Mama mea a dat nastere la patru fiice , printre care si eu, fiind cea mai mare.Afacut doua fete cu un tata, iar doua cu celalat.Diferenta intre noi mai mari este de 13ani.Noi am crescut intr-o Casa de copii, ele au crescut langa mama.Nu doresc sa pun accent pe acest fapt, ci doar sa va fac o intrebare.In urma cu o saptamana ,mama i-a facut un act la notariat uneia dintre surorile mai mici, de vanzare cumparare a casei.Noi celelalte am aflat ulterior, cand aceasta,adica sora ,parasise deja tara.Putem, s-au pot face recurs ,ori contestatie?!,sau ce mai pot face daca mama a procedat la acest gest.:(
Nu puteţi face nimic atîta vreme cît mama este în viaţă, dreptul ei de a vinde neputînd fi cenzurat.
Situaţia se va schimba la decesul mamei, cînd veţi putea invoca prevederile art.1091 alin.(4) din noul cod civil:
Art. 1.091. -
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare
In curtea respectiva, a locuit pana in luna mai, bunica, care a decedat.In timpul vietii bunica, a dorit sa-mi de-a mie partea ei, insa cand mama a auzit, ia spus sorei , iar aceasta i-a trimis bani mamei ptr. a o face pe bunica sa-i de-a acesteia partea ei.Bunica a spus ca a semnat un act la notar, insa nu stie daca cu clauza ori era un act de vanzare cumparare fara a mai putea fi intors.Dupa moartea bunicii, am cautat actul de loc ptr. cimitir si am gasit printre acte si acela de vanzare cumparare pe care i l-a facut pe numele mamei.Deci mama era stapana pe toata curtea.Nu a dorit nici macar sa ma lase sa locuiesc acolo, deoarece spunea ea, ca inchiriaza nu ma poata primi.Intr-un cuvant e avara dupa bani.Ea acum e singura, in doua camere, iar trei le are inchiriate.Halal mama, caci eu una am zis ca nu ma duc nici cand va inchide ochii.Va doresc numai bine si va multumesc ptr. raspunsuri!
Succesiune
iuly69
Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri
relu65
Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)