avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Neplatitor TVA emite facturi cu TVA.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Neplatitor TVA emite facturi cu TVA.

Buna ziua

Va rog respectuos sa ma ajutati in urmatoarea problema extrem de complicata .

Ce trebuie facut pentru a indrepta greselile facute la o societate comerciala infiintata in 2011 ca fiind neplatitoare de TVA si care a emis facturi cu TVA iar contabilitatea s-a tinut ca fiind platitoare de TVA .Declaratiile s-au facut ca fiind platitoare de TVA ,inclusiv bilantul pentru 2011.


Cu speranta ca ma puteti ajuta ,va multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: DinuCristina , utilizator 09:28, 8 Octombrie 2012
Deci daca am inteles bine , inregistrarrile facute in anul 2011 raman neschimbate , inclusiv bilantul iar corectarea erorilor facute se inregistreaza in contul 1174 la data de 01.10.2012( data constatarii erorilor ). Tot ce s-a inregistrat ca TVA colectat si deductibil in 2011 se trec pe venit respectiv cheltuieli iar la bilantul din 31.12.2012 in notele explicative se prezinta informatii suplimentare privind provenienta erorilor contabile.

Este corect ce am inteles ?In cazul acesta mai trebuie facuta adresa catre anaf in care sa se mentioneze ca bilantul pentru anul 2011 cuprinde date eronate?

Si pentru ca trebuie sa ma apuc de lucru si pentru ca este prima oara cand ma confrunt cu o asemenea problema :D imi permit sa va intreb daca procedez corect

1. stornez facturile emise cu TVA catre clienti si refacturez fara TVA la data de 01.10.2012

In contabilitate fac urmatoarele inregistrarii
- pentru clientii
stornare
4111 = 4427 - 24

refacturare

4111 = 1174 24



- pentru furnizori


4426 = 401 -124


1174 = 401 124

2. Rectificarea declaratiilor 100 si 101 se face adunand la veniturile si cheltuielile din balanta la 31.12.2011 diferentele din contul 1174 debit/credit din 2012????
3. Care este procedura de instiintare a clientilor de eroarea creata ?#-o





Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat
:rolleyes:
Ati inteles bine, este corect.

Bilantul, odata depus, nu se mai modifica.

Deconturile de TVA care se rectifica prin inregistrarea sumelor rezultate din corectare la randurile de regularizări din decontul lunii in care au fost operate corecţiile, pentru care se completează un formular distinct. Se depune dosar la ANAF pentru acestea.
Corectarea erorilor materiale din decontul de TVA se poate face în cadrul termenului de prescripţie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost depus decontul supus corectării, însă corectarea nu este posibilă pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscală.


Daca ati depus si declaratia 394 trebuie corectata si aceasta, pe sem.1 si sem 2 ale anului 2011 si separat, pentru fiecare luna aferenta anului 2012.

Rectificarea declaratiei 100 se face completand formularul 710, "Declaratie rectificativa".

In cazul corectiei asupra declaratiei 101, rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.


Emiteti facturi de stornare in care valorile sa fie inscrise integral, cu semnul minus.
Pe acestea se va face referire la facturile initiale emise eronat. Dupa emiterea acestor facturi de stornare, emiteti facturi care vor avea inscrise doar datele si valorile corecte. Le remiteti clientilor, impreuna cu o adresa prin care le aduceti la cunostinta ca eronat au fost emise facturile cu TVA si ca ati demarat procedura de corectare a acestora, situatie pe care trebuie sa o remedieze si ei in contabilitate. Trimiteti cu confirmare de primire, pentru a avea dovada.
Va multumesc pentru ajutorul acordat!!!!! :vishenka: Sa aveti o saptamana usoara .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare contabila- omitere factura anul precedent vioop vioop Am o factura de mobilier cu data de 30 noiembrie 2011 care nu a fost inregistrata. Am constatat omiterea ei in luna ianuarie. Cum o inregistrez avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Contabilizarea diferentelor de impozit profit si tva stabilite de organele de control Kolea41 Kolea41 buna seara , va rog un raspuns la intrebarea : cum se contabilizeaza diferentele stabilite -in plus bine-nteles -de catre organele de control financiar.. la ... (vezi toată discuția)
Eroare bilant 30.06.2011 demiankiki demiankiki Buna ziua Saptamana trecuta am depus bilantul si azi m-au sunat de la finante sa ma anunte ca s-a prelucrat bilantul depus dar cu ... (vezi toată discuția)