avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Va rog ajutati-ma
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Va rog ajutati-ma

in urma unui accident de circulatie masina mea a fost avariata iar ancheta este inca la biroul de cercetari penale , dupa 9 luni (persoana care se ocupa de cercetare a avut 3 concedii pana acum). Vreau sa stiu cum imi pot recupera paguba daca cei de la cercetari imi spun ca abia dupa penal pot actiona eu in civil . Eu nu am avut nici o vina . Motociclistul respectiv avea 0.8 alcoolemia , nu avea permis si in urma accidentului a rezultat o victima care a necesitat mai multe zile de ingrijiri (50-60) . Pur si simplu a intrat in spatele masinii mele pe o strada dreapta , fara ca eu sa am vreo vina .
Eu nu am decat dovada de reparatie , devizul de lucrari , si am aflat nr dosar parchet si nr dosar politie.Ce pot face? Am neaparata nevoie de avocat? Exista un termen in care pot sa-l actionez in judecata ?
Cel mai recent răspuns: tania63 , utilizator 21:43, 25 Ianuarie 2009
Aveti doua posibilitati:
1. sa va constituiti parte civila in cadrul procesului penal ( daca dosarul e la parchet, inseamna ca va ajunge in curand si in instanta) cu suma necesara repararii vehiculului dvs.; E de preferat aceasta varianta, intrucat nu veti timbra actiunea la valoarea pretentiilor solicitate ;
2. Puteti merge si pe civil, in opinia mea consider ca sunt suficiente probe in dosarul penal care pot dovedi ca motociclistul a provocat daunele la vehiculul dvs.
de asemenea, verificati daca exista asigurare RCA, indiferent ce cale alegeti, pentru prima varianta, asiguratorul va trebui introdus in procesul penal si in cel de-al doilea caz, sa va judecati direct cu societatea si pe motociclist sa il introduceti in proces ca intervenient fortat.
Avand in vedere ca acesta a savarsit o infractiune cu intentie ( conducerea fara permis) se va aplica art.58 din L.136/1995, adica se va plati dauna catre dvs. si se va recupera ulterior de la motociclist. ( Aici, atentie, asiguratorul va incerca sa se apere spunand ca nu va plati nimic, intrucat motociclistul tb. sa plateasca!).
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Mergeti cu tupeu la asigurator si cereti sa va despagubeasca, pa baza dovezii de reparatie si a situatiei de lucrari. Este posibil ca asiguratorul sa va spuna ca ati venit prea tarziu (au trecut, totusi, 9 luni de la data producerii evenimentului) sau ca motocicleta nu avea polita RCA. In acest caz, pana sa asteptati ajungerea dosarului penal la Judecatorie (DACA va ajunge!!!) puteti sa-l chemati in judecata pe individ si sa cereti repararea pagubei. Si, in paralel, va puteti constitui si parte civila in procesul penal....
Imi pare rau ca n-am fost explicita!
Motociclistul NU avea RCA , era Baut , NU avea permis categoria A iar pentru B era suspendat , NU purta casca si initial n-a vrut sa recunoasca fapta.(I-l invinuia pe celalalt care era in coma). Apoi la 1 saptamana de la accident tatal celui vinovat a spus ca plateste , am dus masina la service iar cand masina a fost gata n-a mai vreut sa plateasca , lasandu-ma ca o caraghioasa cu o datorie la service de 5000Roni .#-o
Nici acum nu este gata ancheta de la cercetari penale ( dupa 9 luni), si Eu nu am decat dovada de reparatie , devizul de lucrari .X-(
Multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decedat in accident din propria vina AndreeaGeorgi AndreeaGeorgi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in urma cu cateva zile, prietenul meu a fost implicat intr-un accident - intr-o intersectie, in ... (vezi toată discuția)
Penalitati/daune lipsa folosinta autoturism mihai d. mihai d. In urma cu 2 ani, circuland pe un drum prioritar am fost lovit de cineva care nu a respectat indicatorul \"cedeaza trecerea\". Am fost la Politie si s-a ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident rutier elena_hanu elena_hanu Buna ziua! Am urmatoarea problema...am fost implicat intr-un accident rutier de care nu am fost vinovat. Ca urmare a acestuia mi s-a reparat masina mea pe ... (vezi toată discuția)