Buna ziua,as dori sa ma sfatuiti daca as putea renunta (si care este modul in care se poate) la partea mea de mostenire in favoarea mamei.Suntem 3 frati, tatal nostru a decedat in urma cu un an si abia acum vrem sa facem succesiunea.Mama traieste si doar eu as dori sa renunt la partea ce imi revine mie in favoarea mamei, ceilalti frati isi vor partea.Pot renunta doar in favoarea mamei ,nu ca procentul meu sa se imparta intre toti trei?Va multumesc.
Succesiunea se deschide dupa cel putin 6 luni de la deces.Da, puteti renunta la partea dumneavoastra in favoarea mamei in momentul in care se face succesiunea.
Renuntarea la succesiune este expresa, adica se face in scris si in forma autentica daca priveste terenuri, pura si simpla, adica nu poate fi facuta cu conditii de genul " renunt dar de fapt nu renunt ca vreau sa dispun de partea mea in favoarea cuiva", deci in concluzie nu puteti renunta in favoarea mamei. Un alt considerent pentru care nu puteti renunta in favoarea mamei este faptul ca partea dvs de mostenire, in situatia in care renuntati, revine celorlalti co-mostenitori de acelasi rang, in speta fratii dvs. Mama dvs are o cota prevazuta de o lege speciala cu privire la sotul supravietuitor, si nu se supune regulilor dreptului civil. Asa ca mai bine acceptati succesiunea si va instrainati ulterior cota dvs cui veti credea de cuviinta. Aveti grija in ceea ce priveste termenul, pentru ca trebuie sa fi acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la data deschiderii, adica data decesului defunctului.
Corectă opinia lui alex1981g. Cu un singur amendament. Forma autentică a renunţării la succesiune este obligatorie indiferent de natura bunurilor din patrimoniul defunctului.