parintii mei au mai multe imobile. suntem 2 copii la parinti. daca parintii mei imi fac un testament autentic care respecta rezerva succesorala , adica imi doneaza un imobil care nu valoreaza mai mult de 50% din intreaga avere, atunci acesta poate fi atacat? in cazul decesului mai e nevoie de declaratia mea de acceptare a testamentului sau mostenesc imobilul prin executare testamentara?
deci parintii mei se pot duce amandoi la notar si sa imi lase respectivul imobil, ambii fiind proprietari? adica ce vreau eu sa intreb e daca 2 persoane , coproprietari ai unui bun, se pot duce la notar , pentru a face testament sau testamentul se poate face doar de la o persoana la alta , deci bunul trebuie dezmembrat mai intai?
Deci sa inteleg ca pica in ghilimele donatia intre vii despre care am discutat aseara si vreti testament, adica act ce isi va produce efectele dupa decesul parintilor.
Mai aveti frati? Daca nu mai aveti frati si sunteti singurul copil al parintilor dvs iar parintii dvs nu mai au alti copii din afara casatoriei pot amandoi sa faca fiecare un testament in care sa testeze in favoarea dvs intreaga lor avere mobila ce se va gasi la data decesului acestira, instituindu va legatar universal. Pot ataca testamentul mostenitorii rezervartari adica Sotul supravietuitor, copii si parintii defunctului.
Dvs veti intra in dreptul de proprietate la decesul ultimului parinte, dupa dezbaterea succesiunii, caci testamentul nu este act de proprietate, el sat la baza devolutiunii, adica a dezbaterii succesorale, in urma careia se elibereaza un certificat de mostenitor.
da pica pentru ca e foarte complicat cu acel imobil, are ipoteca facuta de sora mea pentru un alt teren.
e vorba de alt imobil aici, neipotecat pe numele ambilor parinti. daca imi fac testament autentic pe el ar respecta rezerva succesorala. ceea ce intreb eu , e daca se pot duce ambii la notar sa mi-l lase mie prin testament? adica 2 persoane pot face testament catre alta?
Fiecare parinte trebuie sa faca testament separat, nu pot doua persoane sa testeze in acelasi testament, el va fi supus reductiunii la dezbaterea succesiunii daca incalca rezerva succesorala a sorei dvs. Sau aceasta are posibilitatea in cadrul dezbaterii succesorale sa se declare de acord cu testamentul si sa nu ceara reductiunea lui in evetualitatea in care testamentele ar incalca rezerva succesorala a acesteia.