avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea repartitoarelor de caldura este legala?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea repartitoarelor de caldura este legala?

Buna seara,
Revin cu un subiect important, acum in prag de iarna, si anume cel al desfiintarii repartitoarelor de caldura. Este legal ca dupa montarea unor repartitoare de caldura sa fii obligat de asociatie sa renunti la ele? In ce mod pot opri acest lucru, exista o cale legala de mentinerea acestora in calculul intretinerii desi asociatia (sau cativa locatari) au stabilit ca acestea nu mai sunt luate in consideratie? Acum 3 ani am dat o suma considerabila pentru montarea lor(devenise obligatoriu, aproape toti locatarii erau contorizati), acum cine va fi raspunzator de returnarea acestor bani? Nu cunosc legea, as vrea sa-mi spuneti daca exista o lege care m-ar putea apara in mentinerea acestor repartitoare in calculul intretinerii mele, chiar daca restul blocului a hotarat altfel. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
ContSters266636, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:20, 5 Octombrie 2012
Mi se pare nedrept. Ei m-au obligat, intr-un fel, la aceasta cheltuiala si tot ei acum nu le mai vor. Nu cred ca e corect sa se joace asa cu banii oamenilor. Mie personal mi-au adus o economie desi n-am suferit deloc de frig. Cred ca nemultumirile vin de la cei care si-au montat calorifere noi din metal, acestea sunt mari consumatoare (sunt si eficiente), coeficientul de calcul este mai mare deci e firesc sa le vina intretineri mai mari. Sunt convinsa ca nici nu stiu sa le foloseasca optim. Plus ca mi se pare corect sa platim fiecare cat consumam, atat la apa cat si la caldura sau la gaze ...
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
gigimarga a scris:

Este legal ca dupa montarea unor repartitoare de caldura sa fii obligat de asociatie sa renunti la ele? In ce mod pot opri acest lucru, exista o cale legala de mentinerea acestora in calculul intretinerii desi asociatia (sau cativa locatari) au stabilit ca acestea nu mai sunt luate in consideratie?

Singura conditie pusa de lege este ca la montare sa existe procentul de 80%. O data puse, cine doreste sa iasa din sistem, poate s-o faca si va fi considerat necontorizat. Poate sa consume cat doreste (la fel ca si atunci cand, contorizat fiind, consuma la maxim) si va plati la fel. Nu e un motiv pentru ei si pentru asociatie, implicit, sa ceara celorlalti sa renunte la repartitoare, cu atat mai mult cu cat ceilalti, care doresc sa ramana cu repartitoarele, au dat o multime de bani pe ele, tocmai pentru a plati mai putin la caldura.

Dupa ce s-au pus, nu mai exista conditie legala de a se renunta la ele. Dar nici nu se poate spune ca e interzis, desi in legea 325/2006 se impune contorizarea la nivelul apartamentului.
Daca exista o majoritate covarsitoare care sa doreasca renuntarea la repartitoare, asta e, renuntati, dar, atentie, calculul caldurii sa se faca in functie de SET-ul apartamentului, nu in functie de cota-parte indiviza, tocmai din pricina ca acesta s-a modificat in urma schimbarii, adaugarii sau scoaterii de corpuri de incalzit (calorifere) in apartamente.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Daca va mai vin idei cum as putea rezolva aceasta problema, o sa le urmaresc. Las discutia deschisa.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Inainte de a aborda problema juridic exista o problema de ordin tehnic. Sistemul de repartizare a costurilor nu poate functiona fara un nr minim de apartamente dotate cu repartitoare. Nu este o simpla problema de cvorum.
In Europa de vest nu exista situatia in care intr un bloc exista proprietari cu repartitoare si proprietari fara repartitoare in apartament. La noi s-a stabilit de asa zisa autoritate, ANRSC, ca trebuie minim 80% din apartamnete sa fie dotate cu repartitoare.

Oamenii vor sa iasa din sistem, intrucat, in Romania, se aplica prost, cu incalcarea conditiilor tehnice de montare a lor, in special echilibrarea hidraulica a instalatiei interioare si a retelei de distributie (la bransament). Inchiderea robinetilor termostatati, cu care firmele ademenesc proprietarii pentru economii, deregleaza functionarea instalatiei de incalzire. Aceasta provoaca erori mari de calcul, prevazute si in standardul european EN 834/1994 si cel romanesc, SR EN834/2002. Cei mai afectati sunt cei care se incalzesc si nu locuiesc intre etaje.
Un rol important in aparitia erorilor il are ANRSC care a emis variante falsificate ale reglementarilor tehnice in constructii, ascunzind faptul ca robinetiii termostatici deregleaza instalatia. Echilibrarea presupune bani in plus investiti de proprietari si ar scadea vanzarile firmelor care monteaza repartitoare.

Repartitoarele nu sunt mijloace de masurare, nefiind prevazute in anexa la Directiva 22/2004 privind mijloace de masurare. Chiar in cuprinsul SR EN834/2002 se precizeaza ca nu sunt contoare. Ele doar inregistreaza niste temperaturi.
De precizat ca si in cazul montarii de contoare de energie termica la nivel de apartament este obligatorie efectuarea echilibrarii hidraulica a instalatiei interioare si a retelei de distributie , in caz contrar aparand erori mari privind costurile de incalzire.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
darida, utilizator

Desfiintarea repartitoarelor de caldura este legala?

In conditiile in care un procent suficient de proprietari (minim 20%) doresc renuntarea la repartitoare, nu numai ca este legala desfintarea repartitoarelor, ci chiar mai mult, continuarea aplicarii sistemului este anormala. Ar trebui mentionat prin lege, ca in cazul in care procentul repartitoarelor instalate scade sub 80%, sistemul sa nu mai fie luat in calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)