu ei, care se da jurist si care intocmeste si contabilitatea fiind si asa zisul cenzor al blocului, ptr ca nu avem comitet.
Problema este una care se intalneste la multe asociatii..credem ca se fraudeaza cu acte in regula datorita faptului ca iarna sau vara, aproape vin aceleasi sume sub diferite motive- ca luam bani sa schimbam linoleumul, ca etc.-.De ce suntem convinsi? Motivele :
1. Au un tupeu nemaiintalnit, la toate cererile noastre,avand o atitudine agresiva,- facand numai ce vor ei, sub acoperirea unei asa zise adunari generale tinute 1 data pe an in februarie, la sfarsitul iernii cand oamenii deja au platit facturile incarcate iarnala care vin 10-15 insi maxim, din care cativa ii aproba si care, cf spuselor lor li se pare normal sa hotarasca ptr restul de 100 - din care multi poate nu au bani ptr ceea ce fac ei, nefiind reperatii urgente- tevi sparte, etc.- .De ani de zile nu doresc sa puna - desi destui din bloc s-au certat cu ei- contoare pe calorifere asta insemnand ca au interes sa controleze ei facturile si nu o firma, ceea ce se leaga cu pct 2
2. Cf articolului 10 din legea asoc de proprietari si ptr care am facut cerere eu si inca cativa proprietari, nu vor sa arate de ani de zile nici o factura la utilitati, motivand ca la niste retardati ca nu au loc, la avizier, ca nu sunt obligati- pe banii nostrii!! cat tupeu- sa afiseze copii dupa facturi si ca el pune daca vrea intretinerea mai mare, ca oamenii sa poata calcula singuri, ci liste facute de ei pe calculator, in care se poate scrie ORICE,in schimb, am ajuns sa platim in iulie si august sume ce depasesc 200 de lei, ptr ca ne-am trezit cu schimbarea topoganului de gunoi ce anunta ei ca a costat 9000 de lei tot printr-o hartie la calculator, nu stie nimeni de nici o licitatie,de nici o factura, nu a vazut nimeni cand s-au dat banii,in plus nemaideranjandu-se sa faca un tabel cum e firesc cu 2-3 luni inainte si sa semneze toti proprietarii cum spune legea- art 25-, au pus senzori la neoane pe hol- gasesc diferite motive vara ptr ca nu e caldura de plata, ca sa mai ia 4000 de lei de la oameni-fara sa anunte si cel mai important sumele acestea le baga direct in intretinere,contrar legii, -vezi art 25- fara sa taie separat chitanta sau sa obtina acordul proprietarilor.
In concluzie, ptr ca doar uniti putem face ceva, am inceput sa merg prin bloc cu un tabel ptr demiterea comitetului executiv si ptr eventual angajarea unei firme de la primarie, care sa faca contabilitatea transparent, cu facturi afisate si cu tabel de semnaturi, in care toti proprietarii sa fie respectati ptr ca sunt multi batrani care au pensii mici si in care sa fie intrebati la orice schimbare.
Nu am mai platit intretinerea din martie, ptr ca vreau sa rezolv aceasta problema, .-sa fie recalculata iar in august mi-au pus o "penalizare" de 90 de lei!!! inafara altor
Intrebarea mea este urmatoarea:
1. Comitetul acesta poate fi dat jos numai prin adunare generala?Deoarece nu vrem sa asteptam pana in februarie- ne fura de alti bani!- si nu suntem siguri ca asa se va rezolva ptr ca am mai incercat cativa..Din start, nu avem bani sa aducem un expert si chiar daca am face-o ei nu ar da actele sub nici o forma...motivand ca au fost controlati de primarie, unde, am auzit ca "doamna jurist- contabil " ar avea pe cineva..
In cazul in care doresc sa fac o cerere de control la care sa fim prezenti mai multi,si inafara primariei unde m-as putea adresa? sectia financiara?
3. Cf art 25 din lege, stiam ca sunt obligati ptr reperatii, sa taie separata chitanta si nu sa impuna locatarilor cu forta in intretinere sa le ia banii, care nu dau nici macar o chitanta la vedere in eventualitatea unui proces,pe care nu-l doresc, deoarece se lungeste prea mult si n-am bani..pot sa uzez de acest art 25 pct b, c ev tot articolul ptr a invoca dreptul meu de a nu plati , a recalcula si a se scade din intretinere acesti bani cu ce au pus ei?
Multumesc frumos,
Cu consideratie....
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 14:13, 25 Septembrie 2012
Buna ziua,
va multumesc frumos ptr raspunsuri, ceea ce insa d-na Elga, nu stie cu ce ne confruntam aici..din pacate.Convingerea mea e oricum, ca multi din cei care tin neaparat si se lupta sa fie administratori, etc.., sa faca "bine" cu de-a sila blocului, sunt direct interesati de buzunarele lor..si nu o fac din altruism, nu mai exista asa ceva..
1. Cred ca nu ati retinut...d-na Elga, am explicat ca de ANI DE ZILE ne duc cu vorba, in loc sa ne arate cum ii obliga si e firesc art.10, facturile...pur si simplu nu vor sa arate..sa nu spuneti ca asta vi se pare firesc ...ca inseamna ca nu mai gandim normal..nimeni din bloc nu a vazut facturi de furnizori...la cerere personala.am facut una acum 2 luni..
2.Daca ar fi asa de "gospodar" cum spuneti dvs, si interesat de bunul mers al nostru,ar trebui sa fie si corect si sa ceara intai acceptul tuturor proprietarilor, deoarece nu poti lua cu japca oamenilor, banii care nu-i prea au..nu mai sunt vremuri in care dam pe afara de bani,mai ales ca nu s-a interesat de nici o facilitate de a face bani din reclama pe bloc, sau din inchiriere de spatii, ptr a avea fonduri suplimentare.Perpetuati un mod de a gandi usor "comunist" in Romania nu se intelege decat de foarte putini, ca daca esti presedinte de bloc, sau ministru, sau ai o functie in care reprezinti un grup de oameni, te-ai angajat sa fi corect, sa ai o atitudine amabila si rabdare sa raspunzi la intrebari, si sa sprijini oamenii care te platesc si esti DATOR mai ales obligat de art 10, sa pui la dispozitia lor orice date privind cheltuieli,facturi, etc. daca ar fi corect, ar afisa copii dupa facturi,- eu unu asa as face!- cum sunt la destule blocuri, mai ales ptr a evita tocmai aceste suspiciuni- evident, in ziua de azi nu poti avea incredere in nimeni cand e vb de banii tai-..si cand mai ales, sunt genul care pandesc batranele ptr a le lua casele..
P.S. Stiu ptr ce se strang banii de fond de reparatii.Dar repet...ii strangi daca ai oameni cu bani in bloc...si de asemenea, faci DOVADA platii corecte a lucrarilor de fata cu martori din bloc, nu cu hartii puse la avizier fara nici macar o copie de factura..
Nu a spus nimeni ca nu vreau sa platesc intretinerea, costul utilitatilor, ci vreau sa mi se arate cu facturi,ca sa pot face o baza de calcul, de ce mi-a venit atat intretinerea...vi s epare ca cer ceva anormal nu?
N-are nici o importanta daca sunt facute listele pe calculator...nu de asta m-am legat, e bine ca intelege tot omul,are importanta sa se afiseze copii dupa facturi,asa se anuleaza orice suspiciune cu privire la sume de exemplu de 420 de lei in februarie a.c la o garsoniera 2 persoane, invocand motive ca se consuma multe gaze, cand de fapt mori de cald in casa ...
Acum sper ca v-am lamurit...Multumesc frumos
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
elga50, moderator
Asta am spus si eu. Ca exista art.10 in lege si ca trebuie sa-l respecte. Daca l-ar respecta, atunci n-ar fi nevoie de afisarea copiilor dupa facturi, ci ar putea sa raspunda oamenilor cand vin si intreaba, sa le arate facturile.

