avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... politist pensionat pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

politist pensionat pe caz de boala

Sunt un politist care am fost pensionat pe caz de boala in anul 2012. Ce drepturi banesti am, salarii compensatorii, sume pentru vechimea in munca, pensia a fost calculata integral, mai trebuie adaugata vreo suma de bani la aceasta? in caz ca nu beneficiez, exista vreo sansa prin a da in judecata statul? multumesc!
”pensia a fost calculata integral, mai trebuie adaugata vreo suma de bani la aceasta? in caz ca nu beneficiez, exista vreo sansa prin a da in judecata statul?”
1) dacă pensia v-a fost sau NU calculată integral : în Decizia de pensionare pe care ați primit-o, ar trebui să reflecte toate salariile primite indiferent că ați lucrat numai în Poliție sau nu.Dacă încă nu ați primit-o, o veți primi și odată cu ea pensia cumulată pe 3 luni.
2) la primirea Deciziei de pensionare vi se acordă un termen de CONTESTAȚIE.Atenție mare la acesta, mai târziu NU mai puteți face NIMIC.
3) NU trebuie să chemați statul în judecată decât dacă NU vi se comunică rezultatul în t. legal de 30 zile la o eventuală depunere de contestație ori pt alte lipsuri din acea Decizie dar la care Casa de Pensii a MAI refuză să le soluționeze.Salariile compensatorii se acordă pt pensie anticipată.



n53 a scris:

Salariile compensatorii se acordă pt pensie anticipată.


Dansul a iesit medical. Mai ales pentru asa ceva se acorda ceva "ajutoare", recte soldele in functie de anii lucrati. Pentru cele doua salarii pe an pana la varsta de pensionare, in instanta.

Ieri au fost date soldele restante, in functie de vechime, in Bucuresti.

O zi frumoasa si multa sanatate !
Jean Valjean a scris:


Salariile compensatorii se acordă pt pensie anticipată.


Dansul a iesit medical.Mai ales pentru asa ceva se acorda ceva "ajutoare", recte soldele in functie de anii lucrati. Pentru cele doua salarii pe an pana la varsta de pensionare, in instanta.

bună dimineața domnule/distinse coleg,
Sunt încântat să existe și alte puncte de vedere.Aș fi deosebit de bucuros, dacă ați putea preciza și baza legală (concret) a punctului dvs. de vedere.În final, toate vor fi utile celor în cauză.Vă mulțumesc anticipat.Vă doresc un sfârșit de săptămână plăcut!

Sa zicem ca : in conformitate cu prevederile art. 20, anexa 7, cap. II, sectiunea 3 - drepturi specifice activitatii desfasurate in institutii publice din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, din Legea nr. 284/2010, respectiv art. 5, alin. (2) si art. 13, alin. (2) din Legea nr. 285/2010; mai ales aceasta din urma !

Adica ( imi pare rau ca umplu spatiul, dar daca doriti asa ); oricum ceea ce este important este la sfarsit :

" SECTIUNEA a 3-a
Drepturi specifice activitatii desfasurate in institutiile publice
de aparare, ordine publica si siguranta nationala

