avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contestare decizie de revizuire pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contestare decizie de revizuire pensie

Vecina mea a primit decizia de pensionare anticipata partiala. In document i s-a specificat ca nu i s-a luat in calcul o perioada de 10 luni, deoarece in carnetul de munca nu era aplicata stampila. Ulterior a depus la casa de pensii adeverinta si i s-a emis o noua decizie de pensie marita cu perioada lucrata, dar nu i s-a redus si diminuarea pentru cele 10 luni, adica 7,5%.
A vrut sa depuna contestatie, dar la registratura nu ia primit documentul, functionarul motivand ca nu are dreptate, si nu este cazul sa o mai depuna.
Ce poate sa mai faca in situatia data, deoarece de la primirea deciziei au trecut 3 luni, iar aceasta a devenit definitiva, deoarece nu a depus contestatie.
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 21:23, 1 Octombrie 2012
O sa i se respinga actiunea ca tardiv introdusa.
Se poate incerca o repunenere in termen , dar temeinic motivata !

Cu stima!
La registratura nu se face analiza dosarelor si a continutului petitiilor, iar daca totusi isi permite cineva asa ceva exista si Posta. Scrisoare cu confirmare de primire, scrisoare cu valoare declarata, iata cate modalitati exista pentru a trimite un document la o institutie!
Procentul de diminuare se determină în funcţie de numărul lunilor de anticipare, nu în funcţie de stagiul de cotizare realizat.
Luni de anticipare = perioada cuprinsa între data acordării pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard sau a vârstei standard reduse potrivit legii.
Prin valorificarea adeverintei s-a stabilit un alt cuantum al pensiei, dar numarul lunilor de anticipare a ramas acelasi, astfel ca diminuarea se va mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa.

HG 257/2011, art. 53:
,, (1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.
(2) Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.
(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizarea aplicata la pensia anticipata partiala dariad dariad Am o nelamurire legata de programul de calcul al pensiei. Dupa ce am primit decizia de pensionare anticipata partial, am mai depus pe parcurs niste adeverinte ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fulguta fulguta unchiul meu este nascut pe 15.02.1952 are lucrati 37ani 11 luni si 20 zile din care: 17ani 8 luni si o zi in conditii normale ... (vezi toată discuția)