avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS pentru PFA

Buna ziua,
Am o problema pentru care mintea mea de roman nu prea o poate intelege.
Sotia mea are un pfa redeschis dupa perioada de crestere copil in luna mai, am depus declaratia cu estimativa pentru acest an , cu o estimare de 1000 ron, am fost la finante sa platim impozitul si CASS iar acolo surpriza se pare ca la venitu de 1000 ron/an trebuie sa platesc si pensii de 232 ron / luna.
Cand am aflat asta am luat si eu la puricat legea sa vad si eu daca nu e o gluma proasta , din ce am citit se pare ca cei cu venituri mai mici de 740 ron/luna nu platesc contributia CAS, numai ca cei de la finante imi arata o artie cu un ordin al ministrului in care imi spune ca PFA e obligat sa depuna declaratia D600 iar acolo la venit nu poti pune un venit mai mic de 740 ron / luna .
Mi se pare mie sau toate astea se bat cap on cap. Si de cand e logic ca sa impozitezi 1000 ron cu 2796 pe an numai CAS nu mai spun de restu ?
Am vreo cale legala de a scapa de plata acestor 232 ron sau legea e facuta numai ca sa incurce si iti zice ca nu platesti dar esti obligat sa depui D600 numai ca sa platesti stiinduse faptu ca nu se face regularizare.
Am vreo cale pe care sa merg astfel incat statul roman sa nu imi ia 400% din venitu realizat ?
Sotia nu are servici deci nu contribuie la pensii in alta parte.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:01, 30 Septembrie 2012
Avand in vedere ca venitul este mic nu este obligata sa contribuie la C.A.S. Este un abuz din partea A.F.P. Faceti o sesizare scrisa in acest sens sau mergeti in audienta la conducerea acesteia.
Cred ca acel CAS nu se refera la perioada actuala ci mai degraba se refera la perioada de pana la 01.07.2012....Mai intrebati.
Am mai intrebat prin finante si se pare ca asa e .... pur si simplu legea iti spune ca nu platesti daca esti sub plafon , dar te obliga sa depui acel d600 la care sa platesti 231 ron / lunar , si dat fiind ca recalcularile se fac numai daca este in plus de platit ramai cu renstanta de 231/luna si chiar daca nu le platesti nu se vor sterge (deoarece logic ei nu fac recalculari in minus = jaf legalizat ).... Romania ..... tara tuturor posibilitatilor.
Eu stiu ca e invers. Conform declaratiei estimative nu datorez C.A.S. deoarece sunt sub plafon si daca venitul real declarat la sfarsitul anului il depaseste voi plati din urma cu majorari (dobanda si penalizare).

Asa procedau cei de la CASA DE PENSII si asa trebuie sa procedeze si A.F.P. avand in vedere ca legea nu s-a schimbat ci doar modalitatea de colectare a contributiei.

Asa cum a spus @dreptu, nu ai cum sa impozitezi 400% iar legea nu e aberanta. Sunt cativa prosti pe acolo care nu stiu pe ce lume sunt.

Si, asa cum v-am sfatuit mai inainte, nu mai umblati cu vorbe ci puneti povestea asta pe hartie, inregistrati-o la A.F.P., mergeti in audienta la conducere si veti vedea ca asa e.

Daca faceti declaratia 600 si o depuneti la A.F.P. se va spune ca ati optat dvs. sa platiti, chiar daca venitul era sub plafon. Legea permite asa ceva, dar nu obliga.

In Legea nr. 263 din 2010 avem:

Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

[...]

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

[...]

c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;

ATENTIE!

Tot aici este definit venitul brut:

Art. 3.

[...]

(2) In sensul prezentei legi, prin castig salarial brut/solda bruta/salariu lunar brut se intelege veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, conform prevederilor Codului fiscal.

Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale SelimanAlex SelimanAlex buna ziua, In data de 18.01.2013 am infiintat o inteprindere individuala.Cel care m-a ajutat cu infiintarea mi-a depus si declaratiile la anaf delcr 200 si ... (vezi toată discuția)
Pfa cu pensie invaliditate gr.iii - contributie pensii a21alex a21alex Va salut cu respect. Am PFA din 2008, in anul 2010 am renuntat la contractul cu Casa de Pensii astfel ca nu am mai platit contributia neavand venitul brut ... (vezi toată discuția)
Pfa-obligatii de plata catre cass alinndavid alinndavid buna am si eu o intrebare.am avut un pfa care lam inchis anul trcut.nulam folosit de loc.a fost trecuta pe zero numai im primul semestru cand lam deschis ... (vezi toată discuția)