Buna ziua,sunt angajat al unei firme de aproape un an de zile-saptamana trecuta domnul director mi a adus o decizie din care reiese ca mie si altor 2 colegi de ai mei ni se imputa individual suma de 1100euro,pe care sa i platim esalonat ...nu ni se spune cum esalonat ,cat din salariu -motivul ca nu s au onorat niste comenzi pe care ar fi trebuit sa le rezolve altii(angajati),trecand si pe la mine(dar eu respectand tot ceea ce mi s cerut,data limita de executare,lucrarea impotmolindu se la alti colegi),la sf lunii acesteia mi s oprit din salariu suma de 100ron,fara a mi se da la mana niciun act sau chitanta.N am facut precizarea in acea decizie nu se stipuleaza niciun articol,lege in baza careia se face imputarea...va rog respectuos sa mi oferiti un raspuns care ma poate ajuta ...eventual in instanta .Multumesc frumos!
Potrivit art. 169 alin. (2) din Codul muncii , republicat, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Se poate efectua retinerea numai in situatia prevazuta de art. 254 alin (3) ''In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.''
In situatia in care nu v-ati dat acordul scris cu privire la retinere, recunoasterea culpei si solutionarea pe cale amiabila a conflictului va puteti adresa instantei.
Răspunderea patrimonială in domeniul dreptului muncii este o răspundere pentru fapta proprie.