avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de suspendare a cauzei si intampinare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de suspendare a cauzei si intampinare

La primul termen in calitate de parat ceri suspendarea cauzei, deci nu mai trebuie sa depui si intampinare?
In drept ce articol poti invoca atunci cand ceri suspendarea pe motiv ca ai un angajament de plata din partea debitorului-litigiu rezolvat pe cale amiabila-si ceri suspendarea pana la data la care s-au inteles partile ca debitorul va achita debitul.
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 20:27, 1 Octombrie 2012
1.revin poate nu s-au inteles intrebarile: daca la primul termen depui cerere de suspendare, nu mai trebuie sa depui Intampinare?
2.daca ai angajamentul ferm de plata a debitorului prin p-v de c onciliere, ce poti invoca in drept-temei legal- in cererea de suspendare a cauzei pana la plata debitorului?
1. Ba da, trebuie. Întâmpinarea se depune, teoretic, cu 5 zile înainte de primul termen pentru care aţi fost legal citată, deci nu la termen (art. 114 ind. 1, alin. 2 Cod procedură civilă).

2. Pentru soluţionarea litigiului pe cale amiabilă părţile solicită, de regulă, amânarea cauzei şi acordarea unui termen mai îndepărtat. Suspendarea cauzei o pot solicita ambele părţi, în temeiul art. 242, alin. (1), pct. 1 Cod procedură civilă.
Multumesc,
1.In concluzie odata cu cererea de suspendare a cauzei trebuie depusa si intampinarea?avand in vedere ca este primul termen?
2.daca sentinta intr-un dosar atarna in totalitate de sentinta altui dosar aflat la o instanta superioara ierarhic, tot asa pot suspenda cauza la primul termen, dar fara sa depun intampinare?e suficineta cererea de suspendare?multumesc.
In special ma intereseaza cand anume poti introduce cererea de suspendare a cauzei indiferent de motiv...si daca introducerea cererii de suspendare iti creeaza obligativitatea intoducerii si intampinarii, atunci cand esti la primul termen.x da in judecata pe y, iar y introducere cerere de suspendare fara intampinare.e corect?
multumesc mult!!!
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
Ramona24, utilizator
Nu aveti de unde sa stiti cum vor evolua lucrurile dupa repunerea cauzei pe rol. Prin urmare, util ar fi sa depuneti intampinarea si cererea de suspendare.
Cred că eu nu m-am făcut înţeleasă iar dvs. nu aţi citit prevederile legale la care am făcut trimitere. Între depunerea întâmpinării şi solicitarea suspendării cauzei nu este nicio legătură.

Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde la cererea de chemare în judecată, urmărind să se apere faţă de pretenţiile reclamantului. Teoretic, întâmpinarea se depune cu 5 zile înainte de primul termen pentru care pârâtul este legal citat. Conform art. 103, alin. (1) Cod procedură civilă, nedepunerea întâmpinării în acest termen atrage decăderea pârâtului din dreptul de a o mai depune, consecinţele fiind imposibilitatea invocării excepţiilor relative şi decăderea din dreptul de a mai propune probe.

Suspendarea judecăţii cauzei reprezintă un incident procedural şi constă, bineînţeles, în oprirea temporară a cursului judecăţii din motive voite de părţi sau independente de voinţa lor. Puteţi solicita suspendarea judecaţii cauzei în temeiul art. 242, alin. (1), pct. 1 Cod procedură civilă atunci când doriţi dvs., părţile, şi când există motiv, bineînţeles. Solicitarea suspendării judecăţii cauzei nu poate avea drept efect obligativitatea depunerii întâmpinării. Caracterul obligatoriu al întâmpinării rezultă din dispoziţiile art. 118, alin. (1) Cod procedură civilă.

Y poate să gestioneze litigiul în care are calitatea procesuală de pârât aşa cum doreşte, însă dacă litigiul nu se va soluţiona în mod amiabil va suporta consecinţele nedepunerii întâmpinării în termenul legal. Nu are relevanţă faptul că Y va solicita suspendarea judecăţii cauzei, trebuie ca ambele părţi să o solicite. Art. 242, alin. (1), pct. 1 Cod procedură civilă prevede următoarele: Instanţa va suspenda judecata când amândouă parţile o cer.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Judecarea cauzei in lipsa partilor, intampinare trimisa prin fax dumibog dumibog 1) in cazul in care atit reclamantul dar si paratul solicita si judecarea in lipsa conform art. 242 alin 2, dar nici una din parti nu se prezinta la termen ... (vezi toată discuția)
Intampinare pe noul cod Ramona24 Ramona24 Buna ziua. Este obligatorie intampinarea pe noul cod de procedura civila in urmatoarea situatie: dosarul pentru care trebuie facuta intampinarea atarna in ... (vezi toată discuția)
Legat de intampinare ContSters134600 ContSters134600 Buna ziua Sunt in litigiu cu angajatorul pt.recalcularea salariului, eu fiind reclamantul. Am avut primul termen astazi. Pana ieri angajatorul nu depusese ... (vezi toată discuția)