avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se platesc cheltuielile la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se platesc cheltuielile la bloc

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc ANL, iar asociatia de chiriasi, printr-o votul dintr-o sedinta comuna ma obliga sa platesc factura de gaz la numar de persoane (mentionez ca nu am fost informati in scris depsre aceasta decizie). Acum este toamna si gazul consumat este pentru incalzirea apei calde nu pentru incalzirea spatiului de locuit. Blocul are centrala proprie care incalzeste apa, problema este ca nu are un contor de apa care sa inregistreze cati metri cubi de apa au fost incalziti intr-o anumita perioada din aceasta cauza nu se poate face un calcul pentru costul incalzirii unui metru cub de apa. Avem contoare pentru apa calda care sunt sigilate, si ar fi normal sa platim in functie de cantitatea de apa consumata nu sa platim factura de gaz in functie de numarul de persoane. Administratorul spune ca locatarii nu ii comunica consumul real al apei sau nu ii deschid usa pentru a citi contorul. De exemplu in luna august 2011 am platit apa calda 20 lei la un consum de 2 metri cubi, anul acesta am platit 125 de lei gazul, nu e normal sa platesc de 10 ori mai mul la acelasi consum de apa. As dori sa stiu daca din punct de vedere legislativ este ok (sa platesc gazul in functie de nr de persoane atata timp cat avem contoare pentru apa calda), si care este legea care dispune modalitatea de plata si calcul a cheltuielilor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:28, 11 Iulie 2014
Carturarul a scris:
Conform legii daca cineva nu da indexul apometrelor i se trece media consumului propriu pe ultimele trei luni.
Daca nu da indexul mai mult de trei luni se cosidera fara apometre si este facturat in consecinta

Este posibil ceea ce spuneti dar care este legea in care se prevede ca se trece media...?
Iar daca nu da indexul 3 luni cum se este facturat "in consecinta"? Ce consecinta?
Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă. Avem legea si normele la indemana si nu ne ramane decat sa le aplicam in practica.

Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
@ynocentta
Am impresia ca nu stiti ce scrieti, va contraziceti de la un rand la altul, in afara faptului ca TOT TIMPUL sunteti pe langa subiect, cred ca daca ar fi un topic cu desene animate si acolo ati avea raspunsuri, sunteti un fel de Monica Tatoiu, doamna "stie tot" care nu stie nimic, va citez din ceea ce ati scris sambata 29.09.2012 ora 9.44:
Avand in vedere calitatea de chirias ,nu exista o lege aparte care sa prevada strict modalitatea de calcul in cazul imobilelor locuite de chiriasi

Dupa care, nemaiavand loc de mine ati scris:
@thran
Dispozitiile mentionarte de dvs in situatia expusa de utilizator nu opereaza,avand in vedere ca atat Legea nr 230/2007 cat si HG nr 1588/2007 guverneaza infiintarea,organizarea si activitatea asociatiilor de p r o p r i e t a r i ,entitate inexistenta la nivelul imobilul unde locuieste utilizatorul

Atunci condominiile care AU un proprietar, dar nu sunt asociatii, si in care locuiesc chiriasi dupa ce legi isi desfasoara activitatea, dupa cele din Botswana?
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
ContSters241232, utilizator
Problema este ca unii locatari comunica consumuri fictive, air administratoarea care e comoda nu citeste personal contoarele. Si mai e o problema, in fiecare luna pretul apei variaza, motivul: sunt pierderi (la un bloc construit in 2008....mi-e greu sa cred) sau nu se comunica consumul real. De 3 ani aceiasi poveste, dar in mod normal un administrator ar trebui sa plateasca un instalator sa verifice daca sunt pierderi sau sa faca citirea apometrelor personal. Va spun sincer, familia mea e compusa din 5 membrii, consumul nostru de apa calda este de 2-3 metri cubi si aproximativ 3-4 de apa rece lunar (e greu de crezut?). Toata povestea a pornit de aici. Vecinii ma banuiau ca folosesc metode de a fura apa, si atunci invidia a dus la adunarea generala in care presedintele a propus sa platim factura de gaz la numar de persoane. acum eu platesc de cateva ori mai mult decat inainte cand plateam metru cub de apa intre 9lei si 20lei, acum platesc gazul 120 lei lunar care este egal cu aprox 100 metri cubi gaz. Eu nu stiu cum poti tu estima ca administrator ca eu folosesc 100 metri cubi de gaz ca sa incalzesc 3 metri cubi de apa calda? De aici derivau intrebarile mele scrise mai sus. Pentru mine este scandalos. Si unde mai punem ca, conform Art 25 alin 4 din legea 230/2007
(4) Hotarârile adunarilor generale se consemneaza în registrul de procese-verbale al
asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se
comunica, în scris, tuturor proprietarilor (comunicarea in scris nu a fost facuta- in acest caz mai e valabila hotararea?).
air administratoarea care e comoda nu citeste personal contoarele.

Nu stiu daca este comoda, dar stiu SIGUR ca nu platiti sa citeasca apometrele si ea nu le citeste, nu este datoria administratorului sa citeasca lunar apometre. Comitetul formeaza o comisie sa verifice la 6-12 luni apometrele.
in fiecare luna pretul apei variaza, motivul: sunt pierderi (la un bloc construit in 2008....mi-e greu sa cred) sau nu se comunica consumul real.

Pierderile nu sunt tevi sparte sau ceva de acest gen, pierderile sunt diferentele dintre consumul citit pe apometru furnizorului de apa (care inregistreaza fiecare picatura, chiar si pierderile de la wc) si consumul declarat de fiecare proprietar ( citirea nu este facuta FIX in acelasi timp cu cel al furnizorului de apa, apometrele din apartament nu inregistreaza nici cand curge fir de apa, ce sa vorbim de picatura).
HG 1588/2007 Art. 34.Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care Iocuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care Iocuiesc sau desfasoara activitati In cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiiIor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.
@tobogdann,
Conducerea asociatiei se face de adunarea generala iar intre adunarile generale de comitetul executiv in fruntea caruia este presedintele asociatiei.
Daca, asa cum spuneti, in adunarea generala s-a stabilit cum se repartizeza consumul, trebuie sa acceptati aceasta hotarare mai ales ca repartizarea gazului pe numar de persoane este conform legii, atat timp cat nu sunt aparate de masura a acestui consum pe fiecare apartament.
Administratorul nu poate angaja pe cineva sa faca ceva in asociatie, ci poate doar propune si numai comitetul executiv condus de presedinte poate angaja.
Daca in contract sau anexe la contract, in fisa postului s-a prevazut ca administratorul verifica si citeste apometrele lunar, trimestrial, semestrial..., administratorul trebuie sa faca acest lucru.
Daca nu intra in sarcina lui (la noi in asociatie intra in sarcina administratorului aceasta problema),
se poate face o completare la fisa postului si, cu acordul lui, i se trece in atributiuni si gestionarea apei si-a gazului cu tot tabietul, modificand prin intelegere si salariazarea administratorului.
Conform legii 230/2007, la asociatiile de proprietari unde se tine contabilitatea in partida simpla, administratorul poate indeplini toate cele trei functii principale: administrare tehnica, contabilitate si casierie.
Gestionarea consumului de apa rece, calda si gaz intra, pe langa altele, in capitolul "administrare tehnica" si orice administrator poate face aceasta spre deosebire de contabilitate la care unii administratori nu se pricep ori la casierie unde unii nu o fac din alte motive ca de exemplu lipsa garantiilor pentru gestiune. Dar, repet, administrarea tehnica este ceva comun tuturor administratorilor atestati.

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)