In situatia in care am depus demisia angajatorul poate refuza eliberarea deciziei de incetare a contractului de munca pe motiv ca exista unele neintelegeri privind gestiunea?? Exista un temei legal in acest sens ??
In principiu, angajatorul trebuie sa va inmaneze o copie a decizie de incetare a contractului individual de munca in termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.
Puteti detalia putin situatia dvs?
Am depus demisia ( prin fax ) in data de 11 dec2008 , avand o anexa la contract prin care eram ob;ligat sa-mi anunt demisia cu 30 zile inainte. Incepand cu data de 12 ian 2009 am solicitat verbal in repetate randuri eliberarea deciziei de incetare a contractului dar am tot fost amanat din diferite motive, ultima motivare fiind ceva de genul ca sunt ceva nereguli in gestiune si ca nu crede ca poate emite decizia in aceste conditii (declaratia juristului firmei). Ce solutie am pentru a intra in posesia deciziei chiar admitand faptul ca ar fi ceva nereguli in gestiune ??
La plecarea din societate s-a facut inventar, ati predat toata gestiunea si toate documentele in baza unui proces verbal de predare-primire? Daca sunt probleme in gestiune va poate emite decizia de incetare a contractului de munca si angajatorul isi poate recupera paguba in instanta.
Mergeti la sediul societatii si solicitati toate detaliile legate de gestiune.
Stiti sa existe nereguli in gestiune care v-ar putea fi imputate?
Functia detinuta in firma este una de conducere? Daca Da, atunci nu sunt probleme in cazul preavizului.
Daca raspunsul este negativ, adica dumneavoastra ati detinut o functie de executie, atunci prin actul aditional incheiat s-au incalcat dispozitiile codului muncii, care prevede la art 79 alin 4: "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere. "
Din moment de dumneavoastra ati respectat termenul de preaviz, iar angajatorul refuza sa emita decizia de desfacere a contrctului individual de munca, aveti posibilitatea sa sesizati aceste nereguli ITM-ului. De asemenea nu mai sunteti obligata sa va prezentati la munca. Angajatorul avea timp in perioada preavizului sa-si clarifice eventualele probleme in privinta dumneavoastra.
Anuntati in scris angajatorul despre acest aspect si solicitati numar de inregistrare la adresa dumneavoastra. Specificati in aceea adresa ca angajatorul are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata in situatia in care se constata nereguli. Orice imputare se face in baza unei hotarari judecatoresti.