Buna ziua. Deoarece nu am reusit sa primesc vreun raspuns la o intrebare anterioara, reformulez. Poate este mai simplu de aflat pareri in varianta asta. Iata proplema: Am posibilitatea sa cumpar produse pe internet din UE si sa le revand prin internet pe siteuri specializate - ex; okazii.ro, mercador.ro, siteuri de anunturi etc. Produsele sunt bijuterii, accesorii (ceasuri), haine etc. Pot sa cumpar zeci/sute de produse si sa vand tot atatea. Le cumpar ca si persoana fizica si le vand ca si persoana fizica - fara factura emisa, fara a plati taxe, impozite, TVA daca este cazul. Imi poate reprosa vreun organ al statului ceva? Pot spune ca sunt produsele mele pe care vreau sa le vand? Exista vreo restrictie legislativa in acest caz sau pot foarte bine trai din asta? Orice opinie avizata este binevenita. Multumesc
In general orice activitate comerciala este supusa impozitarii. Nu ai fi singura persoana care traieste din asa ceva, lucrul acesta neinsemnand, insa, ca este si legal. Sfatul meu ar fi legalizarea acestei activitati.
Daca le vindeti fara a avea o entitate in spate, le vindeti: fara garantie, fara ca potentialii cumparatori sa aiba cum sa va traga la raspundere etc. Problemele pot incepe sa apara atunci cand cumparatorii va reclama. Ca entitate, atat dvs. cat si ei sunteti aparati de reguli, ca persoana fizica e ca si cum ati cumpara/vinde un binoclu la semafor. Daca merge sau daca e de furat nu stie nimeni.
Buna seara! Va multumesc, e un inceput! Practic, am formulat intrebarea asa deoarece pare mai usor de abordat. In realitate, problema sta in felul urmator... Eu chiar am un business online printr-o firma, cu documente, cu impozite si angajati, cu TVA la facturare, etc. Sunt concurat neloial de vanzatori ambulanti care plaseaza anunturi cu sute de produse (similare cu ale mele) pentru care au cheltuieli minimale si implicit preturi mai mici ca ale mele. Eu nu pot reduce asa incat sa pot concura cu ei, insa lipsa de educatie a clientilor ii impinge fix numai catre pretul cel mai mic, gandindu-se la avantajele cumparaturilor cu documente doar atunci cand dau cu capul de perete si raman cu un produs defect si neavand cui sa se planga. Cu toate astea, eu pierd, ma duc spre nerantabilitate, clientul pierde - cumpara un produs cu defecte ascunse (credeti-ma, stiu ce vorbesc) si ramane cu el in brate, castiga doar vanzatorul ambulant sustinut fara jena (deci, sustinand evaziunea) de siteurile specializate gen okazii care isi incaseaza comisioanele si nu-i intereseaza de legalitate. CUM MA POT EU APARA DE ACESTI VANZATORI? Unde/cui trebuie sa ma adresez? Va multumesc anticipat in cazul in care veti putea sa-mi dati o mana de ajutor. Orice indiciu este binevenit.
In opinia mea e inutil sa incercati sa inchideti site-urile sau sa interziceti acest tip de anunt. Singura strategie valabila este o promovare mai buna si mai orientata catre cumparator, care sa explice o avantajele cumpararii de la dvs, dublata de o campanie de educare a clientilor interesanti pentru dvs.
Din pacate, in Romania se merge foarte mult pe pret, putina lume intelegand ca pentru a obtine un produs/serviciu de calitate trebuie platit un cost.