avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

cum arat in instanta care imi sunt vecinii ?

Am un teren care se invecineaza pe o latura cu o gradina a numitului Popescu. Vecinul lui Popescu, adica Idiotescu, m-a dat pe mine in judecata precum ca as fi mutat gardul dintre Popescu si Idiotescu inspre terenul lui Idiotescu, furandu-i acestuia din teren. Problema este ca Popescu nu are carte funciara si nici acte de proprietate pe terenul respectiv, iar Idiotescu sustine ca eu sunt proprietarul terenului lui Popescu. De asemenea, la judecatorie Idiotescu a solicitat expertiza cadastrala si expertul m-a trecut pe mine ca vecin, nu pe Popescu. Mie mi-a spus sa semnez doar pentru prezenta, semnatura mea neinsemnand ca sunt de acord cu concluziile expertizei. Acum, Idiotescu sustine prin avocatul sau ca eu sunt vecinul care i-a furat terenul, pentru ca iata, am si semnat ca sunt de acord cu rezultatul expertizei !!!

Procesul este la Tribunal, iar recursul a fost calificat drept apel.
A fost un singur termen, in care eu am luat la cunostinta de intampinarea lui Idiotescu. Mentionez ca Popescu nu este parte in acest dosar. Eu am carte funciara pe terenul meu, iar in schitele cadastrale este trecut ca vecin Popescu. Am fost astazi la cartea funciara si mi s-a spus ca nu mi se poate elibera nici un fel de inscris in care sa figureze vecinii, doar un extras de carte funciara pentru informare, in care se arata situatia juridica a terenului meu.

Intrebare: cum dovedesc in instanta ca nu ma invecinez cu Idiotescu ? repet, Popescu nu are acte de proprietate si nici carte funciara pe terenul sau.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:42, 7 Octombrie 2012
Si pentru capatul de cerere privind mutarea gardului trebuie sa faca dovada ca dumneavoastra l-ati mutat. Invocati si aici exceptia lipsei calitatii procesuale pasive (POATE i-a mutat cineva gardul dar nu sunteti dumneavoastra).

Referitor la Popescu (mama dumneavoastra) cred ca poate obtine acte de propietate pe uzucapiune. Vorbiti cu un avocat specializat pe domeniu. In felul acesta o sa fie acte, chiar daca va costa ceva.
@Patrick: Am invocat lipsa calitatii procesuale la instanta de fond si mi-a fost respinsa cererea, cu motivarea ca expertiza cadastrala dispusa a aratat ca sunt proprietarul terenului in litigiu, desi nici vorba de asa ceva, deoarece acea expertiza a avut ca obiect determinarea suprafetei reale a reclamantei. O voi face din nou in apel, poate ca voi avea mai mult succes. As vrea sa propun ca proba interogatoriu administrat reclamantei. Toate intrebarile mele trebuiesc formulate astfel incat raspunsurile sa fie " da " sau " nu " ?

@Carturarul: am avut deja o actiune pe uzucapiune in care mama m-a dat in judecata pe mine ( fictiv ) si actiunea a fost respinsa ca neintemeiata. S-au cheltuit 3000 de lei cu taxele de timbru si avocatul si totul in zadar. vom face carte funciara la o proprietate care se invecineaza cu acea gradina si vom include in ea o parte din gradina, pentru siguranta impotriva eventualilor intrusi.
Din câte înțeleg nu e clar faptul că acea proprietate este a mamei. Aceasta rezultă și din expertiza respectivă și din faptul că acțiunea mamei în uzucapiune a fost respinsă. Deci, de aceea a fost respinsă și acea excepție de lipsă a calității procesuale pasive. Instanța vă cănsideră proprietar pe acel teren și în consecință vă consideră parte în procesul de grănițuire.
Trebuia să faceți obiecții la concluziile expertizei, dacă sunteți sigur și puteți dovedi că mama D-voastră e proprietar al acelui teren. Sunteți sigur că puteți dovedi asta?
Pe de altă parte, de ce a fost respinsă acțiunea în uzucapiune introdusă de mama D-voastră? Dacă vă bazați pe dobândirea proprietății prin uzucapiune de către mama D-voastră iar această acțiune a fost respinsă, înseamnă că nu puteți dovedi calitatea mamei D-voastră de proprietar pe acel teren.

Probabil că ar trebui să lămuriți în primul rând această chestiune legată de proprietarul acelei parcele învecinată cu cea a cărui gard a fost mutat.
Obiectii la expertiza nu aveam de ce sa fac, pentru ca a avut ca obiect determinarea suprafetei reale a reclamantei si atat. S-a gasit ca suprafata din teren corespunde cu cea din acte, deci reclamanta are suprafata. S-a mai facut o expertiza intr-un dosar anterior, in care ea m-a dat in judecata pentru mutarea gardului, a castigat pentru ca nu m-am prezentat niciodata, am fost obligat la 3500 lei cheltuieli de judecata si i-am desfiintat acea hotarare judecatoreasca deoarece am fost citat la o adresa care nu exista. La prima expertiza s-a gasit gardul mutat, la a doua nu. Deci acum judecatorul a considerat ca am mutat gardul inapoi si nu i-a mai acordat nici o suprafata, in schimb trebuie sa platesc 1000 lei cheltuieli de judecata.

In ceea ce priveste dovedirea proprietatii terenului de catre mama, nu o pot face decat indirect, prezentand cartea mea funciara in care nu figureaza Idiotescu ca vecin, ci mama.

Luni am termen si nu stiu ce sa fac, ce sa cer in instanta. Interogatoriu ? Proba cu martori ? O noua expertiza ? Chiar nu stiu ce sa fac...
După părerea mea dovedirea proprietății „indirect” nu cred că va fi luată în considerare de către instanță. Proprietarul trebuie să aibă un titlu în baza căruia deține acel imobil, sau să invoce uzucapiunea și drept urmare să obțină o hot judecătorescă în acest sens care va constitui titlul cu privire la dreptul său de proprietate. Dacă acțiunea în uzucapiune a fost respinsă ar trebui văzut motivele respingerii și eventual dacă s-ar putea invoca din nou uzucapiunea pe cale de excepție în acest proces (dacă de exemplu respingerea inițială a acțiunii în uzucapiune s-a datorat neîmplinit termenul de prescripție achizitivă, iar acum acel termen este implinit).

Oricum, ar trebui să solicitați o amânare (e mult mai bine decât să solicitați ceva de care nu sunteți sigur) iar între timp să vă consultați cu un avocat specializat care să aprofundeze speța pe baza documentelor de care dispuneți. Speța pare una destul de complicată.

Alte discuții în legătură

Rog informare vali37 vali37 sint proprietarul unui teren din anul2003 am cumparat acest teren de la bunica mea iar la acel moment am facut si cartea funciara ... (vezi toată discuția)
Curtea pe care am cumpărat-o cu acte în regulă îmi aparține? lucarina lucarina Bună ziua, am și eu o întrebare, vă rog dacă se poate să-mi răspundă un avocat în domeniul cumpărări de teren - proprietăți, am cumpărat o ... (vezi toată discuția)
Modificare carte funciara vecin irinastefura irinastefura Buna ziua, incercam sa facem cartea funciara la proprietatea noastra pe care o detinem din 1995, cand am cumparat pamantul pt care avem o hotarare ... (vezi toată discuția)