avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz cu Art. 81 alin (8) din Codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz cu Art. 81 alin (8) din Codul Muncii

Buna ziua,
Angajatorul ma preseaza sa-mi dau demisia in urma unor discutii de care eu nu ma fac vinovata. Pentru a pleca cat mai repede mi-au dat chiar si salarii compensatorii fara ca eu sa-mi fi scris demisia. La acestea se mai adauga doua cercetari disciplinare la care nu s-a luat nici o decizie, apoi multe injurii aduse de catre seful meu, mie. Vreau sa va intreb pot sa -mi dau demisia cu art 81 alin 8 pentru ca angajatorul meu nu plateste orele suplimentare, ma discrediteaza si dicrimineaza, ma jugneste cu toate ca nu ma fac vinovata de cele care el ma acuza asa demonstrandu-se si in comisia de disciplina intrunita de doua ori si la care nu s-a luat nicio decizie? Apoi am dreptul sa-i dau in judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:29, 24 Septembrie 2012
Salariatul poate demisiona fara preaviz nu numai în cazul încalcarii de catre angajator a obligaţiilor instituite prin contractul individual de munca.

Jurisprudenta a decis ca , suntem în prezenţa unei încalcari a obligaţiei legale de a asigura respectarea dreptului salariatului la demnitate în munca, cu consecinţa posibilitaţii acestuia de a demisiona fara preaviz, în cazul savarşirii de catre angajator a unor fapte precum insulta sau harţuirea ori calomnia.

Potrivit dispozitiilor codului Muncii, angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor raspunderii civile contractuale, sa îl despagubeasca pe salariat în situatia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligatiilor de serviciu sau în legatura cu serviciul.
Multumesc pentru raspuns!
Am dovezi solide de hartuire (test poligraf care s-a facut cu acordul meu pentru ca eram nevinovata dar din cauza stresului la care am fost supusa si amenintarilor si probleme de familie adica tatal meu a decedat chiar in momentul cand mi se facea testul poligraf - testul a iesit in defavoarea mea) si nu mai pot sa lucrez in astfel de conditii.
Va rog sa imi spuneti cu ce articol din codul muncii pot sa-mi dau demisia pentru ca mai apoi sa-i dau in judecata
Puteti sa va dati demisia invocand art.81 alin.8 C.mun , daca angajatorul si-a incalcat obligatiile asumate prin c.i.m.
Si-au incalcat obligatiile asumate prin CIM, dar si multe altele care sunt prevazute in CCM si Regulamentul Intern.
Pot sa-i dau in judecata dupa demisia mea cu acest articol?
Pentru ca am probe si martori?
Daca nu pot spunet-mi care este articolul cu care ar trebui sa-mi dau demisia?
Am facut instiintare ca nu pot sa lucrez in aceste conditii la directorul general dar nu am primit nici un raspuns, pentru ca el este in strainatate si a lasat la conducerea firmei pe directorul HR care taie si spanzura. Directorul general nu este roman de-al nostru si asculta decat de directorul HR care este roman si stie ca legea e facuta pentru cei cu bani.
Multumesc
Da, puteti sa-l actionati in instanta pe angajator chiar daca va dati demisia ... angajarea raspunderii juridice a unui angajator nu este conditionata de incetarea raportului de munac cu un anumit articol ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! Un angajat doreste sa demisioneze fara preaviz, relatia cu angajatorul fiind foarte proasta, jigniri si continue nemultumiri nejustificate. Se ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz lincan constantin lincan constantin In cazul demisiei fara preaviz, prevazuta de art.79 alin.8 din codul munci, simpla enumerare a obligatiilor pe care salariatul considera ca nu au fost ... (vezi toată discuția)
Inplicatii juridice anidarius anidarius Sunt Director Economic, si de 2luni firma nu mi-a mai facut platile salariale. Ce implicatii juridice ar rezulta daca in cateva zile imi voi prezenta demisia ... (vezi toată discuția)