avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?

Am un teren care se invecineaza pe o latura cu o gradina a numitului Popescu. Vecinul lui Popescu, adica Idiotescu, m-a dat pe mine in judecata precum ca as fi mutat gardul dintre Popescu si Idiotescu inspre terenul lui Idiotescu, furandu-i acestuia din teren. Problema este ca Popescu nu are carte funciara si nici acte de proprietate pe terenul respectiv, iar Idiotescu sustine ca eu sunt proprietarul terenului lui Popescu. De asemenea, la judecatorie Idiotescu a solicitat expertiza cadastrala si expertul m-a trecut pe mine ca vecin, nu pe Popescu. Mie mi-a spus sa semnez doar pentru prezenta, semnatura mea neinsemnand ca sunt de acord cu concluziile expertizei. Acum, Idiotescu sustine prin avocatul sau ca eu sunt vecinul care i-a furat terenul, pentru ca iata, am si semnat ca sunt de acord cu rezultatul expertizei !!!

Procesul este la Tribunal, iar recursul a fost calificat drept apel.
A fost un singur termen, in care eu am luat la cunostinta de intampinarea lui Idiotescu. Mentionez ca Popescu nu este parte in acest dosar. Eu am carte funciara pe terenul meu, iar in schitele cadastrale este trecut ca vecin Popescu. Am fost astazi la cartea funciara si mi s-a spus ca nu mi se poate elibera nici un fel de inscris in care sa figureze vecinii, doar un extras de carte funciara pentru informare, in care se arata situatia juridica a terenului meu.

Intrebare: cum dovedesc in instanta ca nu ma invecinez cu Idiotescu ? repet, Popescu nu are acte de proprietate si nici carte funciara pe terenul sau.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:42, 7 Octombrie 2012
Mama este in viata. Daca eu combat dreptul de folosinta al gradinii, pe de o parte demonstrez ca nu eu am mutat gardul, deci hotararea judecatoreasca nu mi se mai aplica, iar pe de alta parte pot eu sa-l dau in judecata pe Idiotescu pentru hartuire si sa cer daune morale, intrucat m-a dat in judecata fara ca eu sa fi fost vinovat cu ceva - nici nu ma invecinez, nici nu folosesc terenul respectiv.
Cred că aveți o falsă problemă.

După părerea mea este foarte important să ne spuneți care a fost obiectul acțiunii.
Dacă acesta presupune calitatea D-voastră de vecin, reclamantul trebuie să facă dovada calității D-voastră procesuale pasive, adică a faptului că sunteți întradevăr vecin cu terenul său. Dacă nu face această dovadă, acțiunea va fi respinsă pentru lipsa calității procesuale pasive a pârâtului (adică a D-voastră). Va cerut cineva (instanța) să vă dovediți calitatea de vecin?
Dacă însă vă cheamă în judecată doar pentru că pur și simplu ați mutat un gard, asta nu are nici o legătură cu faptul că proprietatea D-voastră se învecinează cu a reclalamtului sau nu.

Deci, care anume este obiectul acțiunii prin care ați fost chemat în judecată?
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
In extrasul de carte funciara sunt trecuti si VECNII.
In instana puteti dovedii vecinii prin declaratii olografe ale vecinilor si citarea acestora ca martori.
Daca ati fost corect in expunere, nu trebuie sa va fie teama de noua expertiza cadastrala, unde se confrunta cele doua proprietati: situatia prezenta si situatia din extrasul de carte funciara!
Pentru Patrick: obiectul actiunii il reprezinta granituirea. Sunt acuzat ca eu am mutat gardul, iar purul adevar este ca nu am facut-o eu, nici nu am pus pe altcineva, desi as fi putut face si una si alta. Aratand faptul ca nici nu ma invecinez, nici nu folosesc terenul care se invecineaza cu Idiotescu, arat de fapt ca am fost invinuit pe nedrept. Exista si o alta abordare ?

Pentru Ciobanu Vasile: nu ati citit atent, am spus mai sus ca gradina mamei mele nu are carte funciara si nici macar acte de proprietate. Degeaba am eu, daca nu are si ea.
Dacă obiectul acțiunii e grănițuirea nu aveți de ce vă face probleme. :)
Invocați excepția lipsei calității procesuale pasive și va fi obligația reclamantului să dovedească faptul că sunteți proprietarul (sau cel puțin posesorul) terenului învecinat cu al său.
Dacă nu poate face dovada asta, se va admite excepția și se va respinge acțiunea ca formulată împotriva unei perosoane fără calitate procesuală.

Este exact ceea ce vă spuneam prin postarea anterioară. Dacă obiectul acțiunii presupune ca pârâtul (adică D-voastră) să fiți proprietarul parcelei învecinate cu a lui, va fi obligația lui să facă dovada acestei calități a D-voastră.

Alte discuții în legătură

Rog informare vali37 vali37 sint proprietarul unui teren din anul2003 am cumparat acest teren de la bunica mea iar la acel moment am facut si cartea funciara ... (vezi toată discuția)
Curtea pe care am cumpărat-o cu acte în regulă îmi aparține? lucarina lucarina Bună ziua, am și eu o întrebare, vă rog dacă se poate să-mi răspundă un avocat în domeniul cumpărări de teren - proprietăți, am cumpărat o ... (vezi toată discuția)
Modificare carte funciara vecin irinastefura irinastefura Buna ziua, incercam sa facem cartea funciara la proprietatea noastra pe care o detinem din 1995, cand am cumparat pamantul pt care avem o hotarare ... (vezi toată discuția)