Nu va suparati, dar reparatiile si lucrarile de intretinere a condominiilor este o obligatie a proprietarilor, iar in lege nu exista nicaieri prevederea ca oamenii sa fie intrebati daca vor sa respecte aceaste obligatii sau daca au bani sau nu. Nu scrie nicaieri despre posibilitati materiale mici sau mari.
Este o lege a administrarii proprietatii, nu o lege de protectie sociala.

Nu am vederi comuniste, dimpotriva. Daca vrei sa ai proprietate, trebuie sa te ingrijesti de ea, daca nu te poti ingriji, atunci o vinzi, ca altfel ajunge intr-un hal in care nu mai iei mare lucru pe ea.
Asociatia de proprietari nu este o organizatie de ocrotire a locatarului, ci a proprietatii comune a tuturor.
Daca in casa proprie poti sta cu linoleumul saltat pe la margini sau rupt, nezugravit de 30 de ani sau in alte conditii precare, proprietatea comuna, pentru ca este perpetua si fortata, trebuie ingrijita in beneficiul tuturora, fara deosebire.

Sigur ca nu stiu cum e in blocul dv., dar pot banui.
Si noi avem in bloc (care este tot de garsoniere) batrani sau tineri cu venituri mici, dar facem in asa fel incat avem si fond de rulment, si fond de reparatii si alte fonduri, astfel incat sa facem diferite lucrari.

Vor sa afle ce facturi sunt se pot uita pe blogul nostru sau pot veni la administratie si intreba, daca nu le sunt suficiente datele afisate.

