avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CPC - Exercitarea unei cai de atac extraordinare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CPC - Exercitarea unei cai de atac extraordinare

Atit instanta de fond cit si cea de recurs, in motivarea solutiilor date, invoca un text de lege vechi, care a fost modificat in anul 2006 ( vezi art. 2 alin. 4 din Legea nr. 12/1990 modificat prin art. 132* din Legea nr. 215/2001r1). Daca in recurs, pot invoca art. 304 pct.9, dar insanta de recurs nu face referire si omite sa se pronunte asupra acestei mofificari, care poate fi calea extraordinara de atac?
Problema ar fi ca, in practica judiciara, de regula, sunt admise doar greselile materiale ale instantei de recurs, in conditiile aplicariii art. 318 Cpc.
Cel mai recent răspuns: ContSters51479 , utilizator 19:07, 25 Ianuarie 2009
daca aveti nepronuntarea asupra unui motiv de recurs..poate sa treaca o contestati in anulare..se considera greseala materiala.Dar nu trebuie sa scrieti iar ca textul elgal e abrogat ,modificat..etc..trebuie doar sa sustineti ca nu s-a pronuntat..si abia apoi in recurs...s-o luati de la capat.

av. ileana Schwarz
V-ati judecat in recurs sau nu ?

Dispoziţia art.318 C.proc.civ. cu privire la noţiunea de greşeală materială are un câmp limitat de acţiune şi de aceea ea trebuie interpretată întotdeauna în mod restrictiv nu extensiv . Orice încercare de a lărgi conţinutul acestei noţiuni ar transforma calea extaordinară de atac a contestaţiei în anulare specială, întemeiată pe acest motiv, într-o „sursă nesecată de tergiversare a judecăţilor”.
Nu ar mai avea ce sa tergiverseze..nesecat.
oricum daca e ceva de executat se poate trece la executare....dar repet, daca instanta nu s-a pronuntat pe un motiv de recurs ( si asta reiese din hotarare fara putere de tagada- adica nu se subintelege ca s-a referit si la asta..chiar daca nu scrie negru pe alb) exista jurisprudenta de admitere pe "greseala materiala")

pe de alta parte " inventia" caii de atac extraordinare s-a nascut.....tot pentru a apara interesele legitime ale partilor si asigurarea unui proces echitabil...bla,bla... ori, instanta care va analiza contestatia in anulare ..va vedea tot dosarul..cu atat mai mult va avea posibilitatea sa observe indicarea gresita a textului de lege ( daca este asa cum sustine colegul). Atentie insa sa nu fi facut aplicarea acelui text de lege intrucat era in vigoare la momentul la care se refera actiunea promovata....

eu nu renunt asa usor..poate e un defect..dar m-am saturat sa tot aud ca nu se mai poate face nimic....traim in romania..etc..
Daca exista 1% sansa, si credeti in ea, merita incercat!
av. Ileana Schwarz
multumesc pentru raspuns, dar... o astfel de situatie, cind doua instante (fond si recusrs) omit din "neglijenta" sa constate ca un act normativ este modificat printr-o alta dispozitie legala (care dispune:"... se inlocuieste in cuprinsul tuturor actelor normative in vigoare..."), aceste instante, in motivarea hotararilor invocind ACELASI TEXT DE LEGE NEMODIFICAT (chiar il mentioneaza chiar sub forma de citat !!!), se poate considera aceasta drept "greseala materiala"?

Razvan Florescu
elis a scris:

V-ati judecat in recurs sau nu ?

Dispoziţia art.318 C.proc.civ. cu privire la noţiunea de greşeală materială are un câmp limitat de acţiune şi de aceea ea trebuie interpretată întotdeauna în mod restrictiv nu extensiv . Orice încercare de a lărgi conţinutul acestei noţiuni ar transforma calea extaordinară de atac a contestaţiei în anulare specială, întemeiată pe acest motiv, într-o „sursă nesecată de tergiversare a judecăţilor”.


da, m-am judecat in recurs, care a fost respins ca nefondat. Trebuie mentionat ca speta este una de contencios administrativ, pe exceptie de nelegalitate a unui act administrativ. Deci subiectul este unul extrem de "tehnic", pe text de lege. Din acest considerent, mi se pare ca o asemenea abordare a instantei de recurs, prin care, ma repet, invoca si citeaza art 2 alin 4 din Legea nr. 12/1990 fara a aplica dispozitiile art. 132* din Legea nr. 215/2001, chiar nu as denumi-o "greseala materiala"! Si atunci, se poate admite o astfel de actiune in anulare? (Va rog sa retineti ca, instanta de recurs, in considerentele sale, nu a facut decit COPY-PASTE din considerentele instantei de fond. INCREDIBIL!)

Alte discuții în legătură

Contestatie ContSters30487 ContSters30487 nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea ... (vezi toată discuția)
Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Exceptie in recurs calandrino calandrino Daca in recurs am depus o intampinare prin care am invocat lipsa de interes si a capacitatii procesual actuve, iar i[b]nstanta prin hotarare a admis ... (vezi toată discuția)