avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... dovada calitatii procesuale active
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

dovada calitatii procesuale active

exista urmatoarea speta:
Reclamantul Popescu cheama in judecata primaria din orasul Deva,pentru uzucapiune.Reclamantul Popescu nu a locuit niciodata si nici nu a posedat sub nume de proprietar terenul respectiv,care de fAPT NU FIGUREAZA IN EVIDENTA PRIMARIEI.Primaria prin cons.juridic solicita instantei sa verifice calitatea procesuala a lui Popescu si invoca lipsa calitatii pr pasive a primariei.
In aceasta speta mai vin 2 intervenienti. Reclamantul depune chitante in fals care contrazic chiar ceea ce solicita in actiune( spune odata ca a tatal sau intrat in stapinirea unui loc de casa la 15 ani,cva nu a fost tulburat niciodata in exercitarea ,,proprietatii", iar ulterior la o distanta de 16 ani prezinta o chitanta de mana cu ,,martori" decedati prin care spun ca ar fi cumparat o casa de la Ionescu P. contra unui pret dar ca il va si ingriji pe acesta)

cei 2 intervenienti in cadrul actiunii invoca lipsa calitatii pr active a reclamantului Popescu.Intervenientii locuiesc si se sewrvesc de acel teren si ii cunosc situatia .Instanta dispune ca reclamantul sa aduca probe ca pty terenul X nu sunt mostenitori si uneste exceptiile cu fondul.reclamantul nu are nici un fel de document in afara acelei chitante care este false.
Mai mult cei doi interveienti aduc probe autentice din care reiese ca nici reclamantul Popescu nici parintii sai nu au cumparat vreodata acel teren,nu l-au stapinit ,ba mai mult acesta a apartinut de fostul ECGL Deva .

Totusi instanta da termene peste termene pentru a solicita relatii de la primarie sa vada daca cine a stat cu 60 de ani in urma acolo pe acel teren are mostenitori si daca se gasesc acte de deces.
Cum Popescu nu poate aduce nimic din toate acestea se tot dau termene.


Normal nu ar fi ca intervenientii sa solicite faptul ca ei au invocat lipsa calitatii reclamantului POPescu si cum acesta nu poate face dovada a ceea ce pretinde ,sa se admita aceasta exceptieb si sa se respinga actiunea lui Popescu?

.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:32, 3 Octombrie 2012
din moment ce instanta a unit exceptiile cu fondul inseamna ca se vor judeca impreuna, ca instanta administreaza acealeasi probe si pt exceptii si pentru fond. Cand se va pronunta pe fond va constata si existanta sau lipsa calitatilor invocate de diferitele parti din dosar precum si daca actiunea este intemeiata sau nu.
am uitat sa va sapun ca intervenientii au depus cererevde inscriere in fals pt inscrisurile de la dosar si a cerut instantei suspendarea cauzei si cercetarea pe latura penala ,inca de acum 3 termene.Dar nimic.
atunci sa faca intervenientii direct plangere pt uz de fals la parchet si cu certificat de grefa de acolo sa suspende civilul
Au facut ,au luat si grefa dar i-a spusca nu a inceput urmarirea penala desi dorasul este la parchet ,s-a trimis de la politie cu referat de inceperea urmarii penale pt: fals in inscrisuri sub semnatuura privata si uz de fals, inselaciune si fals in declaratii si fals in inscrisuri oficiale
Suspendarea este facultativa in cazul in care s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra sentintei care urmeaza a se pronunta in dosarul dvs.

Prin urmare, chiar daca s-ar incepe urmarirea penala, tot judecatorul este suveran sa decida daca suspenda sau nu cauza, nefiind obligat prin lege sa dispuna in acest sens.

Daca s-a unit exceptia cu fondul judecatorul dispune si face probe atat pe exceptie ca si pe fondul dreptului dedus judecatii.

In opinia mea, exceptia lipsei calitatii procesuale active de aia este exceptie procesuala de fond, peremptorie pt a pune in discutie identitatea dintre titularul dreptului si reclamant inca de la inceputul dosarului, mai ales ca ai in cauza intervenienti care au facut dovada dreptului lor de proprietate. Cred ca ati dat peste un judecator fricos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare pricina leusan leusan Va rog o parere Popesc T, chema in judecat pprimaria orasului Moreni pentru ,uzucapiune teren.Primaria Moreni depune inscrisuri din care reiese faptul ca ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale active leusan leusan se poate invoca lipsa unei calitati procesuale active ?In ce conditii? (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare in contestatie la executare kimbao kimbao Salutare Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice ... (vezi toată discuția)