Dar nu vom accepta niciodata sa nu facem lucrari de intretinere in bloc pe motiv ca nu sunt bani. Aceste lucrari se fac din fondurile asociatiei si deci ar fi inutila o asemenea constatare.

Fata de necazurile pe care le aveti cu conducerea asociatiei eu v-am spus parerea mea, ce aveti de facut.
Sa stiti ca nu vine altcineva sa va faca ordine in bloc....si chiar daca ar veni, ar sta putin, ar constata si nu s-ar intampla mare lucru, ati ramane cu conducerea pe cap in continuare, n-o va schimba nimeni.
Dv., proprietarii din bloc, pe proprietatea dv., trebuie "sa luati taurul de coarne", iar legea va da repere destule.
RobertC a scris:

sa sprijini oamenii care te platesc

Nu exista dispozitie in domeniul asociatiilor de proprietari care sa dispuna /sa oblige reprezentantii asociatiei de proprietari sa " s p r i j i ne " oamenii
Nici conditionarea prestarii cu profesionalism a obligatiilor asumate de criteriul platii,deoarece,sunt multe a sociatii de proprietari,in cadrul carora persoane bine intentionate care cunosc dispozitiile in vigoare,pentru a nu impovara resursele financiare ale proprietarilor presteaza responsabilitatea de presedinte de asociatie "pro bono" fara a incasa sume de bani
Problemele si suspiciunile pe care le ridicati dv,sunt general ridicate la nivelul tuturor asociatiilor de proprietari
Daca presedintele de asociatie nu raspunde cererilor proprietarilor aveti drepul sa solicitati oficial inclusiv cenzorului/comisiei de cenzori sa va clarifice aspectele care sunt insuficient justificate
Daca la nivelul asociatiei nu gasiti intelegere si sunt multe astfel de situatii-puteti sesiza oficial serviciul specializat din primarie
Daca raspunsul nu va clarifica situatia,in ultima instanta aveti dreptul sa formulati plangere la politie sau parchet
Incercati sa constientizati ca activitatea de presedinte si de administrator de imobil este dificila .
Situatia in care nu exista interes pentru clarificarea eventualelor aspecte care ridica suspiciuni,
degenereaza in lipsa incredere,care este sustinuta si amplificata si de preexistenta suspiciuni de practica prin frauda
Incercati sa parcurgeti L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007 pentru a va cunoaste dreptuile si obligatiile si daca apreciati existenta de interese altele decat cele legate de respectare a intereselor proprietarilor-staruiti in actiunile de clarificare activitati prestate de reprezntantii a sociatiei dv
@RobertC
Perpetuati un mod de a gandi usor "comunist" in Romania nu se intelege decat de foarte putini, ca daca esti presedinte de bloc, sau ministru, sau ai o functie in care reprezinti un grup de oameni, te-ai angajat sa fi corect, sa ai o atitudine amabila si rabdare sa raspunzi la intrebari, si sa sprijini oamenii care te platesc si esti DATOR mai ales obligat de art 10, sa pui la dispozitia lor orice date privind cheltuieli,facturi, etc. daca ar fi corect, ar afisa copii dupa facturi,- eu unu asa as face!- cum sunt la destule blocuri, mai ales ptr a evita tocmai aceste suspiciuni- evident, in ziua de azi nu poti avea incredere in nimeni cand e vb de banii tai-..si cand mai ales, sunt genul care pandesc batranele ptr a le lua casele..

Sunt curios daca va opreste cineva sa faceti asa cum scrieti, cine va impiedica sa nu fiti ales administrator, presedinte, cenzor sau macar sa faceti parte din comitet.
Eu sunt presedinte la o asociatie de proprietari, cand am fost propus am acceptat, dar am cerut ca toti "carcotasii" sa faca parte din comitet, sa poata lua decizii sa nu mai vorbeasca pe la colturi, unii au acceptat (dar au renuntat rapid) altii nu au vrut, acum nu mai comenteaza.
Art. 9. - Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicarea cu locatarii Dana Marin Dana Marin Buna ziua, As dori sa aflu in calitate de presedinta de asociatie: - comunic cu toti locatarii sau doar cu membrii asociatiei, adica sunt obligata sa le ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre lucrari efectuate de asociatie mariuselectric mariuselectric Buna ziua . Doresc sa ma lamuriti si pe mine in calitate de proprietar despre lucrarile pe care le efectueaza administratia blocului in care ... (vezi toată discuția)
Bună seara! care sunt prevederile legale care dau dreptul administratorului ... vasile coman vasile coman Bună seara! Care sunt prevederile legale care dau dreptul administratorului de bloc să refuze incasarea cheltuielilor la întreținere pe motiv că nu ... (vezi toată discuția)