avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate corecta o sentinta la uzucapiune sub aspectul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate corecta o sentinta la uzucapiune sub aspectul suprafetei ?

Buna ziua ,
Am deschis un proces de uzucapiune pentru o suprafata de teren care initial apartinuse statului iar in urma solutionarii definitive si irevocabile terenul mi-a fost atribuit mie . A aparut insa urmatoarea problema : pe parcursul terenului instanta a dispus efectuarea unei expertize pentru a se stabilii suprafata in cauza ocazie cu care la fata locului s-a deplasat un expert topograf care a efectuat masuratorile ( eu nefiind prezent din motive care nu are sens sa le detaliez) rezultand o suprafata de 600 mp . Ulterior dupa finalizarea procesului am masurat si eu terenul rezultand o diferenta de aproximativ 70 mp . Precizez ca nu am stiut initial ce suparfata avea terenul avand incredere in cele masurate de topograf. Ce este de facut ? Se poate modifica sentinta sub aspectul suprafetei ? Care ar fi pasii de urmat ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:55, 29 Septembrie 2012
Nu este o eroare in hotarare, este o eroare in expertiza. Cel mult puteti face apel daca mai sunteti in termen. Daca partea nu a contestat expertiza, nu e vina instantei. Trebuie vazut si de unde vine acea diferenta de teren, eventual introdusa o noua actiunea pentru suprafata lipsa.
Categoric nu este o eroare in hotarare ci eroarea tine de expertiza , instanta nu avea de unde sa stie ce suprafata e din acest motiv a si dispus expertiza . Deci nu acuz instanta ! Ma intrebam daca se poate corecta eroarea fara sa mai deschid un nou proces in care sa ma judec in contradictoriu cu statul roman ? Eventual sa obtin o alta hotarare prin care doar sa se corecteze diferenta de suprafata fara judecarea contradictorie ? Cat mai multe detalii sau variante m-ar ajuta mult ! Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
poena, utilizator
O hotarare judecatoreasca se "corecteaza" prin cererea de indreptare a erorii materiale din hotarare (nu e cazul pentru ca nu s-a gresit la dactilografierea hotararii), prin calea de atac (inteleg din ultimul raspuns ca nu se poate). Altfel, un nou proces, in contradictoriu evident cu fostul proprietar.
Multumesc !
Concluzia este ca trebuie sa deschideti un alt proces pentru restul de suprafata...deoarece nu cred ca se poate invoca cu succes autoritatea de lucru judecat desi e posibil sa aveti in noul proces aceasta exceptie invocata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica topografica judiciara mioritam mioritam Intr-un proces de iesire din indiviziune, este corect ca in urma unei expertize topografice care determina ca suprafata expertizata este mai mare decat cea ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) ... (vezi toată discuția)
Tranzactie partaj succesoral gabriela_1986 gabriela_1986 Buna ziua. Am urmatoarea speta, daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns: 3 mostenitori hotarasc in fata instantei sa faca o tranzactie cu privire la terenul ... (vezi toată discuția)