Art. 19. - Pentru realizarea prerogativelor constitutionale de aparare, ordine publica si siguranta nationala, personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil beneficiaza de majorarea soldei de functie/salariului de functie/salariului de baza cu 3 clase de salarizare.
Art. 20. -
(1) La trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:
Vechime efectiva:
-pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 15-20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 20-25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 25-30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza.
(2) Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti in rezerva sau direct in retragere, respectiv ale caror raporturi de serviciu au incetat, cu drept la pensie de serviciu, inainte de implinirea limitei de varsta de pensionare prevazute de lege, mai beneficiaza, pentru fiecare an intreg ramas pana la limita de varsta de pensionare sau, in situatia in care pot desfasura activitate peste aceasta limita, pana la limitele de varsta in grad la care pot fi mentinute in activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu doua solde ale functiei de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care beneficiaza de plati compensatorii.
(4) In caz de deces al beneficiarului inainte de data platii ajutorului, acesta se acorda sotiei sau sotului supravietuitor ori copiilor, iar in lipsa acestora, parintilor, prin aplicarea in mod corespunzator a prevederilor alin. (1) si (2).
Art. 21. -
(1) Personalul militar trecut in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, fiind clasati "Apt limitat" sau ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad, a reorganizarii unor unitati, a reducerii unor functii din statele de organizare, si pentru care nu sunt posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii corespunzatoare in aceeasi unitate sau in alte unitati, ori pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor, si care nu indeplinesc conditiile de pensie, beneficiaza de un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza avute, respectiv cu 10 salarii ale functiei de baza avute, in luna schimbarii pozitiei de activitate.
(2) In cazul in care persoanele aflate in situatiile prevazute la alin. (1) sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii lor, acestea mai beneficiaza de plata unui ajutor, stabilit in raport cu vechimea efectiva in calitate de personal militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, dupa cum urmeaza:
-50% din solda functiei de baza/salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectiva cuprinsa intre 1 si 5 ani;
-55% din solda functiei de baza/salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectiva cuprinsa intre 5 si 15 ani;
-60% din solda functiei de baza/salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, pentru cei care au o vechime efectiva de peste 15 ani.
(3) Ajutorul prevazut la alin. (2) se acorda cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a avut loc trecerea in rezerva, respectiv incetarea raporturilor de serviciu, pana la incadrarea in munca, fara a se depasi durata maxima prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei de somaj.
(4) Perioada pentru care se acorda ajutorul prevazut la alin. (2) constituie vechime in munca si stagiu de cotizare pentru care unitatile au obligatia sa calculeze si sa vireze contributiile sociale.
(5) Contributiile sociale prevazute de lege pentru angajat si angajator se suporta din fondurile aprobate prin buget cu aceasta destinatie.
(6) Prevederile alin. (1) nu se aplica personalului militar care beneficiaza de plati compensatorii.
(7) Drepturile banesti prevazute la alin. (2) se platesc pe baza unei declaratii de angajament lunare, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca beneficiarii ajutorului nu sunt incadrati in munca sau nu desfasoara nicio activitate care sa le asigure un venit lunar.
Art. 22. -
(1) Persoanele care redobandesc calitatea de personal militar, politist sau functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, dupa 90 de zile calendaristice de la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu, atunci cand sunt trecute din nou in rezerva sau in retragere, respectiv le inceteaza din nou raporturile de serviciu, beneficiaza de ajutorul acordat pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special si personal civil, in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, din care se deduce ajutorul acordat la trecerea in rezerva anterioara/incetarea raporturilor de serviciu anterioare, exprimat in numar de solde ale functiilor de baza, respectiv salarii ale functiilor de baza.
(2) In caz de rechemare in activitate, respectiv de redobandire a calitatii de politist sau functionar public cu statut special in sistemul administratiei penitenciare, in termen de pana la 90 de zile calendaristice de la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu, ajutorul exprimat in numar de solde ale functiilor de baza, respectiv salarii ale functiilor de baza se restituie, iar la o noua trecere in rezerva sau retragere/incetare a raporturilor de serviciu se ia in considerare si timpul servit inaintea primei treceri in rezerva sau retragere, respectiv incetarii raporturilor de serviciu.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si persoanelor provenite, dupa caz, din randul personalului militar, politistilor, respectiv functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care au trecut in rezerva, respectiv au incetat raporturile de serviciu, si care, la trecerea in rezerva, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, au beneficiat de ajutoare stabilite conform legii.
Art. 23. -
(1) Drepturile banesti prevazute la art. 20 si 21 nu se acorda cadrelor militare trecute in rezerva in baza art. 85 alin. 1 lit. f)-l), art. 87 si 88 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Drepturile banesti prevazute la art. 20 si 21 nu se acorda politistilor carora le-au incetat raporturile de serviciu in baza art. 69 alin. (1) lit. d), e), f), g), h), i), k) sau l) din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Drepturile banesti prevazute la art. 20 si 21 nu se acorda politistilor nici in cazul in care, in timpul suspendarii din functie, acestora le-au incetat raporturile de serviciu in baza art. 69 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In situatiile prevazute la alin. (3) se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 65 alin. (6) din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Drepturile banesti prevazute la art. 20 si 21 nu se acorda functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare carora le-au incetat raporturile de serviciu in baza art. 61 lit. a) sau c) din Legea nr. 293/2004, republicata.
(6) Drepturile banesti prevazute la art. 20 si 21 nu se acorda functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare nici in cazul in care, in timpul suspendarii din functie, acestora le-au incetat raporturile de serviciu in baza art. 58 alin. (3) si art. 64 din Legea nr. 293/2004, republicata.
(7) Prevederile alin. (1)-(6) se aplica in mod corespunzator soldatilor si gradatilor voluntari.
Art. 24. - In caz de deces al personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, dupa caz, sotia sau sotul supravietuitor ori copiii, iar in lipsa acestora, parintii beneficiaza de un ajutor, calculat potrivit art. 20, fara a fi necesara indeplinirea conditiilor referitoare la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, a celor decedati. "

