Am o nelamurire cu privire la un termen din contractul de arendare a unui teren ,pe care il fac cu un arendas ..Fraza este asa;
-sa il garanteze pe arendas de evictiune totala sau partiala,precum si viciile ascunse ale lucrului pe care il garanteaza.
Am incercat sa ma documentez si vad ca termenul este uzitat in contracte de V-C, nu de arendare,el lucreaza acest teren de mai multi ani .Ma ingradeste cumva sa nu pot trece la alt ardendas pe perioada contractului,nu pot vinde terenul in acest interval...?
Oricum si-a pus si varianta dreptului de preemptiune in cazul in care vreau sa-l vand si si-a dat un timp de 30 zile de gandire.
O alta problema ar fi unde ar trebui declarat contractul dupa incheiere ,in situatia in care optez pentru varianta veniturilor obtinute din arendare ;impunerea finala la arendas si daca eu ar trebui sa completez la finalul anului fiscal vreo declaratie fiscala avand in vedere ca sant pensionar(nu am alt venit) si nu locuiesc in acelasi judet unde am si terenul in cauza ( mostenit)
Mi-ati fi de mare folos daca m-ati lamuri ,ca de fiecre data cand am apelat la .site-ul acesta . Cu stima!
Daca optati ca arendasul sa va opreasca impozitul pe venitul din arenda, sa-l declare si sa-l plateasca el in numele dumneavoastra, atunci el se va ocupa cu depunerea contractului la administratia financiara si a declaratiei fiscale. Dumneavoastra va primiti diferenta de bani si nu mai depuneti alta declaratie.
Dreptul de preemtiune la vanzarea terenului e valabil doar cat timp aveti contract valabil cu arendasul. Si beneinteles, daca e de acord cu pretul cerut de dumneavoastra altfel nu sunteti obligat sa il dati lui. Adica mai intai ii faceti lui oferta si daca nu ii convine, treceti la altul.
Multumesc d-le george_neagu,deci nebunia aia cu declararea contractului la administratia fiscala de domiciliu si nici declararea fiscala nu mai intra in atributiunile mele daca optez pentru plata impozitului cu retinere la sursa,acestea fiind in competenta ardendasului.
Dar cu termenul acela de ,,evictiune'', ma puteti lamuri?
Garanția de evicțiune înseamnă că D-voastră ca proprietar il garantați pe arendaș împotriva oricărei tulburări de drept care ar putea proveni din partea unui terș sau chiar din partea D-vaostră.
Deci, în principiu asta înseamnă că orice terț care ar pretinde un drept asupra acelui teren ar trebui să rezolve acea problemă cu D-voastră și nu cu arendalul.