Eu stiu ca e invers. Conform declaratiei estimative nu datorez C.A.S. deoarece sunt sub plafon si daca venitul real declarat la sfarsitul anului il depaseste voi plati din urma cu majorari (dobanda si penalizare).
Asa procedau cei de la CASA DE PENSII si asa trebuie sa procedeze si A.F.P. avand in vedere ca legea nu s-a schimbat ci doar modalitatea de colectare a contributiei.
Asa cum a spus @dreptu, nu ai cum sa impozitezi 400% iar legea nu e aberanta. Sunt cativa prosti pe acolo care nu stiu pe ce lume sunt.
Si, asa cum v-am sfatuit mai inainte, nu mai umblati cu vorbe ci puneti povestea asta pe hartie, inregistrati-o la A.F.P., mergeti in audienta la conducere si veti vedea ca asa e.
Daca faceti declaratia 600 si o depuneti la A.F.P. se va spune ca ati optat dvs. sa platiti, chiar daca venitul era sub plafon. Legea permite asa ceva, dar nu obliga.
In Legea nr. 263 din 2010 avem:
Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
[...]
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
[...]
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
ATENTIE!
Tot aici este definit venitul brut:
Art. 3.
[...]
(2) In sensul prezentei legi, prin castig salarial brut/solda bruta/salariu lunar brut se intelege veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, conform prevederilor Codului fiscal.