Va rog sa ma ajutati sa verific daca urmatoarea situatie este sau nu materie comerciala ( art.720 in vigoare in 2009) si daca este necesara conciliere directa, parerea mea este ca nu.
In anul 2009 am chemat in judecata in civil ca persoana fizica:
primaria si o firma de salubrizare care are contract comercial cu primaria pentru intretinere spatii si alte lucrari. In baza contractului si a unei dispozitii a primarului firma a distrus niste constructii-garaje, pt.una eu fiind proprietar.
Procesul din 2009 a fost suspendat pana la solutionarea altuia in care acum in 2012 si prin contencios s-a constatat nelegalitatea dispozitiei primarului, s-a constatat fapta ilicita a paratilor si faptul ca am dreptul la contravaloarea garajelor.
Am reluat procesul din 2009 aflat la sectia civila si avand ca obiect pretentii.
Firma invoca exceptia prematuritatii, nu am facut conciliere directa.
Eu spun ca nu este materie comerciala, contractul firmei nu este cu mine , ci cu un tert- primaria. Eu i-am chemat in judeacat pe ambii pe raspundere delictuala civila.
Va multumesc pt. opinii.
Avand in vedere obiectul cererii si anume pretentii dintr-o raspundere civila delictuala - prin urmare nu contractuala - opinia mea este in sensul ca nu este necesara efectuarea procedurii prealabile a concilierii.
In materie comerciala pot exista cereri in pretentii intemeiate atat pe raspundere contractuala cat si pe raspundere civila delictuala -raspunderea persoanei juridice pentru fapte ilicite ale angajatilor sau ale conducerii.
In ambele cazuri era necesara concilierea directa in forma art.720 c.pr.civ. din anul 2009.
In cazul meu intrebarea pe care o pun in primul rand: eset materie comerciala? unde sa caut o definitie a materiei comerciale?
Procedura concilierii
luminel
Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa.
Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)