daca considerati necesar, scriu si despre 285/2010 :

Art. 5
(1) Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se majoreaza valoarea soldei lunare/salariului lunar, determinata potrivit prezentei legi, astfel incat majorarea cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat, stabilita prin legea care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, sa nu conduca la diminuarea sau cresterea venitului net realizat lunar din solde/salarii de aceste categorii de personal.
(2) In anul 2011, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora pentru luna octombrie 2010, majorat cu 15%.
(3) Valorile soldelor/salariilor de functie si ale soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, stabilite potrivit prezentei legi, se nominalizeaza prin ordin/decizie/dispozitie al/a ordonatorului principal de credite sau, dupa caz, al/a comandantului/sefului care are in competenta numirea in functie.

si cel mai important, lucrul la care ma refeream si eu strict :

Art. 13
(1) In anul 2011, dispozitiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupa caz, indemnizatiilor la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva nu se aplica.
(2) In anul 2011, prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia imposibilitatii mentinerii in activitate a persoanelor clasate inapt pentru serviciul militar ori incadrate in grad de invaliditate sau decedate. !!!!



Va multumesc pentru rabdare, iar pe viitor va rog sa folositi formula de adresare " stimate coleg ", cu oameni care va sunt mai apropiati. Cu siguranta NU AM FOST COLEGI ! Nick-ul meu este Jean Valjean, puteti sa-l folositi cu incredere.

@alexdumi98 - eu am dat ministerul in judecata ceea ce va sfatuiesc viguros sa o faceti ! Aveti si aici pe forum destule locuri unde sa va uitati, sa va inspirati - cu modele, spete, etc. Inca nu au schimbat legea, asa ca se aplica si in 2012, mai ales ca OMAI 138 dat de rus pentru 2011 privind titlurile tranzitorii, este modificat si de noul ministru prin OMAI 670 din 25/09/2012 care prelungeste titlurile tranzitorii pana la 31/12/2012...cu alte cuvinte posibilitatea de plata a restantelor, etc, in general.
Va rog sa va uitati pe aici :
www.avocatnet.ro/content/for...

Succes in tot si multa sanatate!
ieri 28.08.2012 la Sibiu s-au tranferat la toti pe card sumele celor care au iesit pe caz de boala in anul 2011 acele ajutoare 10..12 solde conf L284/2010 alti bani nu cred ca o sa mai primim , iar la cele 2 salarii pe an pana la limita de varsta am inteles ca nu se acorda decat celor care au iesit inainte de limita de varsta nu pe caz de boala , va trebui actionat in instanta

Alte discuții în legătură

Ajutoare sau salarii compensatorii la pensionare dnicusor dnicusor Buna ziua As dori sa stiu daca la iesirea la pensie ca militar/politist, mai beneficiez de prevederile art. 20 alin (1) si (2) din Anexa nr. VII la ... (vezi toată discuția)
Ajutoare sau salarii compensatorii la pensionare neculai29 neculai29 Buna seara As dori sa stiu daca la iesirea la pensie ca militar/politist, mai beneficiez de prevederile art. 20 alin (1) si (2) din Anexa nr. VII la ... (vezi toată discuția)
Se acorda ajutoarele lunare prevazute de legea nr. 284/2010 cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care au iesit la pensie? rahova rahova In noua lege a salarizarii la Anexa nr.IV/2 scrie: DREPTURI SPECIFICE ACTIVITÃŢII DESFêURATE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE DE APÃRARE NAŢIONALÃ, ORDINE ... (vezi toată discuția)