avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru minor rezultat din concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru minor rezultat din concubinaj

Buna ziua tuturor........

Ma aflu in situatia ingrata de a-i aminti fostului concubin cu care am convietuit 12 ani ca avem o fetita de 11 ani,iar el trebuie sa contribuie la intretinerea ei.Vreau sa obtin pensia de intretinere insa nu stiu exact ce am de facut care sunt taxele si daca procesul se judeca in lipsa mea.
Fata poarta numele lui de familie insa noi nu am fost casatoriti legal.......mai mult am inteles acum ca tot el doreste parte din casa ce o detineam innainte de-a ne cunoste si unde sunt coproprietara cu baiatul meu din prima casatorie...
Mentionez ca el n-a adus nici un aport la casa,nici macar 1 kg de vopsea sa vopseasca o usa cel putin.....are sau nu dreptul ?Multumesc pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:39, 2 Octombrie 2012
1. Copilul recunoscut din afara casatoriei are aceleas drepturi ca cel din casatorie.
2. Nu .
In privinta imobilului nu are nici un drept, nici macar un drept de creanta daca nu a contribuit cu nimic.

In privinta pensiei de intretinere, trebuie sa deschideti o actiune in instanta, la judecatoria tatalui unde să solicitati exercitarea autoritatii parintesti in comun (nu aveti sanse sa obtineti exercitarea autoritatii parintesti doar de dvs), stabilirea locuintei minorului la dvs. și stabilirea unei pensii de intretinere in valoare de pana la 1/4 din venitul tatalui.

Puteti solicita judecarea in lipsa (chiar sa scrieti asta, chiar daca va prezentati), eu nu va recomand sa lipsiti.

Actiunea e lipsita de plata unei taxe judiciare. Indicati in actiune si locul de munca al tatalui.
Daca el lucreaza ca sofer pe tir international cu diurna in euro si incadrat cu salar minim pe economie am dreptul sa cer sa se stabileasca dreptul cuvenit pentru pensie inclusiv din diurna?Fata nu o poate lua la el deoarece sta cu chirie si nu indeplineste nici minimul decent unui trai pentru o adolescenta de 12 ani imediat.....plus ca nu are el interesul asta la momentul actual fiind foarte indragostit........fata l-ar incurca!
Diurna externă este detinată cazării și hrănirii angajatului, nu este un venit permanent al acestuia, deci aceasta nu intra in calculul pensiei de intretinere

Art. 409
.....
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca si pensie alimentara lore69 lore69 Buna ziua,am si eu 2 nelamuriri.Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a stabilit domiciliul minorei la mine(mama minorei) si s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Acte necesare custodie copil minor alexaroman alexaroman Buna seara, Am avut o relatie de 3 ani din care a rezultat o fetita. Nu am fost casatoriti, dar fata ii poarta numele. Suntem despartiti de multi ani, fata ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)